Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Rektör Prof. Dr. Murat: “Tabiat intihar ediyor”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından, Müsilajın Ekolojik, Ekonomik, Sosyal Etkileri ve Çözüm Önerileri paneli düzenlendi. Düzenlenen panelde, müsilaj için çözüm yolları arandı ve bilimsel metotlarla, istişarelerde bulunuldu. Panelde konuşan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay önemli açıklamalarda bulundular. 

Marmara’nın kabusu haline gelen müsilaj, tartışılmaya, konuşulmaya devam ediyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından, bugün “Müsilajın Ekolojik, Ekonomik, Sosyal Etkileri ve Çözüm Önerileri” paneli gerçekleşti.

Panelin açılış konuşmalarını, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan İskender, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Şanver Çelik gerçekleştirdiler.

Ayrıca, programda Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, Prof. Dr. Adnan Ayaz, Doç.Dr. Ahsen Yüksek, Doç. Dr. Mahir Kanyılmaz da konuşmada bulundular.

Programda, müsilajın balıkçılığa etkileri, merak edilenler, müsilajın su ürünleri sektörüne etkisi ile ilgili konuşmalar gerçekleştirildi ve çözüm yolları üzerine istişarelerde bulunuldu.

Programın açılış konuşmasında, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat,

“Deniz isyan ediyor. Tabiat isyan ediyor. Deniz kendini nasıl temizlesin. Bu bir intihardır. Tabiat intihar ediyor. Bu be buna benzer konuların üzerine bütün çevre bilimciler çok ciddi şekilde durmalıdır. Kalkınma ajansları, çok ciddi projelere destek vermelidir. Dünyayı gelecek nesillere olumsuz bir şekilde bırakmayalım.

Bunun bedelini Allah bize yarın ahirette soracaktır. Ben bu duygu düşüncelerle, etkinliğimizin hayırlı sonuçlara vesile olmasını, bu sonuçların uygulamaya aktarılmasını cani gönülden umut ediyorum” açıklamasında bulundu” ifadelerinde bulundu.

Ayrıca, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, “

Marmara Denizi’nin bize uyarılar göndermesi 1970’li yıllarda başlıyor. 2007’de müsilajın bir örneğini yaşamışız. Bugüne kadar bu şekilde felaket gibi bir olay yok. Felaket diyoruz tabi ki ama düzelecek ümidimiz var. Marmara’nın önemli bölgelerinden Erdek’te hem müsilaj tabakasının azaldığı, dibe çökenlerin ise parçalanmış olduklarını öğrendik. İzmit ve İstanbul bölgesinde yoğun olarak müsilaj devam ediyor.

Marmara büyük bir deniz gibi gözüküyor ama iki tane boğazla, kanal gibi bir yapıyla, Ege’ye ve Karadeniz’e bağlanmış, son derece kırılgan bir denizden söz ediyoruz. Korumamız için elimizden ne geliyorsa yapmamız lazım. Özellikle sucul biyoçeşitlilik açısından baktığımızda, balıkların tamamının mağdur olduğunu görüyoruz” açıklamasında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech