Her bayramın müjdesi Kara yolları genel müdürlüğünün işlettiği paralı yolların ücretsiz olmasıdır. Haberinin birkaç sütun yakınında ise yeni yapılmış yap işlet devret modelli şirketlere ait köprü ve otoyolların bayramda da ücretli olduğu haberi verilir. Bir de yetmezmiş gibi bu yollardan kısıtlamalardan dolayı geçilememesine rağmen ücretinin dolar üzerinden verilen geçiş garantisine uygun olarak hazineden karşılanacağı haberi verilir. Hazine vatandaştan toplanan vergilerle, devlet işletmelerinin gelirleriyle oluşturuluyor. Devletin hazinesi, savunma harcamaları, sağlık harcamaları, sosyal güvenlik harcamaları ve burada sayamayacağımız kadar hizmeti bizim adımıza yürütsün diye var. Bir de yararlanamasak da verilen bu geçiş garantileri hazineden karşılanıyor.
Yıllar öncesinde yapılan paralı otobanlardan birisi olan Çeşme İzmir yolunu düşünün. Yarım adanın sonuna hızla gidiyor. Orada yazlıklar var. İzmirliler yazlığına bu yoldan hızla ulaşıyor. Ben hiç gitmedim. Yapıldığı zaman çalışma hayatında olduğuma göre vergilerimden birkaç kuruş oraya gitmiştir. Helal olsun İzmir’li tatilcilere. Ama bu yoldan ulaşılan Çeşme’de sanayi yok. Sadece liman ve yazlık villalar var. Belki Anadolu’da üretilen ürünler taşınıyor yurt dışına gidiyordur ama İzmir’de ve Kuşadası’nda zaten büyük limanlar var. Bu yol sadece turizm için mi yapıldı? Buna benzer şekilde İstanbul’dan İzmir’e 3-4 saatte gidilen köprü ve otoyol yapıldı. Yine vergilerimiz hazineye toplanarak ve oradan da yüklenici firmalara verilerek yapıldı. Merak ediyorum bu masrafı karşılayacak kadar sanayi ürünleri üretip yurt dışına satabiliyor muyuz? Orada daha büyük bir liman mı var? Bu yapılan yol için geçiş garantisi de verilmiş. Bizlerin yıllarca ödeyeceğimiz kredi borcu veya bitmeyen vergi yükü orada tüm ihtişamıyla duruyor. Çanakkale topraklarından da artık hızla geçilebilecek. Ücretli, geçiş garantili otoyol ve köprü bitmek üzere. Hayırlı olsun. Hatırlayın Osmanlı tren yolları yapılması için İngiliz ve Fransız tüccarlarına çevresindeki arazilerin kaynaklarını kullanma imtiyazlar vermiş, bir de üzerine borçlanmış. Sonuçta, borçlarını almaya bir Mayıs günü silahlarıyla gelmiş işgalci devletler. Kurtuluş savaşıyla karşılarına dikilen Türk halkı ülkeyi parçalatmamış. Bunun için atalarımızın binlercesi şehit ve gazi oldu. Lozan mütarekesiyle işgalciler yurdumuzdan çıkartılmış ama bir de uzun yıllar geçmişin borçlarını ödemek zorunda kalmışız.
Altyapı ülkemizin gelişmesi için çok önemli. Yollar, enerji kaynakları, insan gücü, ham madde, sermaye bir araya gelecek ve bizi düzlüğe çıkaracak. Bu alt yapıyı ülkemizin, şirketlere ödeme garantileri vermeden yapma imkanı var. Planlama yapılarak zamanla hepsi yapılabilir. Daha fazla borç yükünü bu ülke ve insanı kaldıramayacak. Bu yöntem artık kullanılmamalıdır. Gelecek kuşaklara yani çocuklarımıza daha fazla borç yükleyemeyiz. Bu bizim çocuklarımıza bırakacağımız kötü miras olmamalı.