Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Esnafa destek şart

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Ramazan ayında sıkı bir kapanma planladıkları konusunda açıklama yapmış ancak bu kapanmanın ayrıntıları ile ilgili bilgi vermemişti. Bugün gerçekleşecek kabine toplantısı sonrası bu ayrıntıların Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından halka duyurulması beklenirken esnafın Ramazan ayında uygulanacak kısıtlamalar nedeniyle devletten bir destek beklentisi olup olmadığını Çanakkaleli işletmecilere sorduk. Esnaf böyle bir desteğe ihtiyaç olduğu konusunda hemfikir ama bazısı destekten yana umutluyken bazısının destekleme olacağı konusunda hiç ümidi yok.

Kahmantı işletmecisi Arzu Güzeldere; “Zorlukları hepimiz yaşadık ama devlet demek ne demektir? Devlet vatandaşı düştüğünde ayağa kaldırandır. Bugün de biz düştük, devlette bizi ayağa kaldırmalıdır. Bu zorluğu hepimiz yaşıyoruz. Ama ben esnaf olarak, vatandaş olarak, anne olarak bu zorlukların hepsini yaşıyorum. Çocuğumu okula gönderemiyorum kaygılarım var. İşimi doğru düzgün yapamıyorum kaygılarım var. Ben para kazanamadığımda çocuğuma ne verebilirim? Hangi isteğini yerine getirebilirim? En temel ihtiyaçlarını bile alamam. Bunu hepimiz biliyoruz. Yani en temel ihtiyaç nedir bugün? Elektrik, su, beslenme bunlar temel ihtiyaçlardır. Eğer ben bugün bunları karşılayamıyorsam o zaman ister istemez umutsuzluğa düşüyorum. Acabalarla yaşıyoruz belirsizlik var. Bu da bizi karamsarlığa sürüklüyor. Tabi ki devletten bir beklentimiz var. Vatandaş aç da olsa susuz da olsa götürüp vergisini ödüyorsa, mantıklı olarak devletten böyle zamanda bir destek görmek istiyor.

Biz şükrü bilen insanlarız. Her zaman şükrediyoruz. Allah beterinden korusun ama devletinde bugün bizi kalkındırmasına, önümüzü açmasına ihtiyacımız var. Bizim tek beklentimiz bu; başka hiçbir beklentimiz yok. Biz yine kendi imkânlarımızla çalışır çabalarız ama destek olursa bizde bir olur ayağa kalkarız. En önce kendi ülkemizi kalkındırırız.” dedi.

Fatih Ayakkabı Çanta işletmecisi Mehmet Tutar; “Üniversite kapalı, öğrenci yok, memurlar da keza dolaşmıyor. Ayakkabı eskimiyor. Bu sürecin bize yansıması bu.  Öğrenciye endeksli bir ekonomi olduğu için öğrencinin gelmemesi esnafın durumunu kötüye götürdü. Tam kapanma uygulanırsa esnafın durumu daha da kötü olacak. Avrupa ülkeleri gibi değiliz biz. Devletin halka yeteri kadar takviye yapacağını zannetmiyorum. Bazı ülkelerin halka verdiği destekler var, kapanma sürecinde halkını destekliyor ama Türkiye de bu ihtimal çok düşük. Destek olmaz. Olsa bile, atıyorum, 100 esnafın 3-5 tanesine verecektir bu desteği 97 esnaf yine mağdur olacak. Bu da artık siyasi oyun mu diyelim, yoksa vergilerden kaynaklanan sıkıntı mı diyelim onu tam olarak bilemeyiz ama sıkıntı olacağına eminim ben. Zor yani halkın işi zor. Zaten şimdi Ramazan önümüz de bayram, esnaf iyice bitti.”

Fatih Ayakkabı Çanta işletmecisi Kenan Kesebir; “Aslında bu kapanmalar falan hiç olmazdı. İnsanlar bu kadar sosyalleşmese, herkes mesafesine maskesine dikkat etse ne kapanma olur ne hastalık kalırdı ama maalesef insanlar yakınlaşmadan sosyalleşmeden yapamadı. Halk da özen göstermedi. Hem sosyalleşiyoruz hem de diyoruz ki neden böyle oluyor? Herkes kurallara dikkat etse bunların hiç birisi olmazdı ama bu noktaya gelindi yapılacak hiçbir şey yok.” dedi.

Gardrop işletmecisi Esin Çeviker; “İşlerimiz kötü. Siftah yapmadan dükkan kapatıyoruz. Taksitlerimizi borçlarımızı nasıl ödeyeceğimizi düşünüyoruz. Durum kötü. İlk başladığında bir kapanma yapılsa zaten bu aşamaya gelmeyecektik. Tam kapanmaya razıyız ama yeter artık, biz bu çileden bıktık. Ben dükkanı açıyorum siftahsız kapatıp gidiyorum insanlarda alım gücü de yok. Şu anda ekonomi çöktü. Dükkana mal getiremiyoruz, çünkü ödeme şansımız yok. Kredi verildi öderken zorlandık. Tam kapanma gerçekleşirse devletin esnafa destekte bulunacağını düşünüyorum. Devlet az da olsa esnafa destek verebilir bu konuda ümidim var. Biz güçlü bir ülkeyiz bu duruma düşmemeliyiz ben hükümetimizi destekliyorum. O da esnafı destekler ben buna inanıyorum” dedi.

Ş. Ezgi Tuncel

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech