Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÇASİAD ekonomiyi değerlendirdi

Çanakkale Sanayicileri ve İş

Çanakkale Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ÇASİAD) Mart 2021 Ekonomi Değerlendirme Notunu açıkladı. Değerlendirme Notuna göre Şubat ayında enflasyon Temmuz 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve Hizmetler sektörünün kısa vadeli görünümüne dair belirsizlikler devam ediyor.

Değerlendirme Notunun tamamı şu şekilde; “Öncü göstergelerden İmalat Sanayi PMI endeksi Şubat ayında 54,4’ten 51,7’ye geriledi. Yeni alınan siparişlerin yavaşlamasına rağmen, manşet PMI üst üste dokuzuncu ay 50’nin üzerinde gerçekleşerek aktivitenin genişlediği sinyalini verdi. Öte yandan küresel tedarik zincirlerindeki sorunlar devam ediyor. Sektörel güven endekslerinde ise inşaat ve hizmet sektöründe gerileme yaşandı.

Tüketici tarafında, tüketici güven endeksi genel ekonomik durum ve maddi durum beklentilerindeki iyileşmeye paralel Şubat ayında %1,5 artış kaydetti.

Şubat ayında enflasyon Temmuz 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı

Şubat ayında enflasyon yıllık olarak yüzde 15,61 olarak gerçekleşerek Temmuz 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. PPK kurulu, Türk lirasındaki değerlenmeye rağmen enflasyonist baskıların sürmesinde emtia fiyatlarının önemli rol oynadığına işaret ederek önümüzdeki aylara ilişkin enflasyon tarafında yukarı yönlü riskleri yineledi.

Gayri safi milli hasıla (GSYH) 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %5,9 artış kaydetti. Bunun sonucunda Türkiye ekonomisi 2020 yılında %1,8 büyüme kaydetti. Büyüme kompozisyonuna bakıldığında tüketim, yatırım ve kamu tüketimi pozitif katkı sağlarken, net ihracatın ve stok değişiminin etkisi negatif oldu.

Hizmetler sektörünün kısa vadeli görünümüne dair belirsizlikler devam ediyor

2021 yılına ilişkin öncü göstergeler, kredi koşullarındaki sıkılaşmaya rağmen imalat sanayinde güçlü seyrin sürdüğünü gösteriyor. Diğer taraftan hizmetler sektörünün kısa vadeli görünümüne dair belirsizlikler devam ediyor. Altın ithalatının Ocak ayı itibarıyla hız kesmesi olumlu olmakla birlikte, uluslararası petrol fiyatları ve güçlü iç talep cari işlemler dengesi üzerinde risk oluşturuyor. Enflasyon tarafında da emtia fiyatlarındaki yükseliş, baz etkileri ve tedarik sürelerinin uzaması sonucu oluşan arz kısıtları nedeniyle yukarı yönlü riskler bulunuyor. Merkez Bankası, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği mesajını yinelerken 2021 yılında faiz indiriminin uzun bir süre gündemde olmadığını vurguladı. Önümüzdeki dönemde enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki seyir politika faizinin belirleyicisi olacak.”

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech