Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muhsin Çayan

Durun Bakalım

Durun aceleye getirmeyin daha ne yenilikler göreceğiz. Kilo ile sorun yaşayacağım aklıma gelmezdi.  Hani yani pek de kilolu sayılmam ama geçenlerde bir haber beni pek telaşlandırdı.

ABD de sürücünün ve yolcuların kilosunu ölçen otomobil yapmışlar. Gerçi otomobile ilave bir teknik uygulamışlar. Aracın sürücüsünün önüne bir ekran yerleştirilmiş devamlı kilo ölçüyor. Ekranda nazik uyarılar çıkıyor “bu gün biraz kilo almışsınız” gibi. Daha sonra size diyet veya egzersiz programı tavsiye ediyor. Tabii bir çok insan bu icada sıcak bakmıyor. Eğer üretilen otomobillerde standart olarak bu alet konursa insanlar otomobili kesinlikle almayacağını söylüyorlarmış. İnsanlara iyilik yapmak yaramıyor. Ne var sanki kötümü hem gezeceksin hem de kilon ölçülecek. Fakat ben de panik başladı. Şimdi düşünün adamın aracı çalışmıyor, servisi arıyor “aracım da tık yok” diyor. Servisçi  “bey efendi önce kilonuz kaç?” diye sorarsa yandı! Hele soru bir kilolu bir kadına sorulursa iki defa yandı. Otomobil sahibi bilmez ki aracının çalışmama sebebinin ağırlık olduğunu. Tabi ki bu sorun belki ABD de ulusal boyutta. Neyse ki bizim toplumumuzda kilo ulusal bir sorun haline dönüşmedi! Dönüşen kilo kamyonlarda ortaya çıktı o da ağır tonaj olarak. Aslında bu cihazı icat eden mucit kamyonlara da bir icat yapsa, fazla yüklenmiş kamyonun motoru çalışmasa ne iyi olur .Ancak biz bir yolunu bulur icadında icadını yaparız. Yakında tansiyon ölçen, ateşini bildiren, böbreklerin doluluk oranlarını hesaplayan, karaciğer fonksiyonlarını denetleyen, “beyini saymıyorum bizimkini ölçemezler” belki de “hamile kaldın hamile kaldın” diye ikazlar veren, dahası tükürüğünü tahlil edip polis merkezine ispiyonlayan ve hatta direksiyonda ki parmak izlerini iç işleri bakanlığına bildiren, en kötüsü yan koltukta kimin oturduğunu sevgili eşinize gammazlayan, seyir halinde canının sıkıldığını anlayıp türlü aktiviteler yapan, durup dururken ekranda fabrikandaki hırsızlığı naklen yayınlayan otomobil yaparlar. Durun bakalım daha neler göreceğiz neler.

Sağlıcakla kalın.

Otomobil Kısaltmaları Geçen Haftadan Devam

TEMP – (Temperature) Sıcaklık

TFI – (Thick Film Integrated -replaced with DI) kalın film ile tümleşik

TFT – (Transmission Fluid Temperature) Transmisyon sıvısı sıcaklığı

THM – (Turbo Hydra-Matic) Turbo Hidra-Matik

TIR – ( Transport International Routiel ) Uluslararası karayolu taşımacılığı

TLEV – (Transitional Low Emission Vehicle) Geçiş süreci düşük emisyonlu taşıtı

TOT – (Transmission Oil Temperature) Transmisyon yağı sıcaklığı

TP – (Throttle Position) Gaz konumu, Gaz kelebeği pozisyonu

TPS- (Throttle position sensor) Gaz kelebeği pozisyon sensörü

TPI – (Tuned Port Injection) ayarlı port enjeksiyonu

TPM – (Tire Pressure Monitor) Lastik basıncı monitörü

TR – (Transmission Range) Transmiston aralığı ,Vites seçici

TRUST (Traktion und stabilitaet) TRUST, ESP’nin Smart ‘da kullanılan adıdır.

TS (Twin Spark): Alfa Romeo’nun silindir basına 2 buji kullanılan modellerine verilen ad.

TSS – (Transmission Speed Sensor) Transmisyon hız sensörü

TV – (Throttle Valve) Gaz kelebeği

TVS – (Thermal Vacuum Switch) Isıl vakum anahtarı

TVV – (Thermal Vacuum Valve) Isıl akum valfi

TWC – (Three Way Catalytic Converter) Üç yollu katalitik konvertör

TXV – (Thermal Expansion Valve) Isıl genleşme valfi

EYYYYYY  KOVALAKUS

Yeni Macerana Sherp ATV Eşlik Etsin . Gerçi 3000 tl maaşla nasıl yaparsın bilmiyorum ama yapanlar var bilesin.

Sherp ATV, kendiliğinden şişen büyük lastikleri sayesinde suda yürüyen ve 60cm yüksekliğindeki engellere tırmanabilen dev hayatta kalma aracı. Rus yapımı, yetişkin boyutlarında Tonka kamyon, arazi performansı açısından dünyanın en yetenekli aracı. Hemen hemen her arazi koşulunda 2,5 metre dönüş yarıçapına ve 35 derece eğime kadar tırmanma yeteneğine sahip. Kaputun altında bulunan 1,5 litrelik dört silindirli turbo dizel sadece 44 beygir güç üretebiliyor. bu canavar karada neredeyse saatte 40 km ve suda saatte dört mil maksimum hıza sahip olabiliyor. 67 litrelik bir yakıt deposu, bu çılgın büyük tekerlekli şeyin 400 km’den fazla menzile sahip olmasını sağlıyor.

GÜLMECE

Temel ve üç arkadaşı tren istasyonuna gitmişler. İçlerinden biri gişeden bilet almış. Trenin ne zaman kalkacağını öğrenmiş. Arkadaşlarına, “Arkadaşlar trenin gelmesuna taha çok zaman var gidelum çay icelum dedi. Üç arkadaş kahvede oturdular sohbet sohbeti açtı. O arada tren düdüğünü duydular hemen koştular ama tren kaçmıştı. Yine içlerinden biri bilet aldı bir sonraki trenin ne zaman geleceğini sordu ve yine istasyonun karşısındaki kahveye oturdular. Tren düdüğünü yine duydular bir koşuşturma ama nafile treni yine kaçırdılar. Yapılacak bir şey yoktu bu sefer işi sağlama bağlayacaklardı. İçlerinden biri tekrar bilet aldı. Yine kahveye oturdular ama kulakları trenin düdüğündeydi. Bir zaman sonra trenin düdüğünü duydular. Hemen kahveden çıktılar istasyona girdiler… Birisi bir vagona tutunmuştu diğeri koşarak son vagona zorda olsa atlamayı başarmıştı. Temel ise koşmaktan yoruldu ve treni kaçırdı ama nefes nefese gülmeye başladı. Bu arada tren hareket memuru Temele “treni hem kaçırdın hem de gülüyorsun” deyince,  Temel de gülmeye devam ederek “aslınta uşaklar peni geçirme celmişleri ona çüleyrum.”dedi.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech