Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Her daireye bir otopark dönemi sona erdi

Çanakkale Ticaret ve Sanayi

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan yeni otopark yönetmeliği kamuoyuna duyuruldu. Sitelerde ve sitelerin çevre düzenlemelerinde değişikliğe gidilirken, artık her daireye bir otopark dönemi de sona erecek.

ÇTSO tarafından, bakanlık tarafından hazırlanan yönetmelik paylaşıldı. Yapılan paylaşımda, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan yeni Otopark Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, 20 ve üzeri araçlık otopark alanlarının yüzde 5’i elektrikli araçlara ayrılacak ve şarj ünitesi zorunlu olacak. Binalarda ise her daireye 1 otopark dönemi sona ererken, otopark zorunluluğu dairelerin metrekaresine göre değişecek.

Yönetmelik, konutlarda bahçelere açık ve kapalı otopark alanı yaratma hakkı getirdi. Konutun bulunduğu parselin otopark gereksinimi, bahçe niteliğini ortadan kaldırılmadan, zemin altında inşaat yapılarak karşılanacak. Bu tarz bir otopark alanı yaratıldığında, üstü 30 cm toprak örtüsüyle kaplanıp, yeşillendirilecek. Otopark giriş ve çıkışları ön ile arka bahçeden de sağlanabilecek.

Sokağa 5 metre mesafesi bulunan evlerde, bina cephesinden 2 metre dışarıya kadar alanı boş bırakarak, sokaktaki yaya trafiğine engel olmamak şartıyla otopark alanı oluşturulacak. Yönetmeliğe göre, tek bağımsız bölümlü, villa gibi yapılarda, yaya kaldırımında geçişleri engellememek kaydıyla, tüm bahçe alanı otopark gibi düzenlenebilecek.

Yönetmelikte, yeni yapılacak bölge otoparkları ile alışveriş merkezlerinde, alanın yüzde 10’u elektrikli araçlara ayrılacak ve şarj ünitesi kurulması zorunlu olacak. Yönetmelikte, binalarda, 80 metrekare altı her 3 daire için 1 adet, 80 metrekare ile 120 metrekare arası her 2 daire için 1 adet, 120 metrekare ve üzerinde olan her daire için 1 adet, 180 metrekare üstü her daire için ise 2 adet otopark alanı oluşturulması hükme bağlandı” ifadeleri yer aldı.

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech