Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Ãœyelik
Ãœye GiriÅŸi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bisiklet

Yaz geliyor motosiklet, bisiklet

Yaz geliyor motosiklet, bisiklet , kaykay, tornet  ve türevleri canlanmaya başlıyor. Bu haftadan itibaren bu şeytan icatları ile içli dışlı olmaya çalışacak hayatın ne kadar neşeli ve sportif olduğunu keşfedeceğiz.

Bisiklet, motorsuz, iki tekerlekli, pedallı, insan gücü ile ilerleyen bir ulaşım aracı. Bisiklet sporunun da aracıdır. Yarış bisikleti, daÄŸ bisikleti, ÅŸehir bisikleti, motorlu bisiklet, BMX, yatay bisiklet (recumbent), çift kiÅŸilik bisiklet (tandem) gibi türleri vardır. Vitesli ve vitessiz türleri bulunmaktadır. Ä°lk bisiklet 1791 de Sivrac’ın bisikletiydi. Bunun bir direksiyonu (gidonu) bile yoktu. 1817 de ilk defa gidonlu bisiklet bulundu (Karl Drais) ve 1839 da Mac Millan’ın ilk pedallı bisikleti buluÅŸu bu günkü bisikletlerin taslağını oluÅŸturdu.

Ä°lk bisiklet çok ilkel biçimde 12. yüzyılda Çin‘de görülmüştür. Fransız Sirvac yaptığı saÄŸ ve sol ayakların itmesi ile yürüyen bisiklet yapmıştır. “Celerifere” adını taşıyan bu alet 1791 tarihlidir. Baron Karl Von Drais, Drais de Senerbol’un yaptığı bisikleti geliÅŸtirmiÅŸ ve bisiklete gidon eklemiÅŸtir. Bu bisiklet 1816 yılında yapılmıştır. Bu bisiklet tahtadan imal edilmiÅŸtir.

1818‘de bisiklette metal kullanılmaya baÅŸlanmıştır.

1817 yapımı                                                                                 1839-1840 yapımı

Leonardo Da Vinci‘nin çizimleri kullanarak ilk pedallı bisikleti üreten Kirkpatrick Mac Millan‘dır. 18391840 yılları arasında Ä°skoçya’da yapılan bu bisiklet, halen Londra Science Museum’da sergilenmektedir. 1855‘te Fransız Ernest Michaux’un bisikleti pedalı etkin olarak kullanmıştır. 1870ten sonra geliÅŸtirilen yeni bisikletlere “Bicyole” denilmiÅŸtir. Bu modelde ön tekerliÄŸin çapı bir ila 1,5 metre arasında deÄŸiÅŸmiÅŸtir.Ä°lk seri üretim bisiklet “Michaux Company” tarafından yapılmıştır. Åžirket, yılda yüzkırk bisiklet üretiyordu. Bisikletin ilgi görmesi dönemin devletlerinin de dikkatini çekmiÅŸtir. 1800‘lerin ikinci yarısında Fransa Savunma Bakanlığı bisiklet üretimini destek vermiÅŸ ve 1871‘de imal edilen bisikletler Almanya ile yapılan savaÅŸta kullanılmıştır.Trufaut, içi boÅŸ kauçuk lastiÄŸini bulmuÅŸ, bunu Ä°ngiltere‘de eÅŸit tekerlekli komple kadrolu, bilyalı ve milli bisikletlerin yapılması ve ardından ortadan katlanan portatif bisikletler izlemiÅŸtir.

Ä°rlanda‘da 1888 yılında havalı plastik bisikletler piyasaya sürülmüştür. Bu durum, bisiklet endüstrisini geliÅŸtirmiÅŸtir. Bisiklet üretiminde kullanılan malzemenin fiyatının yüksekliÄŸi, işçilik maliyetlerinin yüksekliÄŸi nedeniyle halka inememiÅŸtir. 1800’lerin sonundan fabrikaların artması ve seri üretimin hızlanmasıyla maliyetlerde yaÅŸanan düşüş bisikletin geniÅŸ kitlelere ulaÅŸmasını saÄŸladı. Özellikle Fransa, Belçika, Ä°ngiltere, Ä°talya veÄ°spanya‘daki bisiklet fabrikaları bisikletin bu ülkelerde yaygınlaÅŸmasına ve bisiklet sporunu geliÅŸmesine önayak olmuÅŸtur.

Birinci Dünya Savaşı‘nda Avrupa ülkeleri bisikleti askeri amaçla (ordu süratinin artırılması) amacıyla kullanmışlardır . Günümüzde bisiklet, her toplumda kullanılan yaygın bir ulaşım ve eÄŸlence aracıdır.

Otomobil kısaltmaları Geçen Haftadan devam

SNSR – (Sensor) Sensör, algılayıcı, duyar eleman

SO2 – (Sulphur Dioxide) kükürt dioksit

SOHC – (Single Over Head Camshaft) Ãœstten tek kam mili

SPD – (Speed) Hız

SPOUT – (Spark Output) Kıvılcım çıkışı

SRC – (Selective Ride Control) Seçilebilir sürüş kontrolü

SRS – (Supplemental Restraint System) Tamamlayıcı sınırlayıcı sistem, Yardımcı emniyet Sistemi Olası bir kazada havayastığı ve aktif gergili emniyet kemerlerinin birlikte çalışmasını, gaz pedallarının ileriye doÄŸru katlanmasını saÄŸlayan tüm ek güvenlik sisteminin ismi. Bahsedilen, emniyet kemeri yerine deÄŸil onunla birlikte kullanılması gereken ve yolcuları koruyan hava yastıklarıdır.

SRSCM- (Aır bag Control modülü) Hava yastığı kumanda modülü

SRI- (Servıce Reminder Indıcator) Servis ikaz lambası

SS – (Shift Solenoid) Vites deÄŸiÅŸtirme solenoidi

ST – (Scan Tool)Test cihazı, (arıza) Tarama takımı

STI – (Self Test Input) Kendi kendine test giriÅŸi

STO – (Self Test Output) Kendi kendine test çıkışı

STS – (Service Technicians Society) Servis teknisyenleri birliÄŸi

SULEV – (Super Ultra Low Emission Vehicle)Süper ötesi düşük emisyonlu taşıt

SUV (Sport utility vehicle) Sportif zevk aracı. SAV ile benzer amacı taşıyor. Bu kategoride yer alanlardan bazıları: Honda HR-V, Toyota RAV4 veya Subaru Forester

SW – (Station Wagon) Kombinasyonlu araç

 

EYYYYYY KOVALAKUSSSS

Sen zenginsin bir yolu bulur alırsın

Harley-Davidson Serial 1 Elektrikli Bisikletleri

Harley-Davidson, yavru markası Serial 1 ile bisiklet kullanıcılarının gönlünü kazanmayı hedefliyor. Mosh/Cty ve Rush/Cty olarak iki ana model Rush/Cty modelinin üç adet varyasyonu (Regular, Speed, and Step-Thru) ile elektrikli bisiklet camiasına öz kırptı.

Harley-Davidson tasarım diline sahip, pedal destekli şehir bisikletleridir. Her biri, 250W sürekli güç üretebilen ve saatte 32km en yüksek hız değerine ulaşabilen bir elektrikli motorla birlikte geliyor. Bataryalarının tam şarj olması yaklaşık 4,8 saat sürüyor ve 56 ile 169 kilometre arasında bir menzil sunabiliyorlar. Ayrıca; sürüş modunuzu, hızınızı, kilometre sayacınızı, pil seviyenizi ve far durumunuzu görebilmeniz için 1,5 inçlik bir LED ekranı da bulunuyor.

GÃœLMECE

Gerçek bir mektuptur Temel fıkrası değil!

Trabzonlu Temel AÄŸa’nın sevgili torunu Eda’ya verilen ödev ile başı derttedir. EskiÅŸehir’e göç eden arkadaşı Niyazi’ye başına gelenleri yazar… Ä°ÅŸte sosyal medyada büyük ilgi gören o mektup…

Niyazicugum.

Hani benim küçük torun var ya. Geçen akşam, geturdi ödevini önüme koydi. Bi yandan da aglay. Zaten dertlerini hep baga açar.

Dedi ki; ‘Habunlari anliyamadum. O yüzden da yapamadım. Yarin ögretmen beni dövecek.’

Dedum ki; ‘Aglama usagum, bunun içun ögretmen adam dövmez. Simdi oni çözeruk.’

Ne mümkün Niyazi kardasum:

Bi tirenlan, bi otobos ayni istasyondan kalkmislar. Tiren otobostan üçte bir daha hizli gidiy. Otobos iki yerde onbeser dakka istirahat vermis. Tiren da bi yerde durmis, 20 dakka su almis. Otobos saatte 60 kilometro gidiymis. Tiren 5 saat sonra gidecegi yere varmis. Otobos ise ne vakit sonra oraya varacakmis. Ograstum yapamadum.

Usak aglay.

Derken bubasi geldi. O da çözemedi. Diyrum oga ki, ‘ damat, senun tanidugun tahsilli bi otobos sofori var ise oga soralim, belki o bilebilur. Yahutta sabah olsun ben usagi soforler cemiyetine götüreyum. Onlar arasinda belki tirenle yaris etmis bi sofor vardur da bize nasihat verur. ‘Ha, biz bi yandan da usaga tireni tarif ediyruk  Tiren görmemis ki…

Ne anasi görmis, ne bubasi. Ben da bi tek askerlukte Erzurum’dan Sivas’a gittiydum. Neysa kardasum, o gece çok kizdum. Diyeceksun ki niye?

Usak daha incir agacindan duti ayiramay; mezgiti gosteriyrum, hamsi diy; efendum, yumurtanun fabrikada yapilduguni sanay. Biz gelduk araba yaristiriyruk. Yani efendi, otobos saatinda varsa ne olur, geç varsa ne olur? Gurbetten yolci mi bekliysun? Eger varacagi saat onemliysa, edersun yazihaneye bi telefon, derler saga otobosun inecegi zamani.. Bu kadarluk mesele içun sabiyi subyani niye telef edersun?

Usakcuklarda sarki yok, türki yok, oyun yok; dayamis matamatigi.

Ayiptur…

Kalın sağlıcakla..

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech