Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Açlık sınırı 3 bin 313 TL”

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu tarafından, Kamu-AR’ın ekonomik araştırmaları kamuoyu ile paylaşıldı. Paylaşılan ekonomik değerlendirmelerde, açlık sınırının 3 bin 313 TL’ye çıktığı belirtilirken, dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması Şubat’ta önceki aya göre 46 TL daha artarak 3 bin 313 TL olduğu ifade edildi.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Arda Gel tarafından yapılan basın açıklamasında, “Gıda fiyatlarında son aylarda yaşanan hızlı fiyat artışı dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını, diğer bir ifadeyle açlık sınırını 3 bin 313 liraya kadar çıkardı. Gıda dışı gereksinimleri için yapılması gereken harcama ise 8 bin 153 liraya yükselirken yoksulluk sınırı da 11 bin 466 lira oldu.

Gıda dışı harcama miktarı 7 bin 620 lira”

Açlık sınırı bu yılın ilk iki ayında 167 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 112 lira arttı. Alkollü içki ve sigara hariç tutularak hesaplanan gıda dışı harcama miktarı ise 7 bin 620 lira oldu.

Geçen yılın Şubat ayına göre 489 liralık artış”

Gıda fiyatlarında yaşanan artış, dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için alması gereken kaloriyi sağlayacak gıda maddelerinden oluşturulan bir sepete göre hesaplanan açlık sınırının Şubat’ta 3 bin 313 liraya yükselmesine yol açtı. Açlık sınırında şubat ayında bir önceki aya göre 46 liralık, geçen yıl aralık ayına göre 167 liralık, geçen yıl Şubat ayına göre de 489 liralık artış oldu.

Yapılan hesaplamalara göre Şubat’ta değişmeyip 454 lirada kalan dört kişilik ailenin ekmek, un ve makarna için bir ayda yapması gereken harcamada son bir yıllık dönemde ise 76 liralık artış yaşandı. Pirinç ve bulgur harcamaları şubatta değişmedi ancak son bir yılda 14 lira artarak 87 lira oldu. Sıvıyağa yapılması gereken harcama Şubat’ta 2 lira artarken, son bir yılda ise 16 lira artarak 69 liraya çıktı.

Şeker, bal, pekmez, reçel gibi gıda maddelerine yapılması gereken harcama da Şubat’ta 32 lira artarak 197 lirayı bulurken, son bir yıllık artış ise 25 lira oldu. Aynı ailenin zeytin için yapması gereken harcama da değişmedi ve 55 lirada kaldı.

Şubat’ta açlık sınırı yetişkin bir erkek için 952 lira, yetişkin bir kadın için 762 lira, çocuk için 571 lira ve genç için de Bin 128 lira oldu.

Barınma harcamaları Bin 718 TL’ye yükseldi”

Diğer açlık ve sınırı araştırmalarından farklı olarak, yoksulluk sınırının belirlenmesinde gıda dışı harcamaların fiyat artışları da esas alınarak yapılan araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin gıda dışındaki gereksinimlerini karşılayabilmesi için gereken harcama tutarı da Şubat’ta, 8 bin 153 liraya çıktı.

Şubat’ta giyim ve ayakkabı harcamaları 609 liraya indi. Barınma (kira dahil) harcamaları bin 718 liraya yükseldi. Ev eşyası harcamaları 965 liraya çıkarken, sağlık harcamaları 368 lira oldu. Ulaştırma harcamaları bin 701 liraya indi, haberleşme harcamaları 506 lira oldu. Eğlence ve kültür harcamaları 331 lirada kaldı. Eğitim harcamaları 247 lira olurken, otel harcamaları 652 liraya, diğer mal ve hizmetlerle ilgili harcamalar 523 lira olarak hesaplandı. Alkollü içki ve sigara harcamaları ise 533 oldu.

Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilmesi için yapması gereken zorunlu gıda ile gıda dışı harcamaların toplam tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise Şubatta 11 bin 466 liraya çıktı. Yoksulluk sınırında, bu yılın ilk iki ayında 279 lira artış yaşandı. Yıllık artış ise bin 524 lira oldu” ifadeleri yer aldı.

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech