Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale’de bozdurulan altınlar yatırım amaçlı, ihtiyaç odaklı değil

Çanakkale Sarraflar Ve Kuyumcular

Çanakkale Sarraflar Ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay ile faiz oranlarının yükselmesinin altın fiyatlarına etkisini, sevgililer gününün altına olan talebi arttırıp arttırmadığını, medyada yer alan “ekonomik sıkıntılar nedeniyle büyük şehirlerde insanların yadigâr altınlarını bozdurması” haberlerinin Çanakkale’de karşılığı olup olmadığını konuştuk.

Timur ayın bu üç konu ile ilgili cevaplarının detayları şu şekilde; “Faizlerin yükselmesi ile birlikte doların, Türkiye’deki TL karşısındaki değer kaybının paralelinde altının TL nezdindeki fiyatlaması aşığı doğru meyil etti. Altını biz ons çarpı dolar ile fiyatlandırıyoruz. Dolarda 8,5’lardan 7’lere kadar inince doğal olarak altının fiyatı da yaklaşık 450 lira bandından 410 lira bandına kadar geriledi. Bunun sebebi doların TL nezdindeki değer kaybı. Yoksa uluslararası konjonktürde, uluslararası değer piyasalarında ons bazındaki fiyatlaması hala şu an 1820-1830 bandında seyrediyor.

Altına yöneliş devam edecek gibi görünüyor

Amerikan hükümetinin açıklamak üzere beklettiği bir paket var. Yaklaşık 2-3 trilyon dolarlık bir yardım paketi hazırlıyor buna istinaden bu paketin ne zaman açıklanacağı ve o paketteki paranın hangi kanala doğru gideceğinin belirsizliği, finans piyasaları tarafından endişe ile bekleniyor. Daha önceki yardım paketlerinde, Amerikan Hükümeti genelde bankalar üzerinden yine borsa ve finans yapısı üzerinden hareket ettiriyordu. Ama Biden’in yapmış olduğu açıklamalarda ihtiyacı olan Amerikan vatandaşlarına elden verileceği temennisi ön plana çıkıyor. Ama uygulamayı zaman içerisinde göreceğiz.

Altının geleceği ile ilgili, doların finansman boyutundaki taşıdığı yük arttıkça bu tip kıymetli madenlere doğal bir yönelim oluyor. Bunu pandemi döneminin başlangıcında geçen yıl zaten yaşamıştık. Bundan sonra da tahmin edilen o ki altına yöneliş devam edecek.

Altın tasarrufu olanlar beklemeli

Amerika’da yeni bir yönetim var. Bu yönetimin izleyeceği iç ve dış politika ile ekonomik politikalar belirsiz. Bu belirsizlik de piyasalar tarafından takip ediliyor. Piyasalar beklemede onun için de altınla ilgili tasarrufta bulunmak isteyen ya da tasarrufu halihazırda olan arkadaşlarımızın bekleyip görmelerini tavsiye ediyoruz.

Sevgililer günü, çarşıdaki hareketliliği arttırdı

Dünyada kapitalizmin yarattığı birkaç özel gün var. Bunlardan biri yılbaşı, ikincisi sevgililer günü, üçüncüsü de anneler günü. Sevgililer günü ile ilgili olarak geçen haftadan başlayan mütiş bir refleks var. Hak verirsiniz ki insanların evde kalması, hafta sonları dışarı çıkamaması, çarşıdaki hareketliliği arttırıyor. Sevgililer günü nezdinde de bu hareketlilik var.

Çanakkale’de bozdurulan altınlar yatırım amaçlı, ihtiyaç odaklı değil

Yadigâr altınların bozdurulması durumunu biz Çanakkale de görmedik. İnsanların finansman ihtiyacı oluyor, ev araba almak istiyor. Kendisine ait aileden gelen birikimleri, finansman açığında kullanacağı bir argüman olarak değerlendirebiliyor. Ama hala altına ciddi bir talep var. Şu an işçilik değerleri çok yükseldi, darphanenin bize gönderdiği çeyrek, yarım, tam, cumhuriyet altını gibi altınların işçilik değerleri yükseliyor. Bu da altına olan talepten kaynaklanıyor.

Netice itibariyle tüketici altını seviyor ve altındaki beklentiler, yükselme ihtimalinin olasılığından dolayı. Doların dünya nezdindeki emtia karşılığında değer kaybı ister istemez altına yönelimi arttırıyor.” dedi.

Ş. Ezgi Tuncel

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech