Korkmayın canım. Otomobillerinizin ve içindeki insanların güvenliği soruyordum .Gerçi bu aralar her yerde güvenlik zafiyeti olduğunu düşünüyorum.
Kullandığımız yollar , trafik kanunları ,karayolları kanunları, eğitimsiz sürücüler, bakımsız otomobiller. Umursamaz yayalar gibi gibi bir sürü sebep sayabiliriz. Ülkemiz insanların bencillikleri tehlikenin en başında gelmekte. Hemen hemen her gün haberlerde abuk sabuk kaza haberleri duyuyor görüyoruz. Bu haberlerden hiç mi pay çıkarmaz vatandaş aklım almıyor .Dünya otomobil devleri sürücü güvenliğini üretimde birinci madde olarak yaklaşık elli yıldır uyguluyor .Avrupa ve Amerika otomobil çarpışma testlerine çok önem veren ülkeler. Türkiye de otomobil satışlarının % 90 nı konfor ve yakıt yakışının değerlendirilmesi geliyor. Çarpışma testinde kullanılan mankenlerin minimum fiyatı 200.000 Dolardan başlıyor. Gerisini siz hayal edin .
Piyasaya yeni çıkacak bir otomobil Avrupa da ve Amerika da satılabilmesi için test kriterlerini geçmesi gerekiyor. Bu değerler ; yetişkinler ve çocuklar için ayrı ayrı yapılmakta . Kafa ,kollar, boyun ,kalça ,ve dizler bu unsurların hasar verileri sensörler yardımı ile değerlendiriliyor.ve otomobilin hayatına ne şekilde başlayacağını belirliyor .Bizde ne oluyor . Hiç bir şey olmuyor. Alırsan al almasan kenara çekil alacaklar var deniyor. Bizler güvenliğin ne olduğunu yapılan bir kazanın sonucu öğreniyor kaderimize razı olmuş oluyoruz.
Testler AVRUPA NCAP , ABD NCAP olarak yapılıyor. ABD’nin Insurance Institute for Highway Safety sistemi ile eşdeğerdir. Euro NCAP yeni araçlar için yaptığı çarpışma testlerinde “yıldız” lı bir puanlama sistemi kullanmaktadır. Yapılan bu testlerde ön, yan ve direk çarpışmalarından elde edilen veriler belirli prosedüre uygun şekilde sürücü, yolcu, çocuk ve yaya güvenliği alanında ayrı ayrı değerlendirilerek bu “yıldız” larla değerlendirilir. Minimum 0, maksimum 5 yıldız verilir.
Ön çarpışma testinde 64 km/h hızındaki araç duran bir bariyere çarpmaktadır. Yan çarpışma testinde ise 50 km/h hızındaki bir bariyer aracın sürücü kapısı tarafından çarpmakta, direk ile yapılan çarpışma testi ise 29 km/h hızında yanal hareket eden araç 259mm çapındaki durağan bir direğe yine sürücü kapısı kısmından çarptırmak suretiyle gerçekleştirilir.
Yapılan bu testler otomobil üreticilerinin güvenlik donanımlarını geliştirmesi ve standart hale getirmesini sağlayarak trafik güvenliğini artırmayı amaçlamaktadır .Testlerden en yüksek derece olan 5 yıldızı alan ilk otomobil Renault Laguna dır.
Otomobil Kısaltmaları Geçen haftadan devam
MPV (Multi Purpose Vehicle): Ticari kullanıma da dönüştürülebilen çok amaçlı binek araç. Van sınıfı araçların tümüne MPV denilebilir. Micro MPV’den macro MPV’ye kadar birçok çeşidi vardı. Bu kategoride yer alan araçlardan bazıları Opel Zafira ve Toyota Yaris , Verso.
ms – (Millisecond) Milisaniye
MSFF – (Miles Since First Fail) İlk arızadan bu yana gidilen mil
MSLF – (Miles Since Last Fail) Son arızadan bu yana gidilen mil
MSR (Motor tork düzenleyici)MSR, debriyaja basılmadan motorun torkunun çekiş sağlayan tekerlere iletilmesini engelliyor. Bu sırada motor devri kısa süreli olarak artıyor
MST – (Manifold Surface Temperature) Manifold yüzey sıcaklığı
M / T – (Manuel transaxle) Düz şanzıman
MTBE – (Methyl Tertiary Butyl Ether ) metil tertiari bütil eter
MTV – (Manifold Tuning Valve) Manifold ayarlama valfi
MV – (Megavolt) Megavolt
mV – (Millivolt) Milivolt
MVLPS – (Manual Valve Lever Position Sensor) El levyesi konum sensörü
MVZ SWİTCH- (Manifold vacum zone switch) Manifolt vakum bölgesi siviçi
EYYYYYYYY KOVALAKUS
Senin sağlıklı ve güvenli otomobil kullanman için kendilerini feda eden aile ile tanış.
GÜLMECE
Araba Garajda Kalsın
Hava çok karlıymış Temel radyodan Bir anons duymuş :
– “Bu gün sokakların sol tarafının kar ve buzlarını temizleyeceğiz. Araçlarınızı sağ tarafa park ediniz. Temel de arabasını sokağın sağ tarafına park etmiş .Ertesi gün bir anons daha duyulmuş Bu kez gece yağan karın kürenmesi için sokakta bulunan otomobilleri sokağın soluna park edilmesini istemiş .
Temel de : karısına yahu bir sağa park ediyruk bir sola park edeyruk ne edelum demiş.
– “Uşağım bu gün bırak araba garajda kalsın.”…
Kalın sağlıcakla