Bu hafta kar ,yağmur bol bulamaç yağma olasılığı yüksek. Bilgilerimizi tazelemek adına karda buzda kullanılmak üzere üretilmiş kar zinciri ,kar paleti ,kar çorabı ve benzeri lastiklere ilave takılan adaptörlere kısaca bakalım. Bu saydıklarımın haricinde bir de kış lastiği var ki o belli bir hava ısısında iş yapan yapıda olduğu için daha sonra anlatırız.
     Kar zinciri                          Kar paleti                  Kar çorabı
   Â
Kar zinciri, kar ve buz üzerinde sürüş esnasında maksimum çekiş sağlamak amacıyla araçların lastiklerine monte edilen gereçtir. 1904 yılında Harry D. Weed tarafından icat edilmiştir. Kar zincirleri aracın hızını ve yakıt verimliliğini düşürse de çekiş ve frenlemesini güçlendirebilmektedir. Bu bilgiden sonra bizler kar ve buz zincirini nasıl kullanmalıyız ?
Kış şartları bölgemiz de çok çetin olmamakla beraber küresel hava saçmalıklarına hazırlıklı olmalıyız. Kış şartları için otomobillerimizin hazır olması olası olumsuzlukları daha rahat karşılarız diye düşünüyorum. Kar zinciri arabamız da olmalı. Zincir kullanımı karlı zeminde ve/veya buzlu zeminde takılmalı. Aracın hızı max 50 km yi geçmemelidir .Her ne kadar zincir takılmış bir arabanın kaymayacağını düşünmemelisiniz. Zincir, palet, çorap da olsa otomobil kayar bu böyle biline. Yapısı sahtesi hariç iyi bir marka zincir gerçek çelik den kıvrımları olan düz zincire monte edilmiş bir nevi ağ görüntüsü taşır. Her otomobil lastiğinin çapına uygun üretilirler. Zincir olsun palet olsun çorap olsun hangisi olursa olsun hepsi otomobilin lastik çapına uygun olması gerekir. Kullanımda hepsi hep uzun sürüş hem de manevralarda beceri gerektirir .
Aslında kar paleti kullanılması zincire göre nispeten kolay ve konforludur. Otomobile takılması daha kolaydır. Ancak dayanım olarak zincire göre bir sezonu ancak çıkarır. Patenaj a asla gelmez  . Kar çorabı ise Türkiye de fiyat bakımından en pahalı olanıdır buna karşılık  kullanımı en kolay olanıdır. Kar ve buz üzerinde 80 km sürat yapılabilir. Son berece konforlu sürüş yapılabilir takılması ve çıkarılması çok daha kolaydır. Yukarıda resimleri gördüğünüz kar ve buz aparat yapılarından herhangi biri mutlaka otomobilinizde olması gerekir. Belki de hayatınızın bir yerine yardımcı olabileceğini göz ardı edilmemesi gereklidir. Bu vesile ile  Sağlıklı bol yağışlı günler .
EYYYYY KOVALAKUS
Karda araç kullanmak sana daha kolay
Sana bu yakışır gerçi Türkiye de çift çeker yok. Bu model Amerika için yapılmış . Hatta kuzey Amerika da kullanılırmış. Ama sen en kovalakus olduğun için bir yolu bulur Memlekete getirirsin . Geriye kar duası yapmak kalıyor . Meteorolojiyi takip et .
Otomobil kısalmaları geçen haftadan devam
INP –Â (Input) GiriÅŸ
INT – (Intake valve) Emme supabı
INT – (Integrator -replaced with ST FUEL TRIM) TümleÅŸtirici
I/P – (Instrument Panel) Gösterge panosu
IPC – (Instrument Panel Cluster) Gösterge panosu grubu
IPR – (Injector Pressure Regulator) Enjektör basınç regülatörü
IRS (Araç içi koruma sistemi) Çalınma ve hırsızlık durumlarına karşı emniyet sistemi. Kilitli durumdaki aracın camının kırılarak içine müdahale edilmesi durumunda alarmı devreye sokarMERCEDES
ISC – (Idle Speed Control) Rölanti hız kontrolü
ISO – (International Organization for Standardization) Uluslararası standartlar organizasyonu
ISS – (Input Shaft Speed) GiriÅŸ mili hızı
ITS – (Idle Tracking Switch) Rölanti izleme anahtarı
ITS (Inflatable tubular structure)ÅžiÅŸirilebilir hortum formlu yapı. BMW’nin hava yastıklarının iÅŸleyiÅŸi ve formu ile ilgili terimidir. Hayat kurtaran hava yastıkları, hortum görünümünde ve A-sütununa monte edilmiÅŸ. Yandan çarpışma anında bir gaz jeneratörü yardımı ile ÅŸiÅŸiriliyor
IVECOÂ – (Industrial Vehicle Corporation)
IVS – (Idle Validation Switch) Rölanti geçerlilik anahtarı
IVSC – (Integrated Vehicle Speed Control) TümleÅŸik taşıt hızı kontrolü
Gülmece
Temel otobüste cep telefonu ile konuşuyormuş yolcular uyarmış : Otobüste telefon ile konuşmak yasaktır !
Bunun üzerine Temel telefondaki arkadaşına dönerek :
Ula Çemal , otobüsün içinde konuşmam yasakmış,
Sen konuÅŸ ben tinleyrum !