Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Esnaf kredisinin faizi yüzde 8.5 oldu

Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar

Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, esnafın Kooperatif kefareti ile kullanabileceği kredilerin 4 Ocak 2021 tarihinden itibaren faizinin yüzde 8.5 olacağını duyurdu. Bu tarihten önce kullanılmış kredilerin faizi ise yüzde 4.5 olarak devam edecek.

Konu ile ilgili olarak Gazetemize açıklama yapan Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı İbrahim Ejder şunları söyledi; “Evvelden paranın maliyeti 9’du. Bizdeki faiz 4 buçuktu. Esnaf adına devlet, hazineye yarısını ödüyordu. Vatandaşın faiz oranının yüzde ellisini devlet ödüyor, yüzde ellisini vatandaş ödüyordu. 5 yılda 200 bin TL’de 21 bin lira bir fark oldu.

Perşembe günü bizden kredisini alan arkadaşımız 4.5’ten aldı. Pazartesi oldu, yılın ilk mesai günü, gelişmeler bu şekilde ilerledi. Ticari faizler, mevduat faizleri yükseldi. Paranın mailiyetini hesaplamışlar, şimdi de 8 buçuğa çıkardılar. Bankanın ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’nin (TESKOMP) genelgesine göre, bankamızca esnaf ve sanatkarlara Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz destekli işletme ve yatırım kredisi kullanımlarında uygulanan faiz oranları 04.01.2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere güncellenmiştir. 04.01.2021 tarihinden itibaren yeni kullandırılacak Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi kefaleti ve bankamızca doğrudan kullandırılacak krediler için tüm Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz destekli kredi türleri ve tüm vadelerde yıllık yüzde 17, esnafa yansıyan yüzde 8.5 faiz oranı uygulanacaktır. 04.01.2021 tarihinden önce kullandırılmış krediler ise vade sonuna kadar faiz oranları eski haliyle geçerli olacak.” dedi.

“Esnaf, ihtiyacı kadar kredi almalı”

Uygulama çok yeni olduğu için esnafın talebiyle ilgili bir düşüş olup olmayacağının henüz gözlemlenemediğini bildiren İbrahim Ejder, vatandaşın iyi hesap yapması gerektiğini söyledi. “İhtiyacı kadar kredi almalı zaten bence kredinin anlamı o, bizim kredinin ismi işletme kredisi, vermiş olduğumuz 225 bin lirayı vatandaş bizden alıyor başka bankaya yatırıyor. Oradan faiz geliri elde ediyor. Kimisi altın, kimisi araba, kimisi ev alıyor. İşletmenin ihtiyacı 50 bin lira iken maalesef ben 200 bin TL isterim, hakkım diyor. Sonra bizi şikâyet ediyorlar. Biz bir kere kredi veren kurum değiliz. Kefalet veren kurumuz.” dedi.

Öte yandan Ejder, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın karıyla faizin yükseldiğini, Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi’nin faiz oranının belirlenmesinde bir yaptırımının olmadığını, yükselen faizin Kooperatif açısından bir değişikliğe de neden olmayacağını ekledi.

Ş. Ezgi Tuncel

 

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech