Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI

Sosyal Medya bağımlılığı maalesef

Sosyal Medya bağımlılığı maalesef çocuklarda ve gençlerde büyük bir sorun haline gelmiş durumda. Özellikle salgın dönemi bu bağımlılığı körüklemektedir. Bu durum için teknolojik gelişmeleri ya da teknolojik aletleri suçlamak sanırım kolaya kaçmak olur. Bu durum bir sebep değil bir sonuçtur. Görünen kısım, belirti sanal dünyada çok vakit geçirmek olsa da altındaki yapı gençlerin ihtiyaçları ve hedefsizliği ilgili olduğunu düşünmekteyim. Yapıları gereği erkek çocuklar daha çok başarı ve rekabet, kız çocukları ise beğenilme ve ilgi motivasyonludur. Sanal alem, sohbet siteleri, online oyunlar çocukların bu motivasyonlarını çok iyi yönetiyorlar. Erkekler daha çok rekabete dayanan başarı ve puan almaya yönelik oyunlara bağımlı hale geliyorlar. Kız çocukları ise arkadaş ve sohbet sitelerine ilgi duymaktalar. Tabi ki büyük görev ailelere düşmekte. Takip, ilgi, kural koyma, esneklik, koşuluz sevgi, kontrol, sorumluluk, sabır gibi yeterlilikleri olan ebeveynler çocukların çalkantılı ve git-gel yaşadıkları ergenlik dönemini daha iyi yönetiyorlar.

BAĞIMLILIĞIN BELİRTİLERİ;

  • Uygulamalara ya da oyunlara harcanan vaktin arttırılması,
  • Kullanım sıklığı azaldığında huzursuzluk, uykusuzluk, öfke gibi yoksunluk belirtilerinin görülmesi,
  • Sebep olduğu sorunlara rağmen sürdürülmesi, kontrolün kaybedilmesi,
  • Zamanın çoğunluğunun uygulamalara ya da oyunlara geçirilmesi,
  • Bunun sorumlulukların önüne geçmesidir.

 

Anne – Babaların yapmaları gereken en önemli konuda çocuklarıyla iletişimde kendi egolarını ikinci plana atmalarıdır. Ben kimliğiyle yani egoyla çocuğa yaklaşırsanız çatışma kaçınılmaz olur. Oysa anne ya da baba kimliğiyle çocuklarımıza yaklaşmak onların ihtiyacı olan şeydir. Ebeveyn kimliğinde çocukların ihtiyacı olan sabır, şefkat, sevgi esneklik, ilgi gibi yetenekleri vardır.  Ben senin yaşındayken, ben böyle görmedim, sende ki imkânlar ben de olsaydı gibi cümleler egomuzun cümleleridir ki çocuğa hiçbir etkisi yoktur. Çünkü çocuğunuz siz değilsiniz, o farklı biri ve çok farklı bir sosyal çevre de yaşıyor.

Sonuç olarak bütün bağımlılıklardan  olduğu gibi sosyal medya bağımlılığından da çocukları korumak bizim sorumluluğumuz. Bu da ilgi, sevgi, takip ve egomuzu ikinci plana atmakla mümkün. Görüşmek üzere.

Kaynak: Tamer Dövücü-Optimum Denge Modeli

http://tbm.org.tr/

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech