Başarılı olmak rekabetin arttığı bu zamanda zorlandığımız en önemli konulardan biri oldu. Okul başarısı, sınav başarısı, kariyer başarısı vb. Başarılı insanlar neler yapıyor? Başarılı insanların zihinleri nasıl çalışır? Başarılı insanlar nasıl organize olurlar? Genel olarak bundan bahsedeceğim.
Başarılı insanların her şeyden önce bir hedefleri vardır. Hedefleri lafta konulan bir hedef değildir. Zihinlerinde bu hedefi adeta yaşarlar. Hedef gerçekleştiği zaman duyacakları gururu, mutluluğu hazzı bugünde yaşarlar. Hedefi hiçbir zaman unutmaz, hedefin içinde yaşarlar. Zihinlerini hedefle organize eden kişi tabi ki motivasyon sağlamıştır. En iyi motive olan kişiler gelecekte yaşayan, gelecekteki kazançları için bugündeki bazı zevklerini, anlık eğlencelerini erteleyebilendir. Bunu çocukluklardan beri öğrenmişlerdir. Bu motivasyon kişiye büyük bir enerji verir. İşte bu enerji sayesinde irade gösterir ve çalışma azmini sağlar.
Başarılı insanların mutlaka bir “yapılacak işler listesi” vardır. Hayatı geldiği gibi yaşamazlar. Kontrol mekanizmaları gelişmiştir. Biz buna disiplin diyoruz. Bunun tama tersi ise akışa bırakmaktır. Hedefe ulaşmak için işleri, olayları, yapılacakları akışa bırakan kişi başarılı olamaz. Yani KONTROLCÜ zihin yapısı başarılı insanların temel olayıdır. Neyi kontrol ederler; hedefe ulaşmak için yapılacak işleri devamlı kontrol ederler. Belli bir sırada bırakmadan, ertelemeden, bahaneler bulmadan bu liste üzerinden sırayla ilerlerler. Bu ister bir yönetici olsun, ister bir öğrenci olsun, isterse de bir esnaf. Disiplin ve kontrol ederek ilerleme hedeften sonra, hedefle beraber ilerleyen ikinci önemli adımdır.
Büyük ve nihai hedefi hiç unutmadan bu yolda kendilerine ufak ufak ara hedefler koyarlar. Bir dereden karşıya geçmek isteyen birinin dere üzerine küçük taşlar koyarak bunlara basa basa ilerlemesi gibi. Yaptıkları işlere, ulaştıkları hedefi geri bırakırken öğrendikleri unutmazlar. Bu yolda yapamadıklarını , becermedikleri olacaktır. Ama bunlara takılmazlar. Başarısızlıklarında takılıp kalmazlar. Yapamadıkları şeyleri, konuları kenara ayırırlar yollarına devam ederler. Bu kenara ayırdıkları daha zor konular için ayrı bir zaman ayırıp gerekirse yardım alıp, kaynaklarını kullanıp çözmeye çalışırlar. Bir zorlukla karşılaştığında bunu kenara ayırıp yoluna devam edemeyenler ve bu yüzden başarıya ulaşamayanlar oldukça çoktur.
Özet olarak ulaşılabilir ve seni mutlu edecek bir hedef bulma ki bu motivasyon getirir. Bu yolda ilerlerken mutlaka bir “yapılacak işler listesi” oluşturmak. Küçük hedeflerle ilerlemek. Başarısız olunca pes etmemek ve devam etmek. Düştüğünde ders çıkararak yeniden ayağı kalkmak. Başka insanların değil senin yönettiğin ve kontrol ettiğin bir iş ve zaman planlamanın olması. İşte başarılı insanların en temel özellikleri ve olayları yönetme bicimi. Sizde başarısızlıklarına bir de bu gözden bakarsanız belki nerede takıldığınızı görebilirsiniz. Görüşmek üzere….
Kaynak: Tamer DÖVÜCÜ, Optimum Denge Modeli.