Geçtiğimiz günlerde Demircioğlu ailesi ile ilgili bilgi ve belge toplamak üzere kolları sıvadım. Kilit isim olarak Dr. Öğretim Üyesi Mithat Atabay ile görüştüm. Haberi oluşturdum ve SSK Hastanesi’nin kuruluşu, hastane yapılması için bağışlanan devasa araziyi kaleme aldım, kamuoyunun huzuruna sundum.
Sonrasında Atabay’ın kaleme aldığı Çanakkale Belediyesi Tarihi kitabı elime geçti ve başladım kurcalamaya. Kitapta dikkat çeken ve Çanakkale’nin karışık dönemleri olarak altını çizdiğim, 80 darbesi döneminde, Çanakkale’nin durumunu kaleme alacağım.
Ara ara yazımda, “Osmanlı’dan Günümüze Çanakkale Belediyesi” kitabından alıntılar yapacağım.
80 darbesi gerçekleştiğinde ve Orgeneral Kenan Evren, fütursuzca yönetime el koyduğunda yerel yönetimlerde de değişiklikler yaşanmış ve belediye başkanları görevden alınmıştı. Hatta bırakın görevden alınmayı, bazı belediye başkanları gözaltına alındı. O dönemlerde ülkenin karışıklığı ve tek elden sürdürülen yönetim anlayışı, şüphesiz Türkiye’yi 50 yıl geriye götürdü.
Sendikalaşmanın, hakkını aramanın, bireyin haklarının korunmasının önünü açan, özgürlükçü ve çağdaş 1961 Anayasası, 80 darbesi ile yerini otoriter ve baskıcı bir anayasaya bıraktı. Sonrasında ise konunun Çanakkale ile ilgili bölümüne gelindi.
Dönemin Belediye Başkanı Reşat Tabak, Sıkıyönetim Komutanının kararı ile görevinden alındı. Tabak’ın görevden alınmasından sonra Çanakkale’de, belediye başkanlığı görevini Vali Nurettin Turan üstlendi. “12 Eylül 1980 İhtilali’nden sonra hem Çanakkale Valisi hem de Çanakkale Belediye Başkanı olarak her iki görevi birlikte yürüttü. Bu ikili görevi yürütme durumu bir müddet sürdü ve Çanakkale halkı bir süre belediye başkanını kendisi seçemedi.
Daha sonrasında Vali ve Belediye Başkanı olarak görev yapan Nurettin Turan, 11 MAyıs 1982’de görevini pek tabi ki İçişleri Bakanlığının oluru ile Ender Gül’e bıraktı.
Konunun tam olarak bu kısmında final noktasında Atabay, kitabında şu cümleleri kullandı. “Vali Nurettin Turan’dan sonra atamayla başkanlığa getirilen Ender Gül, 1984’e kadar kenti yönetti. İhtilal dönemi sonrasında ülke genelinde esen ANAP rüzgarı Çanakkale’yi de etkiledi. 1984’teki yerel seçimleri ANAP’lı mimar Orhan Uğur kazandı. Ancak ANAP’ın Çanakkale’deki iktidarı uzun sürmedi.”