Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale halkına sorduk: Korona önlemleri yeterli mi?

İnsanlığı tehdit eden COVİD-19

İnsanlığı tehdit eden COVİD-19 Koronavirüs’le mücadele, hem ulusal hem de yerel bazda devam ediyor. Ancak buna rağmen vaka sayılarında beklenen düşüşün yaşanmaması “Korona için alınan önlemler yeterli mi?” sorusunu akıllara getiriyor.

Biz de GÜNDEM Gazetesi olarak bu soruyu Çanakkale halkına sorduk. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan vatandaşlar, önlemlerin yeterli olup olmamasıyla ilgili görüş ayrılığı yaşasalar da insanların tedbirlere uymadığı konusunda fikir birliği içerisindeler!

Korona pandemisi insanlığı tehdit etmeye devam ederken hem yerel hem ulusal bazda alınan önlemler virüsün yayılımını henüz durdurabilmiş değil. Bu durum da akıllara “önlemler yetersiz mi?” sorusunu getiriyor. Biz de bu soruyu Çanakkale halkına sorduk…

İşte o cevaplar…

Nizamettin Kaya: “Çanakkale halkı bu konuda diğer şehirlere oranla daha bilinçli. Sosyal mesafe maalesef çok az, ancak maske kullanımı sorunsuz gibi görünüyor. Biraz önce hastaneden döndük, orada da tedbirler güzeldi. Biz de ailece kurallara uyan taraftayız. Gerekmedikçe dışarı çıkmıyoruz, kendi aramızda bile teması en aza indirmeye çalışıyoruz.”

Kubilay Kuytak: “Sabahtan beri 200 kişi gördüysem en fazla 30 kişide maske vardı. Çanakkaleliler bu konuyu çok ciddiye almıyor. Ben 6 aydır askeriyenin içerisindeyim, o kadar titiz davrandık ki, bazı akşamlar maskeyi yüzümde unuttuğum oluyordu. Ancak burada aynı titizliği göremiyorum.”

Yusuf Barık: “Çanakkale’de alınan önlemler tam anlamıyla yeterli değil. İnsanlar da korona virüs hakkında hala daha yeterince bilinçsizler ve içinde bulunduğumuz sürecin farkında değiller. Mekanlar kalabalık, denetimler artmalı. Bizler maskemizi takıyor, elimizi sık sık yıkıyoruz, bunlara herkes dikkat etmeli.”

Vasıf İlter: “Önlemlerimiz son derece yeterli diye düşünüyorum. Tek tük vakalarımız oluyordu ancak insanlar kendi kendilerini koruyamadıkları için vaka sayısı arttı. Buradaki tedbirler çok güzeldi, herkes maske takmaya özen gösteriyordu ancak şehir dışından gelen tatilcilerden sonra şu anda hastanelere bile sığamıyoruz. Hastaneye kontrole gitmem gerekiyor ancak oraya bile gidemiyorum virüs kaparım diye. Üstelik benim karaciğerimde rahatsızlık var, kronik bir hastalığım olduğu için iki katı dikkat ediyorum. Eski alışkanlıklarımızdan bir süre feragat etmemiz gerekiyor. Çayımı kahvemi bile artık kahvehanede içmemeye özen gösteriyorum. 3 metreden bile bulaşabilen bir virüsten bahsediyoruz, dikkat etmeliyiz.”

Şükrü Acer: “Ben Çanakkale’deki tedbirleri yeterli buluyorum. Tek başına motosikletle gezen insanlar, sokakta koşturan küçük çocuklar, 3-4 kişilik arkadaş grupları herkeste maske görüyorum. Yalnız dün kalabalık bir doğum günü partisine şahit oldum ve kimsede maske yoktu. Bu noktada belediyenin yapabileceği bir şey kalmıyor,insanların kurallara uyması gerekiyor. Ben Almanya’dan geldim buraya, orada da toplu alanlarda kurallara uyuyorlar ancak kendi 30-40 kişilik arkadaş grupları arasında dikkat etmiyorlar. Çanakkale vatandaşı bu konuda bilinçli. Şu anda kaldığım otelde kimsenin maske kuralına uymadığını görmedim. Herkes son derece dikkatli. Ben de mümkün olduğunca hijyenime özen gösteriyorum, gerekmedikçe maskesiz gezmiyorum. Bunu cezalardan korktuğum için yapmıyorum yapmam gerektiği için yapıyorum.”

Rahman Çalışkan: “Ben market çalışanıyım. Tedbirden ziyade kişiler önemli. Başına gelene kadar kimse hastalığı dikkate almıyor. Ölüm tehdidini yüz yüze yaşamamız gerekiyor. Onun dışında sen beni ne kadar düşünürsen düşün ya da ben seni ne kadar düşünürsem düşüneyim boş. Kurallara uymazsak cezası var. El mahkûm bu kurallara uyuyoruz. Biz market çalışanları olarak öncelik olarak kendimizi koruyoruz. Market olarak da korunuyoruz ama en çok kendimize dikkat ediyoruz. Fakat biz dikkat etsek de bazen karşımızdaki insanlar dikkat etmiyor. Uyardığımız zamanlarda tartışma durumundan kalabiliyoruz.  Her gün dikkat etmemize rağmen, sürekli bu tedbirleri aldığımız için bunlar bize alışkanlık gibi geliyor ve bazen bizimde dikkat etmediğimiz zamanlar olabiliyor. Ama genel olarak maske ve dezenfektan kurallarına uymaya özen gösteriyoruz.”

Merve Aydınkaya: “Tedbirler konusunda değil de insanların tedbirlere uyması konusunda kenti yeterli bulmuyorum. Girdiğimiz her yerde “maskesiz girilmez” yazıyor, el dezenfektanları koyuyorlar. Bu tedbirler var ama biz bu kurallara çok riayet etmiyoruz.”

Esra Çanlı

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech