Eş kimliği ilişkimizin geleceğini etkileyen en önemli kimliklerden biridir. Hem mutlu bir aile hayatı yaşamak hem de çocuk sahibi olduğumuzda, çocukların sağlıklı yetişmesi için eş kimliğinde öğrenmemiz gereken birçok yeterlilik var. Bu yeterliliklerin yanlış öğrenilmesi evlilik sorunları başta olmak üzere birçok sorun yaşamamıza neden oluyor. Eşler arasında birçok sorun var. Önemli olan bu sorunların altında yatan yapılar. Bugün sizlere bu yapılardan beklide en önemlisi olan DEĞERLİ HİSSETMEK üzerinde duracağım. Birçok sorununda temelinde eşlerin evlilikte veya ilişkide kendini değerli hissetmemesinde çıkmaktadır.
Eşler arasındaki en önemli dinamik ilişkide kişinin kendisini değerli hissetmesidir. Değersizlik duygusu depresyona eşittir. Çocuklarda da aynı şey geçerlidir. Çocuk sürekli aşağılanırsa, eleştirilirse, ikinci plana atılırsa kendisi değersiz hisseder. İlişkilerde kişiler kendilerini mutlu etmek için varlar. Yapılan çalışmalar eşler arasında dört durum var ki ilişkiyi yıkıma götüren ve eşleri değersiz hissettiren durumlar. Bunlar;
- Aşağılama Duygusu: Bu duygu; göz devirme ve iç çekme şeklinde kendini gösterir. Eşlerden biri karşısındakinin konuşma veya tavırlarına göz devirme veya iç çekme şeklinde cevap veriyorsa değersizlik duygusuna neden olur. İlişki için tehlikeli davranışlardır.
- Aşırı Eleştirel Olma: Eşlerden biri ya da ikisi birden eleştiri dozunu kaçırmışsa, artık karşı tarafın her olayını, her davranışını, her kararını eleştiriyorsa dayanılmaz hale gelir ve ilişkide bir şeyler ters gidiyor demektir.
- Aşırı Mantıklaştırma: Duyguların yerini aşırı bir şekilde mantığın alması demektir. Davranışlara anında mantıkla karşılık verme demektir. “Sen neden arabayı o kadar uzağa park ettin” “O zaman sende bu kadar geç kalmasaydın” gibi aşırı mantığa bürünmüş tartışmaların olması ilişkide tehlike çanlarının çalması demektir.
- Duvar Örme(küsme) : Küsme davranışı yani kendini kapatma, eşine bir duvar örme davranışının sık olması ilişkiyi zedeleyen davranışlardan biridir. Ne kadar çok küsme olayı yaşanıyor ve ne kadar çok uzun sürüyor ise ilişkiye o kadar zarar verir. Eşler yalnız kalacaksam, benimle konuşmayacaksa benim bu ilişkiyi sürmenin ne anlamı var diye düşünebilir. İlişkiyi koparmak soğumayı getirir.
İşte bu dört durum varsa ilişki temellerinden sarsılmış demektir. Çünkü eşler artık kendini değersiz hisseder ve değersizlik duygusu sürdürebilir değildir, depresyona neden olur. Optimum Denge Modelini geliştiren Tamer Dövücü aile eğitimlerinde anlattığı, “karşı tarafa kendini nasıl değerli hissettiririz” ile ilgili 2 önerisini burada paylaşmak istiyorum.
- Eşinize 1 olumsuz mesaj, söylem, eleştiri yapıyorsanız, 5 tane de olumlu mesaj(övgü, iltifat, beğeni) vermek. Yani 1 olumsuza karşı 5 olumlu mesaj vermek.
- Eşinize Dikkatinizi Vermek: Eşinize dikkatinizi vermeniz onun değerli hissetmesini sağlar. Onu fark etmek. Eşinizi takip etmek. Saçının modelinin değiştiğini fark etmek. Kadın istediği kadar kendine baksın, süslensin eşi bunu görmüyor ve fark etmiyorsa… Erkek başarı gösterdiği zaman, bir işi kotardığı zaman kadın tarafından görülmesini ister, fark edilmesini ister. Erkekler daha çok başarıları üzerine kadınlar ise daha çok fark edilmek üzerine övgülerden kendilerini değerli hissederler. Onun için ilişkide dikkatimizi eşimizde tutmak en önemlisidir. Haftaya ilişkilere devam edeceğiz. Görüşmek üzere.
Kaynak: Tamer Dövücü ODM Aile.