Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

En büyük sorun kentsel dönüşüm değil mi?

Çanakkale’de sokak röportajları yaptığımızda,

Çanakkale’de sokak röportajları yaptığımızda, net bir şekilde tek soru soruyoruz. “Çanakkale’nin en büyük problemi nedir?” Sorulan soruya, Çanakkaleliler; “Otopark, trafik, sıkışıklık, yetersiz kültürel faaliyetler, pahalı ulaşım ve plansızlık” yanıtlarını veriyorlar. Deprem kuşağında, fay hatlarının tam ortasında, ateş çemberinde yer alan Çanakkale’de artık kentliler en büyük problem, “Kentsel Dönüşüm” demeye başladılar. Çanakkale’nin eski mahalleleri, yangın çıktığında, itfaiyenin bile giremeyeceği alanları, olası bir büyük depremde yüksek risk oluşturmaya devam ediyor. Kamuoyunun, yanıtını merak ettiği soruları bir bir sorduk…

1999 depremi öncesinde, 1. derece deprem bölgesinde bulunmayan Çanakkale, 99 depremi sonrası 1.derece deprem bölgesine girdi. Yenice, Saros, Gökçeada, Biga gibi birbirinden farklı ve diri fayların arasında bulunan Çanakkale, deprem riskinin en üst noktada olduğu illerin başında geliyor. 99’dan sonra yapılan binalarda, önlemler ve tedbirler arttırılırken, Çanakkale’nin büyük bir bölümü eski görünümü ile risk boyunu üst seviyeye çıkartmayı sürdürüyor.

Kentte yapılan sokak röportajlarında vatandaşlara, Çanakkale’nin en büyük sorununu sorduğumuzda, genelde otopark, ulaşım, plansızlık, kültürel faaliyetlerin yapılacağı bir salon ve düğün salonu eksiklikleri gibi konular sayılıyordu. O sorunlar hala çözülemese de, Çanakkaleliler artık kentsel dönüşüm sorunu büyük bir risk olarak önümüzde duruyor yanıtını veriyorlar.

Beklenen büyük İstanbul depremi neticesinde, Çanakkale’nin eski mahalleleri, Fevzipaşa, Kemalpaşa, Cevatpaşa’nın büyük bir bölümü, Namık Kemal Mahallesi, Barbaros Mahallesi’nin büyük bir bölümü diken üstünde oturmaya devam ediyor. Tüm bu sorunların üzerine teneke mahalle olarak bilinen Atatürk Mahallesi’nde de bambaşka sorunların olduğunu dile getiren kentliler, yerel yönetim başta olmak üzere, sorunun çözümü için yüzeysel çözümlerden öteye gidilmediğini belirtiyorlar.

Çarşıda, pazarda, kahvehanelerde, kıraathanelerde, dükkanlarda, parklarda, Çanakkalelilere ses verildiğinde, kentin birçok problemi olduğu ve ne yazık ki çözülemediği tüm gerçekliğini koruyor…

Olası bir 7.5 büyüklüğündeki İstanbul depreminde, Çanakkalelileri büyük bir tehlikenin beklediğini belirten kentliler, acilen önlemlerin alınmasını dile getirdiler.

Kamuoyunun sorduğu sorular;

  1. Bir türlü çözülemeyen sosyal konutlar probleminde ne zaman somut adım atılacak?
  2. Sarıçay ve çevresindeki düzenleme faaliyetleri, eski sanayide dahil ne zaman netleşecek?
  3. Çanakkale’nin eski mahallelerinde yapılan yapı denetim faaliyetleri yeterli mi?
  4. Atatürk Mahallesi görmezden gelinmeye devam mı edilecek?
  5. Ambulans-İtfaiye gibi araçların dahi geçemediği caddelerde, sokaklarda ne zaman gerekli düzenlemeler yapılacak?

 Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech