Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TAKINTIYI BIRAKIN

Aylardır bu salgında, en

Aylardır bu salgında, en çok mağdur olan, buna rağmen,en çok disipline uyan kesimin 65 yaş üstü insanlarımız olduğunu yazdık.Yapılanın yanlış olduğunu,her 65 yaş üstünün potansiyel kronik hastalık sahibi, ya da,ununu eleyip eleğini asmış insanlar olmadığın defaatle dile getirdik.Bugün sizlere,bizim yazılarımızı teyit eder nitelikte olan,Hürriyet Gazetesi,Sağlık yazarı,Prof.Dr.Osman Müftüoğlunun bu konuda yazdıklarını aktaracağız.Buyurunuz.

“Size bir sorum var: COVID-19 pandemisinden en çok zararı kimler gördü? Biliyorum ki yanıtınız hazır. Siz de anında ve hemen, üstelik hem de hiç tereddüt bile etmeden, o tek sözcükten ibaret klişeleşmiş yanıtı tekrarlayıp “yaşlılar” diyeceksiniz! Peki ya ben size “Hayır,
yanılıyorsunuz!” dersem? Ardından şu cümleleri eklersem? COVID-19’daasıl zararı yaşlılar değil, düşkünler gördü! Risk grubunda olanlar, yaşlılar değil düşkünlerdi. Sonra da şu cümleleri eklesem: Milyonlarca yaşı ileri ama bedeni sapasağlam insanı, sadece bu basit ama önemli yanlışımız nedeniyle günlerce evlerine hapsettik. Dahası, hâlâ ve ısrarla onları evde tutmaya çalışıyoruz. Bugünlerde bile akşam belirli bir saatten sonra evlerinde kalmalarını istiyoruz. Sokağa çıkmayın, parkta bahçede dolaşmayın, lokantaya-kafeye gitmeyin diyoruz. Yetinmiyor, bu kısıtlamaya uymayan sağlam ve sağlıklı yaşlılarımıza ciddi, ciddi ve anında para cezası bile kesebiliyoruz. Peki, işin aslı, doğrusu ne? Ne yapmamız lazım?.

YAŞLILIK MI, DÜŞKÜNLÜK MÜ?
Bunları karıştırmayalım. COVID-19 enfeksiyonundan korumamız gerekenler yaşlılar değil düşkünlerdir. Herkes aynı hızla yaşlanmıyor. Her yaşlanan da düşkünbiri olmuyor. Sapasağlam yaşlanan zımba gibi yaşlılar da var. Asılmesele kendine iyi bakıp bakmamakta. Düşkünlükten pay alıp almamakta. Yaşlanma sürecinde bazı yaşlıların canını sıkan da zaten yaşlılıktan çok düşkünlükten ibarettir. Ayrıca sadece COVID-19’da değil, hemen her hastalıkta risk düzeyimizi belirleyen şey yaşımız değil, düşkünlük veya dinçlik durumumuz, bedensel ve psikolojik sağlamlık seviyemizdir. Geçtiğimiz günlerde Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da bu konuya, yani“yaşlılık ile düşkünlük arasındaki farklılığa” değindi. COVID-19’da ölüm riskini arttıran asıl şeyin “yaşlılık değil düşkünlük meselesi” olduğunun altını net ve açık olarak çizdi. Dayanak olarak da ünlü İngiliz tıp dergisi Lancet’te yayımlanan bir çalışmayı gösterdi. Dr.Ceyhan’ın bahsettiği o araştırmanın sonuçlarına göre, “düşkünlük skoru yüksek” olanlarda “yaştan bağımsız olarak” COVID-19 enfeksiyonu daha sık görülüyor, daha ağır seyrediyor ve daha yüksek oranda ölümle sonuçlanıyor. Bana sorarsanız bu çok önemli bir veri ve bu bilgi. Kısacası mesele, yaşlı biri olmakla değil, düşkün biri olup olmamakla ilişkilidir. Ve her yaşlı, düşkün olmak zorunda değildir. Genç ve orta yaşlı düşkünler de var, fit ve formda ileri yaşlılar da”…Umarız iyi okudunuz. Bizim dile getirdiğimiz konuları açık yüreklilikle anlatmış. Ne yazık ki, düğünler, dernekler, cümbüşler yapılarken, hala 65 yaş üstünün yasakları devam ediyor. Bunun mantığını anlayan, beri gelsin.

Sağlıcakla kılınız.

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech