Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kabotaj sadece bayramda kaldı

Deniz ticareti konusunda ayrıcalık

Deniz ticareti konusunda ayrıcalık olarak bilinen Kabotaj, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki 94’üncü yaşını kutladı. 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile yabancı ülke gemilerine, Osmanlı Hükümeti tarafından tanınan kapitülasyonlar kaldırılmıştı. Türk denizleri özgürleşmiş ve yerli ekonomiyi güçlendirmişti. Kabotaj Bayramı, bugün düzenlenen törenlerle kutlandı ama yerli işletmelerin her geçen gün etkisini kaybettiği, limanların birer birer yabancı sermayeye satıldığı günümüzde, Kabotaj sadece bayramdan ibaret kaldı.

1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türk denizleri özgürleşti. Osmanlı Devleti’nin yabancı ülkelerin ticari gemilerine tanıdığı öncelik ortadan kaldırıldı, Türk Denizleri’nde, deniz ticareti Türk vatandaşları tarafından yapılmaya başlandı.  Bugün Kabotaj Bayramı dolayısıyla, Çanakkale’de tören düzenlendi. Liman Başkanlığı tarafından sabah Cumhuriyet Meydanı’nda, Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Sonrasında tören denizde devam etti.

Saat 10.00’da, “Alınteri -8” feribotu ile kent protokolü denize açıldı. Bugüne kadar kaybettiğimiz deniz şehitleri için denize çelenkler sunuldu. Düzenlenen törene Vali İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Yarbay Alpaslan Baysal, Belediye Başkanvekili İrfan Mutluay, GESTAŞ Genel Müdürü Mahir Sevinç ve sektör temsilcileri katıldı.

Türkiye gibi etrafı stratejik denizlerle çevrili bir ülke için ‘Kabotaj’ın ifade ettiği anlam ortadayken, yerli limanların yersiz şekilde özelleştirilmesi, bu vesileyle tekrar gündeme geldi. Ve ortaya çıkan acı tablo ise bir kez daha pek çok şey gibi Kabotajın da sadece adının kaldığını gösterdi…

 Tunahan Ünsal

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech