Avukatlık Kanunu’ndan yapılması planlanan değişiklik, son günlerde Türkiye’de en çok konuşulan konulardan birisi oldu. Türkiye’nin dört bir yanından görevini yapmaya çalışan avukatları doğrudan etkileyen değişiklik planı, baro başkanlarını harekete geçirdi. Sadece avukatları değil, eğer TBMM’ye gelen taslak geçerse, baroların yapılarında da ciddi değişiklikler meydana gelecek. Belki de süreç içerisinde baroların temsillerinde ve baro başkanlarının etkinliklerinde ciddi şekilde zedelenmeler yaşanacaktır.
Kanunda yapılması planlanan değişiklik neticesinde, baroların vermiş olduğu tepkileri, baro başkanlarının yürüyüşlerini izlemeyen, görmeyen, duymayan, bilmeyen kalmadı. Kör göze parmak sokarcasına, burada bir kez daha avukatlar şöyle yürüdü, böyle barikatla karşılaştı, yağmur altında saatlerce sabahlamak zorunda kaldı ve Anıtkabir’e yürütülmedi diye yazmayacağım…
Barolar, Türkiye’de basın açıklamaları ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte hareket ederek, kamunun yararına olabilecek her türlü etkinlikte ve eylemde en ön safta olmayı görev bilmişlerdir. Eğer değişiklik yapılırsa bazı avukatların, barolar artık dernek haline gelecek ve tüm etkinlikleri kırılacak söylemini de haklı bulmamak onca tepkiye ve yürüyüşe rağmen pasif bir tepki olacaktır.
Gelinen bu süreçte, dün değişiklik tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu ve baro başkanları, eğer çözüm bulamazsak eylemselliğe geçeriz sözlerini gerçekleştirme kararı aldılar. Dün Adana, İstanbul, Gaziantep’te savunma mitingleri düzenlendi ve çok sayıda avukat, bulundukları illerden bu şehirlere giderek basın açıklamalarına katıldılar.
Her yıl yenileri açılan onlarca fakülteden, binlerce sayıda yeni avukatın piyasaya atıldığı ve baroların çatısı altında görevlerini yapmaya çalıştıkları bir ortamda, avukatların sözleri dinlenmeyecekse, kimlerin sözü dinlenecektir diye de sormak zorundayım…
Baro başkanları da bu soruyu sorup, yanıtını kendileri verdikleri için eylemsellik kararına geçtiler. Dün İstanbul’da bulunan Çağlayan Adliyesi önünde alınan karara göre, avukatlar 3 Temmuz günü Ankara’da yapılacak olan Savunma Mitingi’nde bir araya gelecekler.
Dün avukatlar, “Hak,hukuk, adalet… Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz… Savunma susmadı, susmayacak” sloganları attılar. Alınan karar kamuoyuna duyurulurken, 80 baronun bu kararın arkasında durduğu da özellikle belirtildi. Türkiye, üzerinden 3 yıl geçen Adalet yürüyüşünden sonra, bir adalet yürüyüşünü daha geçtiğimiz günlerde gördü. Şimdi ise avukatlar Ankara’da, “Savunmayı Savunuyoruz” diyerek 3 Temmuz’da hazır bulunacaklar.
Gündem çok değişti, konuşulan konular farklılık gösterdi. Ama dünyaya bakılan pencere ne kadar farklı olursa olsun, adalet bir gün herkesin ihtiyacı olacaktır…