Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Evler #EvdeKal’dı!

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanan son veriler, pandeminin konut sektörü üzerindeki olumsuz etkisini gözler önüne serdi. Buna göre ülke genelindeki konut satışı, bir önceki yılın mayıs ayına göre yüzde 44,6 azalarak 50 bin 936 oldu. Ortaya çıkan tablo, Çanakkale’de de pek iç açıcı değil. Zira son veriler, kent genelindeki konut satışının geçtiğimiz yılın mayıs ayına göre yüzde 38 gerilediğini gösteriyor.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Çanakkale Müteahhitler Birliği Başkanı Hakan Vural da Çanakkale’de konut sektöründeki son durumu GÜNDEM’e değerlendirdi. Vural, sektördeki gerilemenin Temmuz’la birlikte olumlu yönde değişeceğini ifade ederek “Çanakkale, bu süreçte İstanbul’a alternatif rota durumuna geldi. Bunun artılarını ilerleyen aylarda çok daha net göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Çin’den başlayıp kısa zamanda tüm insanlığı etkisi altına alan öldürücü COVİD-19 Corona virüsünde, en büyük darbeyi ekonomi aldı. Sektörel anlamda yaşanan bu durgunluk, ev alım-satım piyasasında olumsuz etkilerken ülke genelinde konut satışlarında ciddi bir azalma meydana geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından yapılan açıklamada, Türkiye genelindeki konut satışının, bir önceki yılın mayıs ayına göre yüzde 44,6 azalarak 50 bin 936 olduğu ifade edildi. Olumsuz tablo, Çanakkale’de de hissedildi. Açıklanan verilere göre Çanakkale’de de konut satışlarında ciddi düşüşler yaşanıyor. Son iki ayın verilerine bakmak gerekirse, 2019 yılının Nisan ayında kent genelinde 875 konut satılırken, 2020’nin Nisan ayında ise yüzde 61’lik bir gerileme yaşanarak sadece 335 konut satışı gerçekleştirildi. Mayıs ayında da durum çok fazla değişmedi. Buna göre, Mayıs 2019’da 809 konut satışı gerçekleşirken Mayıs 2020’de ise 495 konut satışı meydana geldi. Bu durumda da azalma yüzde 48 olarak kaydedildi.

“ÇANAKKALE, İSTANBUL’A ALTERNATİF ROTA OLDU”
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Çanakkale Müteahhitler Birliği Başkanı Hakan Vural da Çanakkale’de konut sektöründeki son durumu GÜNDEM’e değerlendirdi. Vural, şu ifadelere yer verdi: “Mart ayında başlayan, Nisan, Mayıs ve Haziran ayı itibariyle de devam eden Corona pandemisi, her sektörü olduğu gibi konut sektörünü de olumsuz etkiledi. Mart’la birlikte ev alım satımlarında ciddi azalmalar oldu. Ama 1 Haziran’da başlayan ‘normalleşme’ süreciyle birlikte, konut kredi kampanyalarının da etkisiyle bu durumun tersine dönmesini bekliyoruz. İnşaat faaliyetleri yeniden başladı ve Temmuz gibi daha olumlu tablolar karşımıza çıkacaktır.”

“Çanakkale, bu süreçte diğer illere nazaran ‘İstanbul’a alternatif’ olarak ön plana çıktı. Büyükşehir istemeyenler rotasını Çanakkale’ye doğrultuyor. Bunun artılarını ilerleyen günlerde daha iyi göreceğiz. Bundan sonra insanların konut alımında tercihi daha çok yeşil alanı olan, sosyal aktivitelerin yoğunlukta olduğu yerler olacaktır. Çanakkale, bu açıdan da şanslı il. Bundan sonra sektör olarak da bu talebi karşılamaya yönelik çalışmalar artacaktır, diye düşünüyorum.”

Esra Çanlı

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech