Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Böyle giderse 1. ve 2. dalgayı iç içe yaşayacağız”

Vaka sayılarının, büyükşehirlere ve

Vaka sayılarının, büyükşehirlere ve diğer illere göre kıyaslandığında, düşük olması, ölüm oranlarının düşük olması Çanakkale’de son günlerde rehavete neden oldu. 1 Haziran’dan sonra, kontrollü sosyalleşme konusunda kentte zaman zaman sorunlar yaşandığı görüldü. İstanbul’dan gelişlerin başlaması, koronavirüs yokmuş gibi davranmak, tedbirlerin gevşetilmesi Çanakkale’de yoğunlukları arttırken, kentte endişe başladı. ÇOMÜ Enfeksiyon Hastalıkları öğretim üyesi Doç. Dr. Alper Şener, “Böyle giderse 1. ve 2. dalgayı iç içe yaşayacağız” dedi. 

1 Haziran’dan sonra uygulanmaya başlanan kontrollü sosyalleşme, Çanakkale’de farklı problemleri de beraberinde getirdi. Sosyal mesafenin ve maske kullanımının çok önemli olduğu bu günlerde çarşıda, pazarda, kafelerde, kordonda yoğunluklar arttı, koronavirüs sanki bir anda unutuldu. Öte yandan İstanbul’dan yola çıkan yurttaşlar Çanakkale’ye doğru akın akın gelmeye başlıyorlar. Bozcaada’da geçtiğimiz günlerde uzun araç kuyrukları oluştuğu görüldü.

ÇOMÜ Üniversite Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, “Böyle giderse 1. ve 2. dalgayı iç içe yaşayacağız. Çanakkale’yi ben dezavantajlı olarak görüyorum” dedi.

“Birinci dalgayı daha bitirmedik”
Doç. Dr. Alper Şener, “Bir kere biz şu ana kadar birinci dalgayı bitirmedik. Aslında ikinci dalga gelir mi gelmez mi tartışması pek teknik değil. Şunu söyleyebiliriz, böyle giderse 1. ve 2. dalgayı iç içe yaşayacağız.

 “Şu anda hiç hastamız yok diyemeyiz”
Çanakkale için hiç hastamızın olmadığı dönemlerde oldu. Şu anda hasta sayımız çok az ama hiç yok diyemeyiz. Olgularımız var…

 “Sürekli maske ile dolaşmak pek mümkün değil”
Mesafeyi koruyarak, maske takmazsa bunun koruyucu olacağı yönünde bir anlayış var. Doğru mesajı vermek gerekirse, teknik olarak hem sosyal mesafeye uyacağız hem de maske kullanacağız. Yaz aylarında maske ile sürekli olarak dolaşmak mümkün olmadığı için maske uygulamasını kalabalık olmayan yerlerde çıkarmak mümkündür. Kafe, restaurant gibi yerlerde maske takmak pek mümkün değil, bu yüzden bu alanlarda mesafe çok çok önemlidir.

 “Kalabalığın artması tehlikelidir”
Sosyal hayatta kalabalığın artması tehlikelidir. Şu anda herkesin takıldığı nokta mesafedir. Mekanlarda masaların arası açılıyor ama bir masaya 7-8 kişi oturduktan sonra o masaların arasını açmak çok anlamsız… Esas gaye kalabalıklaşmamak… 10 metrekareye düşecek kişi sayısı maksimum 3 kişi olmalıdır.

“Çanakkale’de, insanlarda bir özgüven oluştu”
Çanakkale’nin bir dezavantajı var! Olgu sayısının fazla olmaması vatandaşları rahatlatıyor. Hastalıkların düzenli şekilde tedavi edilmesi, vaka sayısının yüksek olmaması, Çanakkale’de bir özgüven yarattı. Bir şey olsa bile hastaneye gidiyoruz, tedavi ediliyor diye bir düşünce var. Ama biz her hastayı kurtaramadık.

“Çanakkale’de ölüm oranları 0 değildi – Can kayıpları yaşadık”
Çanakkale’de görülen ölüm oranları 0 değildi. Bizde can kayıpları yaşadık. Bu sayıların açıklanması gerekmektedir ve vatandaşlar bunları bilmelidir” ifadelerinde bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech