Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Öğrencileri dinleyen var mı?

Koronavirüs sürecinde Türkiye’de birçok

Koronavirüs sürecinde Türkiye’de birçok şey değişti ama bir şeyin değişikliği çok sayıda gencin hayatını etkiledi. Pandemi süreci dolayısıyla, Temmuz ayında yapılacak olan YKS ve LGS Haziran ayında yapılacak. Öğrenciler Temmuz ayında yapılması planlanan sınav Haziran ayına çekilince önce afallamışlardı, şimdi ise çalışmalarını neredeyse sonlandırdılar. Çok sayıda gencin hayatını doğrudan etkileyecek olan sınavlardan önce gençlerin ruh hallerini ve ne durumda olduklarını eğitim sendikalarının şube başkanlarına sorduk. Aldığımız yanıt moral bozdu: “Bu tam anlamıyla baskın sınavdır!”

Koronavirüs sürecinde, Türkiye’de çok sayıda değişikliğe imza atıldı. Pandemi sonrasında günlük hayat ve alınan kararlar sonrasında yapılan işler eskisinden bir hayli uzaklaştı, değişiklikler yaşandı. Temmuz ayında yapılacak olan, üniversitelere giriş sınavı olan YKS, 27-28 Haziran’a alındı. Liselere giriş sınavı olan LGS’nin ise 20 Haziran’da yapılması planlandı. Gençler ve çocuklar Temmuz ayı için yaptıkları çalışmaları bir anda 1 ay geriye çekmek zorunda kaldılar ve çok sayıda sorun bu kararla beraber doğdu. Konuyla ilgili öğrencilerin ve ailelerin durumların, Türk Eğitim Sen, Eğitim İş ve Eğitim Sen şube başkanlarına sorduk. Aldığımız yanıtlar öğrencilerin kaygılı durumlarının ifadesi oldu.

Eğitim İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş
Eğitim İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş

 “Bu tam anlamıyla baskın sınavdır”
Eğitim İş Şube Başkanı Ahmet Mantaş, “Sınav Temmuz’da yapılacağı için öğrenciler kendilerini ona göre ayarlamışlardı. Sonra pandemi sürecinden dolayı YKS ve LGS Haziran ayının sonuna alındı. Öğrenciler şüphesiz bu süreçte paniklediler. Baskın sınav gibi bir durum ortaya çıktı.

“İnsanlar kampanya başlattılar ama hiçbir sonuç alınamadı”
Yaklaşık bir buçuk milyon insan konuyla ilgili sosyal medyada kampanya başlattılar. Hiçbir şekilde dikkate alınmadı. Sınavın öne alınmasının,sınav sonucuna mutlaka bir yansıması olacaktır. Öğrencilerin ruh hallerinin iyi olmadığını ve sınava nasıl katılacaklarının endişesi olduğunu buradan herkese duyuruyorum” dedi.

 “Öğrenciler planlarını 1 yıl ertelediler”
Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Resul Demirbaş, “Biz bu konuyu çok tartıştık. Sınavları önce erteleyip sonra geriye çektiklerinden öğrenciler paniklediler. Sınav Temmuz ayındaydı, öğrenciler programlarını ona göre yapmışlardı. Turizmcilerin baskısıyla, çocuklar ve gelecekleri düşünülmedi ve çocuklar şu anda sınav sürecinden koptular. Öğrenciler çalışmalarını askıya aldılar ve gelecek planlarını bir yıl ertelediler. Bu sene moral-motivasyon bitti, bunu çok net bir şekilde söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu.

Eğitim Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar

“Öğrenciler kendilerini sıkışmış hissediyorlar”
Eğitim-Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, “Temmuz’un 27’sinden sınav bir ay öne alındı. Öğrencilerin planları hep bu şekildeydi ve sınav 1 ay öne çekilince, çocukların çalışma programları değişti. Öğrenciler hem süre olarak hem de çalışacakları konular ile ilgili kendilerini sıkışmış hissediyorlar.

“Okullarda bir sağlık personeli, sınav esnasında bulunacak mı?”
Geçen yıllardan farklı olarak, sınav pandemi koşullarına göre yapılacak. Eskiden 20 kişinin girdiği sınava artırak 10 kişi girecek. Sınav sorumlusu öğretmen sayıları artacak. Bir öğrenci sınavda Covid-19 belirtisi gösterirse, müdahale olacak mı? Okullarda bir sağlık personeli bulunacak mı? Rehber öğretmenler ne tür görevler alacak. LGS ve YKS öne çekildiğinden dolayı öğrencilerde, velilerde ve bizlerde ciddi kaygılar var. Hastanede Covid-19 olup, tedabi gören öğrenciler sınava nasıl girecekler?

“Sorular çok. Cevap yok!”
Kafalarda çok sayıda soru işareti, çok sayıda belirsizlik var. Cevaplar yok! Öğrenciler ciddi şekilde gelecekleri için, geleceklerini şekillendirecek sınav için kaygı yaşıyorlar” ifadelerinde bulundu.

Tunahan Ünsal

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech