Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kurumlar acilen bir araya gelmeli

Doğa karşısında çaresizliğini her

Doğa karşısında çaresizliğini her geçen gün daha da fark eden insanoğlu, doğaya karşı bilimsel teoriler ve fikirler geliştirmek yerine teslim oldukça ya da “Hayırlısına” bıraktıkça doğa tokadı daha sert vurmaya devam ediyor.

21.yüzyılda, video ve görsellere ulaşmak çok kolay… Yer kabuğunun altı tamamen fay hattı ile çevrili olan Japonya’da meydana gelen depremlerin videolarını kolaylıkla bulabilirsiniz. 9.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğinde, yer kabuğu biranda oynamaya başlıyor. Trafikte akan araçlar sarsıntıdan o denli etkileniyorlar ki sürücüler dışarıya çıkmadan araç içerisinde beşik etkisi yaşıyorlar. Yer kabuğunda meydana gelen sarsıntı, hızla yüksek katlı binaları sağdan sola ani hareketlerle yalpalarken, bu güne kadar daha bir can kaybı yaşanmadı.

Doğa olayları karşısında, akılcı çözümler üreten ve ürettiği çözümleri gündelik hayatla birleştiren Japonları, Çanakkale’den tebrik ediyorum.

Konu insan hayatı…
Çanakkale’de aktif bir şekilde faaliyet gösteren, farklı etkinliklerle halka ulaşan ve ulaşılabilirliği kolay olan kurumlar acilen bir araya gelmelidirler. Çanakkale’de jeoloji mühendisi, makine mühendisi, inşaat mühendisi, mimar ve alanında uzman bulmak oldukça kolay… Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası ise ulaşılabilir. Valilik ve Çanakkale Belediyesi kentin dinamosu…

AFAD yapmış olduğu çalışmalar verdikleri ilkyardım eğitimleri ile çalışmalarına devam ediyor. Tablo böyleyken, deprem konusunda bu kurumlar ve uzmanlar neden bir araya gelemiyorlar?

Biga-Çan-Bayramiç fay hattındaki köylerde eğitimler veriliyor mu?
Aktif fay hattı üzerinde bulunan ve 250 yıldır büyük bir deprem görmeyen fay hatları üzerinde bulunan köylere bugüne kadar bir kurum eğitim vermek üzere gitti mi? Olası bir depremde vatandaşlar o bölgelerde ne yapacaklarını ya da ne yapmaları gerektiğini biliyorlar mı?

Prof. Dr. Doğan Perinçek’in de dediği gibi, “Verilen eğitimler ve çalışmalar yüzeysel!”
Çanakkale acilen bir deprem çalıştayına hazırlanmalıdır… Valilik, AFAD, İl Müdürlükleri, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi konuya aciliyet verip çalıştay için bir plan oluşturmalıdır. Jeologlar, inşaat mühendisleri, mimarlardan oluşan alanında uzman kişilerce vatandaşlarca buluşulmalı ve deprem tüm gerçekliği ile anlatılmalıdır.

Vatandaş evini kaybetmeden, annesini – babasını kaybetmeden, abisini göçük altında aramadan bilgilendirilebilir. Çanakkale’de zor olan kurumların birlikte hareket etmeleri, insan canı söz konusu olduğunda ne kadar zor olabilir?

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech