Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Çiftçi kaybederse, Devlet kaybeder!”

Giderek artan girdi maliyetleri

Giderek artan girdi maliyetleri sonucu çiftçinin ödediği ve ödemekte zorlandığı kalemler artık üreticiyi borca sürüklüyor. Yüksek borçların altından kalkmaya çalışarak, ürettikçe batma tehlikesine giren çiftçiler için Çanakkale’den önemli bir tespit yapıldı. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, “Çiftçi kaybederse, Devlet kaybeder” dedi.

Artan girdi maliyetleri sonucu beli bükülen çiftçi, giderlerin altından kalkabilmek için son zamanlarda kredilere yüklendi. Kredi faizlerinin yüksek oluşu ile birlikte giderek borcun altına sürüklenen üretici artık mağduriyet barajını aştı. Üretmekte zorlanan, üretince ürünü para etmeyen ve çalışa çalışa batan çiftçi için alınan önlemler yüzeysel ve geçici kaldı.

Konuyla ilgili Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, çiftçi batarsa, kaybederse kimlerin kaybedeceğini tek tek dile getirdi. Öte yandan üretimin sekteye uğraması ile zor duruma düşen tüketiciler adına ise Tüketiciyi Koruma Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, çiftçinin üreticinin giderek zor duruma düşmesi ile ilgili bir değerlendirmede bulundu. 8 maddede üretici eğer kaybederse nelerin olabileceği, Türkiye’de kimlerin kaybedeceğini tüm gerçekliği ile dile getiren Pehlivan, “Çiftçi kaybederse, Devlet kaybeder” vurgusunda bulundu.

“Çiftçi kaybederse, sanayicilerde kaybeder”

Pehlivan, “Çiftçi kaybederse; 1. Mazot satan kaybeder 2. Gübre satan kaybeder 3. Elektrik firmaları kaybeder 4. Sanayiciler kaybeder 5. Tarım işçileri kaybeder 6. İlaç firmaları kaybeder 7. Sulama birlikleri kaybeder 8. Devlet kaybeder!” dedi.

“Üreticinin sorunları çözülürse tüketicinin sorunları da çözülür!”

Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmede bulunan Tüketiciyi Koruma Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit ise, “Tüketicilerin sorunlarının asgariye inmesi, refah düzeyinin yükselmesi üreticilerin rahatlamasından geçiyor. Üreticinin ekonomik ve sosyal soruları çözülürse, tüketicinin de sorunları çözülmüş olacak.

“Hükümetin bir an önce çözüm üretmesi gerekmektedir”

Üretici ile tüketici ayrılmaz bir ikilidir. Etle tırnak gibidirler. Üreticilerin üretim ile ilgili giderleri azaltılmazsa tüketiciler de giderek zor duruma düşeceklerdir. Temel giderlerden başlayarak tüm giderler üzerinde alabildiğince bir maliyet artışı var. Bu anlamda hükümetin kesinlikle üreticileri destekleyici çalışmalar yapması gerekmektedir” dedi.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech