Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çiftçi çalışarak batıyor!

Tarımsal üretim yapılmıyor, çiftçiler

Tarımsal üretim yapılmıyor, çiftçiler toprağa küstüler, üretici hayvanını tarlasını sattı eleştirileri altında, tarlada çalışan çiftçi, çalışa çalışa batıyor! Üretici Türkiye’de ürettikçe batar hale geldi. 1.50 TL maliyetle üretilen domatesi üretici tarlada 40 kuruşa satıyor. Öte yandan tuta belası ile de mücadele eden çiftçiyi eğer devlet gerçek anlamda desteklemezse önümüzdeki günlerde parlak olmayan bir gelecek bekliyor.

Uzun zamandır tarımsal üretimin düşmesinin ağır faturasının kesildiği çiftçi, deyim yerindeyse artık tarlada can çekişiyor. Tarımsal kredilerden aktif bir şekilde faydalanamayan, sürekli olarak artan girdi maliyetlerini kredi çekerek karşılamaya çalışan, ürettiği ürünü satamayan, satınca para kazanamayan, üretici, yazın sıcağında, kışın soğuğunda tarlada çalışa çalışa batıyor!

Konuyla ilgili İl Genel Meclisi’nin CHP’li Meclis Üyesi İsmail Gürses gazetemize açıklamalarda bulundu. Gürses, hem üreticinin yaşadığı mağduriyetlere değindi hem de tuta belası ile nasıl mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

“Devlet çiftçinin yanında olmazsa daha çok kişi batar!”

Cumhuriyet Halk Partili İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Gürses, domates üreticisinin sürekli olarak zarar etmesi ve çiftçinin çalışarak batması konusunda, “Domates üreticisi, çiftçi çalışarak batıyor! Devlet çiftçinin yanında olmadıkça tarımda yaşanan sorunlar çözülemez.

“Domatesin maliyeti 1.50 TL, satışı 40 kuruş!”

Türkiye genelinde ve Çanakkale özelinde plansız üretim yapılmaktadır. Çanakkale’de talepten fazla arz var. Domatesin şu anda kilo maliyeti 1.50 TL. Üretici arazide domatesi 40 kuruşa satıyor. Çiftçi 1.50 TL’ye ürettiği ürünü nasıl olurda 40 kuruşa satar? Üretici ürettiği üründen zarar ediyor. Önümüzdeki sene pazarda domates 5-10 TL bandında olacak. Bu şekilde zarar edilmeye devam edilirse, önümüzdeki sene çiftçinin parası kalmayacak, batma aşamasına gelecek ve önümüzdeki sene domates yetiştirilmeyecek.

“Tuta ile mücadele yöntemi bellidir”

Tuta ile mücadelede, mısır ve domates dikiminin, devlet kontrolüyle 3-5 yıl yasaklanması gerekmektedir. Geçtiğimiz dönemlerde İspanya tuta belası ile uğraşmış ve mısır ve domates dikimlerinin 3 yıl yasaklanmasını sağlamıştı. Dikim yasaklanınca tutanın oluşumu ve yayılımı engellenecektir. Tuta mısırın yapraklarını yiyerek çoğalıyor. Mısırlar biçildikten sonra domatese sarıyorlar. Domateste böylece kuruyor” ifadelerinde bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech