Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Belediye personellerinin mağduriyetleri devam ediyor

Ekonomik kriz dolayısıyla Çanakkale

Ekonomik kriz dolayısıyla Çanakkale Belediyesi kemerleri sıkma politikası izlemeye başladı. Kemerleri sıkma politikası kapsamında önce Çanakkale Belediyesi personellerinin ek mesai ücretleri kaldırıldı. Ek mesai ücretlerinin kaldırılmasının ardından Belediye personellerine Ramazan ve Kurban bayramlarında bayram ikramiyesi yatmadı. Yatmadan ikramiyeler personeli maddi anlamda zor duruma düşürürken, çalışanların kafasında ikramiyeler ne zaman yatacak belirsizliği başladı. DİSK Genel İş Çanakkale Şube Başkanı Metin Ceylan konuyla ilgili, “İkramiyelerin zamanında ödenmemesi hususunda yoğun bir şekilde mağduriyet yaşandı. Okulların açılmasına az bir zaman kala ikramiyelerin yatacağını düşünüyoruz” dedi.

Ekonomik kriz, maddi olanaksızlıklar, yatırımların tamamlanamaması neticesinde, Türkiye’de resmi daireler kemer sıkma politikası izlemeye başladılar. Çanakkale’de belediye tarafından sürdürülen projeler tamamlanamadı, yapılan yatırımlar ise askıya alındı. Kaynakların daha tasarruflu harcanması yoluna gidildi.

Kemer sıkma politikalarının personelleri ilgilendiren kısımları ise önce ek mesai ücretlerinin kaldırılması ile başladı. Ek mesaiye kalan ve mesai saatinin üzerine çalışan personele, Çanakkale Belediyesi ek mesai ücreti vermek yerine izin verme yolunu tercih etti. Sonrasında bayram ikramiyeleri yatmadı.

Çanakkale Belediyesi personelleri Ramazan ve Kurban bayramlarında ikramiyelerine kavuşamadılar. Bayramda yapılan harcamalara bir de okul masrafları eklenince personel ikramiyenin yatacağı günü iple çeker oldu. Konuyla ilgili DİSK Genel İş Çanakkale Şube Başkanı Metin Ceylan ile röportaj gerçekleştirdik. Ceylan yatmayan ikramiyeler konusuna açıklık getirdi.

Belediye personellerine mesai ücreti verilmemesi ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

DİSK Genel İş Çanakkale Şube Başkanı Metin Ceylan, “İş kanununda böyle bir madde olduğu için Çanakkale Belediyesi bu tasarrufunu kullanıyor. Bu uygulama doğrudur ve herhangi bir haksızlık oluşmamaktadır. Belediye personeline mesai yaptırmamaya çalışıyor. Şu andaki ekonomik koşullardan dolayı, mesai yaptırdığı arkadaşlara da denkleştirme izni adı altında, normal mesai günlerinde izne çıkarttırıyor. Bu da iş kanununa göre yasal bir durumdur.”

Belediye personellerinden çok sayıda şikayet alıyor musunuz?

Ceylan, “Şu anda müzdarip oldukları durumlar arasında öncelikle ikramiyeler bulunmaktadır. Devletin açıkladığı 13 yömiyelik ve sendikal 30 yömiyelik ikramiyelerimiz var. Bunların zamanında ödenmemesi konusunda bize çok sayıda şikayet geliyor. Özellikle bayramları, personellerin ikramiyesiz geçirmeleri, çalışanları zor duruma düşürmüştür. Okulların açılmasına az bir zaman kala ve işçilerin bayram süresince borçlanmaları sıkıntıları doğurmuştur.”

Ramazan ve Kurban Bayramlarında personele yatmayan ikramiyeler ile ilgili şikayet alıyor musunuz?

Ceylan, “Biz ikramiyeler ile ilgili yoğun bir çaba sarf ettik. Görüşmelerimiz oldu. Kurban Bayramı maaş zamanına geldi, dolayısıyla maaşı önden yatırma durumu oluştu. Çanakkale Belediyesi ikramiyeleri yatıramadı ve ortaya hoş bir durum çıkmadı. Memurların Tüm Bel Sen ile imzaladıkları sosyal denge tazminatı tavandan imzalandı, bu da memur arkadaşlarımız adına çok önemliydi. Onlara her ay yatan SDT, düzenli olarak yatarken, bizim toplu iş sözleşmemize aynı şekilde uyulmuyor.

Belediyemiz ikramiyeleri emanete alıyor. İşçimiz vergisini ödüyor. Gününde ödenmemesi bir sorun oluşturuyor. Sendikal ikramiyelerimizin ödemesinin ilki 1 Eylül ikincisi 1 Mayıs’tı. Dolayısıyla bayramlarda yatırırlar mı dedik ama beklenti karşılanmadı.”

Tunahan Ünsal

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech