Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Soyer Bayramiç’teydi

İzmir’de uzun yıllar kooperatifçilik

İzmir’de uzun yıllar kooperatifçilik alanında çalışmaları ile tanınan, kadının kırsalda, tarımsal faaliyette ve kooperatiflerdeki önemine dikkat çeken ve bu konuda çalışmalarda bulunan Neptün Soyer, geçtiğimiz günlerde Bayramiç’teydi. Soyer, kadının kırsaldaki önemi üzerine ufak bir sunumda bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer Cumartesi günü Bayramiç’teydi. İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı olan ve Ege’de sürdürmüş olduğu Kooperatifçilik faaliyetleri ile gündemden düşmeyen Soyer, 6. Bayramiç Tohum Takas Şenliği’nde düzenlenen çalıştaya da konuşmacı olarak katıldı. Soyer çalıştayda, İzmir bölgesinde sürdürülen kooperatifçilik faaliyetleri ve kadının kooperatiflerde söz sahibi olduğunda kaydedilen gelişmelere titizlikle değindi.

“7 kadın bir araya geldik ve pozitif ayrımcılık uyguladık”

Soyer yapmış olduğu konuşmasında, “Biz 2011 yılında İzmir Seferihisar’da bir tarımsal kooperatif kurduk. 7 kadın bir araya geldik ve pozitif ayrımcılık uygulayalım dedik. Erkek ortak almayalım dedik. İlkemiz bir arada çalışmak, el ele olmak ama yönetimi biz kendimiz oluşturalım dedik.

“Lokanta açtık, ürettik ve internetten satışlara başladık”

İlk önce Sefertası diye bir lokanta açtık. Biz oluşturduğumuz platformu ev eksenli çalışan kadınların kooperatifi haline getirdik. Açtığımız lokantada, 7 kadın açtığımız yerde, lokantada yerel ürünler başta olmak üzere tencere yemekleri yaptık. Kazandığımız parayla, internet üzerinden köylerde kurulan pazarlar gibi ürünleri pazarlamaya başladık. Seferipazar.com diye bir site kurduk çünkü dükkan açacak para bulamadık.

“Yaptığımız iş Türkiye’de ikinci seçildi”

Biz internet üzerinden sayfayı açtıktan sonra, üretilen ürünleri 2 yıl gibi bir sürede, Türkiye’nin her yerine göndermeye başladık. Tabii bu süreçte yerel yönetimlerle bir protokol anlaşması imzaladık ve yerel yönetimlerden destek aldık. Bu yaptığımız iş o zaman Türkiye ikincisi seçildi.

“Kooperatif oluşumlarında gördü ki kadın yok!”

İzmir’de küçük küçük bir sürü kooperatif var. Biz İzmir Köy Koop’a üye olduk. Küçük bir güçken, diğer bir kooperatiflerden aldığımız güçle malımızı daha iyi pazarlamaya başladık. Oluşumlarda gördük ki kadın yok. Ben hep birlik ve beraberlikle iş yapılmasından yanayım. Köy Koop’a ortak olduktan sonra biz Köy-Koop’un yönetimine girdik ve ben başkan seçildim. O zamandan bu zamana Köy-Koop’un başkanlığını yürütüyorum.

“Toplumun kadın ve erkek olmak üzere iki sütunu vardır”

Kooperatifleşmede 1960’daki vizyonla, kadın ve erkeğin el ele olduğu o yapıda, geldiğimiz noktada, tarlada kadınlarla birlikte çalışıyoruz ama yönetimde bizler, unutuyorsunuz. Toplumun kadın ve erkek olmak üzere iki sütunu vardır. O sütunlar güçlü olursa ancak kalkınma mümkün olabilir” açıklamasında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech