Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ONLAR KARA GÜN DOSTU!

Ahiret yolculuğu, ebedî uyku,

Ahiret yolculuğu, ebedî uyku, emrihak, irtihal, memat, mevt, vefat… Kabul edelim etmeyelim, adına ne derseniz deyin “ölüm” hayatımızın en acı gerçeği… Küçük yaşlardan beri “Her can (nefis) ölümü tadacaktır” ayetini ezberlememize rağmen, hayatımızı kaybetmeye de sevdiklerimizi kaybetmeye de hiçbir zaman hazır olamayız.

Çoğu insan bir yakını vefat ettiğinde ne yapacağını nereye başvuracağını bilemez. Hemen hepimiz, en kötü günümüzde, elimizin ayağımızın kesildiği noktada birilerinin desteği bekleriz. Belediyeciliğin, özellikle sosyal belediyeciliğin en önemli görevi ve hizmeti de bu noktada başlar. Sevdiğini kaybeden bir vatandaşın belediyeden beklediği, “vefat haberini duyduğu anda koşan, acısını dindirmeye çalışan bir komşu” gibi destek olunmasıdır. Sosyal belediyecilik anlayışı ile hizmet veren Çanakkale Belediyesi de cenaze hizmetleri konusunda en iyilerden biri… Mezar yeri ücretleri konusunda ise en iddialı belediyelerden biri…

EN ÖZVERİLİ ÇALIŞAN BİRİMİ: CENAZE İŞLERİ

Eski mezarlıkta yer kalmadı. Artık eskisi kadar gündem bile olmuyor. Ancak 93 dönüm üzerine kurulan yeni mezarlık ise zaman zaman çeşitli nedenlerle gündeme geliyor. Çanakkale Belediyesi’nin cenaze hizmetini kentliye sorduğumuzda, bazı eleştiriler haricinde memnuniyet oranının oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Çanakkale Belediyesi’nin en gözde birimlerinden biri olan Cenaze İşleri, oldukça özverili ve eleştiriye açık çalışanlardan oluşuyor. Ölü yıkayıcılarıyla, mezar kazıcılarıyla, araç sürücüleriyle ve operatörleriyle en kötü günümüzde yanımızda olan başarılı bir ekip. Cenaze aracı şoförü Uğur Uz, Gassallar (ölü yıkayıcı) Sevinç Uyanık ve Fatih Başaran, Mezar kazıcılar Ali Kiper ve Mustafa Kızılırmak, Operatör Ersin Karadoğan ve Cenaze İşleri Sorumlusu Serkan Yetkin. Hepsi genç, dinamik ve hepsi işini severek yapan insanlar…

Yeni mezarlıkta yer alan Çanakkale Belediyesi Gasilhane ve Morg Binası’na sektörden bir arkadaşımla gittiğimizde bizi ilk olarak gassallar karşıladı. İşini şevkle yapan Gassal Sevinç Uyanık; mesleğe nasıl başladığını, ailesinin bu durumu nasıl karşıladığını tüm samimiyetiyle dile getirdi. “Bir daha dünyaya gelsem yine gassal olurdum” diyecek kadar işinin kutsallığına inanan genç bir kadını dinlemek oldukça keyifliydi. Sonrasında bina sorumlusu Serkan Yetkin yanımıza geldi. Öğle namazının ardından üç cenazenin birden geldiğini ve hepsini usulüne uygun bir şekilde toprağa verdikten sonra gelebildiğini belirten Yetkin, yeni mezarlık hakkında gazetemize geniş kapsamlı bilgiler verdi. Sözlü olarak anlattıklarını, senelerdir tuttukları belgelerle de destekledi. Vefatın ardından gelişen süreci de bir bir anlattı.

YAKLAŞIK 80 BİN KİŞİLİK TAZİYE YEMEĞİ VERİLDİ

Yakınının vefatı halinde belediyede cenaze hizmetleri birimine ölüm belgesi ile başvuran vatandaş, o saatten sonra adeta bir “akraba – komşu desteği” veren belediyenin işlemleri tamamlamasını bekliyor. Morgdan alınan cenaze gasilhanede yıkandıktan sonra, daha önce hazırlanan mezara defnediliyor. Kefen, ibrik, tahta ve mezar yeri ise belediyenin tamamen ücretsiz hizmeti kapsamında yer alıyor. Üstüne de cenaze gününde ve sonrasında da talep halinde taziye evine 50 kişilik ücretsiz yemek desteği de veriliyor. Cenaze törenine katılanlar için ayrıca otobüsler kaldırılıyor. Talebe göre ölen kişinin naaşı şehir dışındaysa belediye tarafından teslim alınabiliyorken, gitmesi gereken yere de yine belediye tarafından gönderilebiliyor.

Çanakkale Belediyesi, şimdilerde merkez köylere de hem araç hem de defin malzeme paketi hizmeti sağlıyor. Belediyenin paylaştığı 2014-2018 yılları arası faaliyet raporlarına göre; belediyenin desteğini kabul eden 1749 haneye 79 bin 640 kişilik taziye yemeği verildi. 2276 haneye toplamda 3509 kez otobüs seferi düzenlendi. 5 yılda 2325 haneye ise defin malzeme paketi desteği sağlandı. Cenaze taşıma araçları ise il dışına, ilçelere, merkez köylere ve merkez içinde olmak üzere 2013-2018 yılları arasında 6 yıllık dönemde toplam 528 bin 100 kilometre yol yaptı.

EN UYGUN MEZAR YERİ ÜCRETİ ÇANAKKALE’DE!

Öte yandan 5 yıldır zam yapılmayan mezar yerlerine, bu yıl zam yapılmasına rağmen Çanakkale Belediyesi’nin pek çok il belediyesine göre hala en ucuz mezar yeri ücretlerine sahip olduğu görülüyor. Sorumlu Yetkin’in iddiasına göre ise Türkiye genelinde en uygun Çanakkale Belediyesi… Bugün itibariyle ada bazında 2730 iki kişilik mezar yeri, 650 kişilik tek mezar yerinin bulunduğu yeni mezarlıkta, defin işlemleri tamamen ücretsiz. İlerleyen süreçte mezar taşı yaptırmak isteyenlerden 350 TL, mezarın yanındaki yeri ayırttıktan sonra bir ay içinde satın almak isteyenden de yalnızca 900 TL ödeme yapılması isteniyor.

“CENAZE İŞİ ÇOK HASSAS BİR İŞ”

Cenaze İşleri Sorumlusu Serkan Yetkin, sorumluluğunun bilinciyle anlatmaya devam ediyor ve ekliyor; “Cenaze işi, çok hassas bir iş. Bunun geri dönüşü yok. En kötü günde vatandaşı mağdur edemezsin. Üzemez, kalbini kıramazsın. Ne olursa olsun bugün yanında olman gerekiyor. Herhangi bir nedenle seninle sert de konuşsa, anlayış gösterip o dengeyi sağlaman gerekiyor.” Bu sözleri ile işinde de yetkin olduğunu belli eden birim çalışanının, görevine bakış açısı da Cenaze İşleri’nin her ay yapılan esnaf ve vatandaş anketlerinde en beğenilen birimlerin başında gelmesinin nedenini açıklıyor.

Olur da bir gün hayatın en acı gerçeği ile karşılaşır ve bir yakınınızın vefatı ile ilgilenmek durumunda kalırsanız, orada sizi tüm samimiyetiyle karşılayan, tüm anlayışıyla ve desteğiyle yanınızda olan, kara gün dostu olduklarını hissettiren bir ekip ile karşılaşacaksınız.

Dilerim, yolunuz hiç düşmez… Kalın Sağlıcakla!

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech