Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Evdeki hesap kırtasiyeye uymuyor!

Yaz tatilinin sona ermesine

Yaz tatilinin sona ermesine sayılı günler kala, hem öğrencileri hem de velileri tatlı bir heyecan sardı. Zira 9 Eylül itibariyle başlayacak olan 2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı öncesinde, pek çok vatandaş okul alışverişine çıktı. Evdeki hesabı çarşıya uydurmak ise bu tatlı heyecanı zaman zaman gölgeliyor. Öyle ki, okul çantasından, kalem kutusuna, defterinden kalemine neredeyse bütün kırtasiye ürünleri ateş pahası… Bizler de GÜNDEM Gazetesi olarak, okul çağındaki bir çocuğun ortalama kırtasiye masraflarını sizler için derledik. Ortaya çıkan rakamlar ise evdeki hesabın, çarşıya, yani kırtasiyeye pek de uymadığının göstergesi oldu.

Yaz tatilinin yavaş yavaş sonuna yaklaşılırken 2019-200 Eğitim ve Öğretim Yılı ise kendini iyiden iyiye hissettiriyor. Öyle ki, çarşılar okul alışverişi için kırtasiyelerin yolunu tutmuş öğrenci ve velilerden geçilmiyor.

Yeni dönem yeni düzenlemeyle geliyor

9 Eylül pazartesi günü itibariyle başlayacak olan okul dönemi, bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan değişiklikle ‘ara tatil’lerle devam edecek. Buna göre, 13 haftalık yaz tatili süresi 11 haftaya indirildi. Ve 13 haftadan eksiltilen 2’şer hafta ise yıl içinde belirli aralıklarla öğrencilere ‘ara tatil’ olarak verilecek. Yapılan düzenleme gereği, ‘18-22 Kasım’ tarihlerinde ara tatile çıkacak öğrencileri 17 Ocak’ta da sömestr tatiline çıkacak. İkinci bir haftalık ara da, okulların ikinci döneminde verilecek.

Yeni eğitim yılını, yapılan yeni düzenlemelerle birlikte iple çıkan öğrenciler, okullar henüz açılmadan ise kırtasiye alışverişine başladılar. Fakat dar gelirli vatandaşlar için okul alışverişi de çarşı pazar alışverişi kadar sıkıntılı geçiyor. Çünkü fiyatlar asgari ücretle geçinmeye çalışan bir vatandaşı zorlayacak cinsten.

250 TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor

Çanakkale özelinde yaptığımız piyasa araştırmasına göre, kırtasiye alışverişindeki güncel rakamlar bir öğrenci için minimum 250 TL fiyat civarında geziyor. 250 TL’nin içinde okul çantası, kalem kutusu ve boyama kalemleri gibi öncül malzemeler var. Fiyata, müfredat dahil olduktan sonra eklenecek ürünlerin çıkaracağı tutar ise şimdiden endişe konusu…

Asıl maddi zorluk okullar açıldıktan sonra başlıyor

Bununla birlikte kırtasiye malzemelerinde kız çocuklarının alışveriş tutarının daha yüksek olduğu görülüyor. Sırt çantalarının fiyatı 150 TL’yi bulurken lisanslı kalem kutularında da rakam 75 TL’ye kadar dayanıyor. Boyama kalemleri, pastel ve sulu boyalar gibi resim aparatları da tutara eklenince, evdeki hesabı kırtasiyeye uydurmaya çalışan vatandaş, içeriden kara kara düşünerek çıkıyor. Çünkü asıl maddi zorluklar okulların öncesinde değil, asıl okullar açıldıktan sonra başlıyor…

Esra Çanlı

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech