Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hayvanlar veba emekler heba oldu!

‘Genç Çiftçi’ projesi kapsamında

‘Genç Çiftçi’ projesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Temmuz ayı başında, Çanakkale’de köylülere hibe edilen yüzlerce küçükbaş hayvan ardı ardına can verirken, yetkililerin ‘Veba’ iddialarına dair sessizliği sabırları taşırıyor. GÜNDEM’e konuşan CHP İl Genel Meclis Üyesi ve Çiftçi İsmail Gürses de, bu acı tablo karşısında sergilenen tavrın ‘sorumsuzluk’ olduğunun altını çizerek, ‘Veba’ya ilişkin laboratuvar sonuçlarının derhal açıklanması gerektiğini söyledi. Gürses, “Hibe hayvanlardaki hastalık köylerdeki diğer hayvanlara da sardı. Şimdi Kurban Bayramı öncesi, hayvanları karantinaya almaya hazırlanıyorlar. Bu, köylünün hayvanları elinde patlayacak, tüm emeği de heba olacak demek. Yani olan yine garibana oldu, sorumlularsa hala koltuğunda oturuyor” şeklinde konuştu.

Temmuz Ayı başında, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kendilerine hibe edilen küçükbaş hayvanları büyük bir mutlulukla teslim alan köylü, aradan geçen kısa sürenin ardından ise peşi sıra ölen hayvanlarını yas içinde toprağa veriyor. Ortada dolaşan ‘Veba’ iddialarına, yetkiliklerden hala kesin bir açıklama yapılmazken, köylerde vebaya karşı yapılan aşılamalar kafaları karıştırdı.

CHP İl Genel Meclis Üyesi ve Çiftçi İsmail Gürses de, yürek yakan konuyla ilgili sitemlerini GÜNDEM’le paylaştı. Gürses, bu yaşanan acının hatalar ve ihmaller zincirinden ibaret olduğunu vurgulayarak sorumluların ise hala yerli yerinde oturduğunu söyledi.

“Hastalıkları hayvanları neden Çanakkale’ye getirdiler?”

İsmail Gürses, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Bir yerden bir yere hayvanlar sevk edilirken o bölgede 6 aylık bir hayvan hastalığı olmadığına dair sağlık karnesi olması gerekiyor. Bu hayvanları alıp Çanakkale’ye getirenler, burada köylülere dağıtanlar bu hayvanların sağlık karnelerini, raporlarını incelemişler midir? Eğer incelemişlerse neden hastalıklı hayvanlar köylülere dağıtılmıştır?”

“Mağdur olan yine köylü oldu, sorumlular hala koltuğunda!”

Gürses, sorumluların hala koltuklarında oturduğunu belirterek “Bu yaşananların sorumluları için gereğinin yapılmasını, bunda payı olanların cezalandırılmasını istiyoruz. Bu hastalıklı hayvanların buraya getirilmesine alet olanlar, bu kriz ortamında bu hastalığı bu Çanakkale’ye getirenler cezasız kalmamalı. Sonuçta mağdur olan yine köylü, çiftçi ve gariban aile işletmeleri oldu. Sorumlularsa hala koltuklarında” dedi.

“Kurban Bayramı’nda köylü hiçbir hayvanını satamaz!”

Köylerde karantina hazırlığı yapıldığını da ifade eden İsmail Gürses, bu gerçekleştiği takdirde hayvanların köylünün elinde patlayacağını da belirterek “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ‘Veba’ hastalığının tespiti için hayvanlardan kan numunesi almıştı. Ama hala sonuçlar açıklanmamasına rağmen köylerde hayvanlara veba aşısı yapılmaya başlandı. Madem veba yok, madem hala net bir şey açıklanmadı neye göre yapılıyor bu aşılar? Üstelik şimdi tam da Kurban Bayramı öncesi, bu hastalık sebebiyle hayvanlar karantinaya alınırsa köylü hiçbir hayvanını satamaz. İnsanlar 1 yıl boyuna baktığı, emek verdiği onca hayvanı, yapılan ihmaller ve sorumsuzluklar yüzünden 1 günde kaybetti” ifadelerini kullandı.

“Vatandaş devletine de güvenemeyecekse…”

Hayvanların nereden gelip nasıl dağıtıldığı, ölü sayısının kaç olduğu gibi sorularının da acilen yanıtlanması gerektiğini söyleyen İsmail Gürses, sözlerini şöyle noktalandırdı: “O hayvanları satıp çoluğunun çocuğunun rızkını karşılayacak köylüler şimdi öylece ortada kaldı. Bakınca hayvanları devlet dağıttı ama ortada hala köylüyü muhatap kabul edip düzgün bir açıklama yapan kimse yok. Hayvanlar nereden geldi, ne kadarı öldü? Bunlar açıklansın. Mağduriyetler giderilsin. Ben soruyorum; vatandaş, devletine güvenemeyecek de kime güvenecek?”

Esra Çanlı

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech