Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Üniversite Terchileri

Üniversite adayları için tercih

Üniversite adayları için tercih zamanı başladı. Tercihler 29 Temmuz  kadar yapılabilecek.  Adaylar tercihlerini kendi şifreleri ile ÖSYM sitesinden yapacaklar. Sorumluluk adaylara ait olacak.

Bu sene üniversiteye giriş puanlarını hesaplama yöntemi ve sıralamalar geçen seneki gibi olacağından adaylar daha rahat tercih sıralaması yapacaklar. Geçen senenin verileri YÖK ATLAS sitesinde ayrıntılı bir şekilde var. Geçen seneye göre biraz daha soruların yapılabildiğini görüyoruz. Zaten bilmemiz gereken ilk kural lisans programlarında puana göre değil sıralamaya göre tercih yapmak.  Gelen puanlar lisede sayısal dersler seçen öğrencilerin gerçekten sayısalcı olmadıkları gerçeğini ortaya çıkardı. Bu öğrencilerin eşit ağırlıklı sıralamalarının daha iyi geldiğini ve kafalarının karıştığını görmekteyiz.

Öğrenciler gelen sıralamasının daha da altından başlayarak tercih yapması gerekiyor. Ne kadar altında başlamalı? Bu konuda değişik görüşler ve tahminler var. Benim önerim; adaylarımızın 24 tercih hakkı var. Bu tercihlerinden 5 tanesini tutma olasılığı daha düşük ama ne olur olmaz diye yazılabilecek kendi sıralamasının altında bölümler için kullanabilir. Sonra ki tercihlerini kendi sıralamasına yakın ve en son olarak açıkta kalmak istemiyorsa kendi sıralamasından yüksek yerleri yazarak tercihlerini tamamlayabilir.

Tercih listesini hazırlarken sıralama tabi önemli ama tek kıstas değil. Öncelik istek sırası olmalı. Puanı yüksek diye illaki üste yazılması gibi bir kural yok. Üniversitenin bulunduğu şehir önemli, kampüs önemli, kadro önemli, ulaşım, barınma. Bütün bunlar göz önünde bulundurulmalı. Aday öğrenci kesinlikle istemediği bir bölüm yazmamalı. Kazandığı anda gidip gitmemesi önemli değil  bir dahaki seneye ciddi puan düşüşü olur.

Önemli bir konu da yazdığınız bölümlerin mutlaka özel şartlar bölümündeki şartları okumanızdır. Özellikle vakıf üniversitesi yazıyor iseniz bu daha da önemli hale geliyor. Verilen bursların devam koşullarını bilmeniz için bu önemli. Yine yazdığınız bölümlerin zorunlu hazırlık sınıfı olup olmaması, eğitim dilinin İngilizce olup olmaması bakmanız gereken konular.

Mezuna kalıp kalmamakta önemle  karar verilmesi gereken bir konu. Yeterince çalıştığınıza inanıyor ve elimden gelen buydu diyorsanız tercih yapmanızı öneririm. Ama çalışmadım ya da çok az çalıştım, daha iyisini yaparım diyor ve çalışma motivasyonunuz var ise mezuna kalmakta bir sakınca yok.

Tercihlerinizi sisteme girerken çok dikkatli olun, bölümün kodunu kontrol edin. Özellikle özel üniversite yazarken burs oranına dikkat ederek yazın. Tam burslu bir bölüm yazmak isterken ücretlisini yanlışlıkla yazma riski var.

Sonuç olarak istediğiniz bölüm, yaşayabileceğiniz şehir, zevkle yapabileceğiniz bir meslek seçiminizde öncelikli olsun. Birkaç bölüm dışında iş garantisi veren bölüm yok. İyi bir iş sahibi olmanın yolu üniversiteye adım attığınız andan itibaren kendinizi yabancı dil, sosyal ve sanatsal olarak geliştirmenize bağlı. İyi tercihler diliyorum. Görüşmek üzere.

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech