Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Güncel

“Katliama DUR denilmeli!”

Altın madeni faaliyetlerinin tam ortasında bulunan Kaz Dağları’na dün CHP Genel Başkan Yardımcıları, CHP Milletvekilleri, Belediye Başkanları, STK temsilcileri ve vatandaşlar çıkarma yaptılar. Siyanürle altın ayrıştırma yönteminin kullanılacağı, Çanakkale’nin tek içme su kaynağı Atikhisar Barajı’nın üst taraflarında yapılan ağaç kesimleri dudak uçuklattı. Ormanın bir bölümü neredeyse yok oldu…

CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek, Orhan Sarıbal, Gülizar Biçer Karaca, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, STK temsilcileri, vatandaşlar dün saat 14.00’te Balaban sırtlarındaydılar. Balaban tepesinden, altın madeni firmasının kestiği alanı gözlemleyen siyasiler, “Bu katliama derhal dur denmelidir” tepkisini gösterdiler.

“Bu çalışmalar durdurulmalıdır”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, “Bu çalışmalar derhal durdurulmalıdır. Durdurulmadığı sürece katliam devam edecektir. Bu bir doğa katliamıdır. Adaletsizlik her yerde var. İktidar milletvekilleri sessiz! Biz Çanakkale’nin toprağını, havasını, suyunu korumak zorundayız.

Bu altın şirketlerinin, kaz dağlarındaki çalışmalarına izin verenler, bu ruhsatları verenleri tarih asla affetmez. Binlerce, on binlerce, yüz binlerce ağaçlar kesildi…” dedi.

“72 milyon ton toprak yer değiştirecek”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, “6 bin dönüm bir arazi söz konusu burada. 72 milyon ton toprak yer değiştirecek. 6 yıl boyunca 172 Milyon TL kalacak diye biz, 6 bin dönüm ormanımızı yok ettik. Atikhisar barajını kirleteceğiz. Çanakkale’nin dünyanın en kirli bölgelerinden birisi haline dönüşmesini izleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Yüreğimiz parçalandı”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Bizden sonrakilerin geleceğinin ne hale geldiğinin kanıtı işte bu topraklardır. Burada Kaz Dağları maalesef yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya… Kaz Dağları’nın bulunduğu bölgede tarım tükenecek. Bugün burada gördüğümüz manzara karşısında yüreğimiz parçalandı” açıklamasında bulundu.

“Hukuksuzluk söz konusudur”

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, “Bugün korkunç bir katliamın yapıldığı coğrafyadayız. Yerinde buluşup, incelemelerde bulunduk. Çok büyük bir hukuksuzluk söz konusudur. 195 bin ağaç kesildi. Bir Çarşamba günü araştırma önergesi verdik. Bu araştırma önergesi AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. Bu çalışmaların hiçbir faydası yoktur. Tüm Çanakkale hayır demelidir” dedi.

“Bu tepe tamamen yok edilecek”

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Bu tepe tamamen yok edilecek. Buradan çıkartılan bütün malzeme aşağıda siyanürlenecek. İş bittikten sonra 6 yıl sonra bırakılıp gidilecek. Burada herkes bunu görsün istedik. Daha göremediğimiz noktalar var. Bulunduğumuz tepelerin yanları da böyle…

“Türkiye’de bu kadar harap edilen başka bir yer yok”

Bu süreçte oradan yer altı suları ve yağmur sularıyla, civardaki akarsulara, derelere karışma ihtimali ve toprağın doğaya zarar vermesi söz konusudur. Burası ormanlık alan değil bir ekosistemdir. Çanakkale bölgesi termik santrallerin, gümüşçülerin, siyanürlü altıncıların, tacizine, tecavüzüne uğramıştır. Bu kadar harap edilen bir yöre Türkiye’de yok!” dedi.

Tunahan Ünsal

DİĞER VİDEOLAR

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech