Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Arkeoloji’ye Atatürk’ten dokunuşlar

Arkeolog Fecri Polat, son

Arkeolog Fecri Polat, son kitabı ile dikkatleri üzerinde topladı. Polat, Atatürk ve Arkeoloji kitabı ile Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’de arkeoloji bilimine nedenli destek olduğunu gözler önüne serdi. Konuyla ilgili röportaj gerçekleştirdiğimiz Polat, “Atatürk’ün arkeoloji ile ilgili olan sözlerini veya ilgili yazıları not aldım ve toplamaya başladım. Bu verileri topladıkça da “Atatürk ve Arkeoloji” ismiyle bir kitap olmamasını her seferinde yadırgadım” vurgusunda bulundu.

Osman Korfmann Arkeoloji Kütüphanesi’nde görevli arkeolog Fecri Polat, Troia antik kenti ve Tevfikiye Köyü ile ilgili kitapları ile dikkat çekmiş ve çokça okunuştu. Polat, Troia ve Tevfikiye dışında, uzun zamandır çıkmasını beklediği kitabını geçtiğimiz günlerde okuyucuları ile buluşturdu. Polat, ana bilim dalı olan Arkeoloji ile Mustafa Kemal Atatürk’ü birleştirdi ve ortaya Atatürk ve Arkeoloji kitabı çıktı. Fecri Polat ve Mübarek İpek imzası taşıyan kitapla ilgili, Polat ile röportaj gerçekleştirdik.

Gerçekleştirdiğimiz röportajda Arkeolog ve Yazar Fecri Polat, kitabı yazmaya karar verme aşamasından, Atatürk’ün arkeoloji bilimine katkılarına kadar birçok konuda görüşlerini paylaştı.

“Atatürk arkeolojiye olan bağını hiçbir zaman koparmadı”

Arkeolog Fecri Polat, “Atatürk, kurduğu ülkenin sağlam temellere oturması için gerekli olan şeyin tarih ve kültür bilinci olduğunu biliyordu ve bu nedenle yaşamının son anına kadar tarih ve arkeoloji ile olan ilgisini ve bağını hiç koparmadı. Cumhuriyeti kurduktan sonra da “Toprağın üstündekilere ne kadar sahip çıkıyorsak, toprağın altındakilere de o kadar sahip çıkmalıyız.” diyen Atatürk, hiçbir yabancı gücün yardımı olmadan kalkındırdığı Türkiye Cumhuriyeti’ni aynı zamanda bir bilim merkezi haline getirdi. Yurtdışından kaçan veya kendisinin getirttiği onlarca bilim adamıyla eğitim ve kültür alanında önemli adımlar attı. İşte bu kitap da Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti için bilim adına attığı yüzlerce adımdan birini içermektedir.

“Bugün, arkeolojinin geldiği noktada Atatürk’ün büyük bir payı vardır”

Mustafa Kemal Atatürk’ün arkeolojiye olan ilgisini, arkeoloji lisans öğrencisi olduğum dönemde çok sevdiğim ve düşüncelerini her zaman önemsediğim saygıdeğer Veysel Tolun hocamın bir dersinde öğrendim. Hocamın anlattığı her sözü not aldım ve daha sonra o dönem başkanı olduğum Arkeoloji Topluluğu adına 2009 yılında çıkardığımız Arkeoper Dergisi’nde “Türkiye’de Arkeolojinin Başlaması ve Gelişimi” adıyla makale olarak yayınladım. O günden sonra ise her okuduğum kitapta Atatürk’ün arkeoloji ile ilgili olan sözlerini veya ilgili yazıları not aldım ve toplamaya başladım. Bu verileri topladıkça da “Atatürk ve Arkeoloji” ismiyle bir kitap olmamasını her seferinde yadırgadım. Çünkü kitabı okuduğunuzda gerçekten bugün arkeolojinin ülkemizde geldiği noktada en büyük payın Atatürk’e ait olduğunu göreceksiniz.

“Kitabımı üzerimde emeği olan tüm hocalarıma armağan ediyorum”

Ülkemizin Başöğretmeninin Türk arkeolojisi için yaptıklarını anlattığım bu kitabı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde üzerimde emeği olan bütün hocalarıma armağan ediyorum” dedi.

Tunahan Ünsal

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech