Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Devletin dini adalet, yöneticilerin dini liyakattir!”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin yeni Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Troya Kültür Merkezi’nde düzenlediği kokteylde, akademik ve idari personelle bir araya geldi. Kokteyl öncesi konuşan Murat, sözlerinde sıklıkla ‘liyakat’ vurgusu yaparak “Benim için devletin dini adalet, yöneticilerin dini liyakattir! Hiçbir yöneticinin otoritesini kullanarak kimseye ‘mobbing’ yapma hakkı yoktur. Güven duygusuyla, liyakatle ve çok çalışarak başaracağız. Ne bizler ne hocalarımız bir an boş durmamalı. Devlet bize niye maaş veriyor? Tembel insanla işimiz yok. Hep beraber çalışarak ve kucaklaşarak gönül dinamiklerini harekete geçirirsek zaten önümüz açılır” şeklinde konuştu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin yeni Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, akademik ve idare personelle tanışmak için Troya Kültür Merkezi’nde kokteyl düzenledi. Oldukça yoğun bir katılımın olduğu kokteyl öncesinde konuşan Rektör Murat, sözlerine rektörlük makamının yöneticilik makamı olmasıyla birlikte kendisi için en önemli rütbenin ise ‘hocalık’ rütbesi ve ‘ilim’ rütbesi olduğunun altını çizerek başladı.

“BİR YÖNETİCİL VARDIR, BİR DE LİDERLİK”

Bu unvanı kolaylıkla elde etmediklerini ve bunun onurunun ve değerinin her şeyin üzerinde olduğunu belirten Murat, “Yönetimde bir yöneticilik vardır, bir de liderlik vardır. Ben yönetici olarak geldim ama üniversitedeki herkesle kucaklaşarak, omuz omuza vererek sadece resmi otoriteyle hareket etmeyi değil, gönül otoritesini de devreye sokarak, çaycısından idari personeline, güvenliğinden en üst akademisine kadar herkesle en iyi şekilde çalışmamız gerekir” dedi.

“TEKNOLOJİYE SAHİP ÇIKACAK GENÇLİK YETİŞTİRMEZSEK DÜNYANIN KÖLESİ OLURUZ”

Rektör Murat, sözlerine eğitimin kendisi için önemine de değinerek şöyle devam etti: “Öncelikle bizim açımızdan en önemli konulardan bir tanesi eğitimdir. Öğrencilerimiz bize emanettir. Asla öğrencileri, dersleri ihmal eden hocalara tahammül edemem. Çünkü onlar bize emanettir. Öğrencilere yönelik çok özel gayret göstermemiz gerekiyor. Öğrenci odaklı olmalıyız. Türkiye genç bir nüfusa sahip… Ben de sosyal bilimciyim, gençler üzerine de çalışmalar yaptım. Gençliğimizi doğru yönlendirmemiz gerekiyor. Çalışmaya motive etmemiz gerekiyor. Özellikle akademisyenlerimiz çok iyi bilir ki; dünyada akıllara durgunluk verecek gelişmeler meydana geliyor. Bu çağda kim teknolojide öncü olursa ibre ona dönüyor. Akıllı şehirler, akıllı robotların gündeme geldiği dönemdeyiz. Böyle bir teknolojiye sahip olacak ve sahip çıkacak bir gençlik yetiştiremezsek, dünyanın kölesi oluruz.”

“MEDENİYET; YÜKSEK BİNALAR DEĞİLDİR. MEDENİYET, ETİK VE MANEVİ DEĞERLERDİR!”

Rektör Sedat Murat, insan ilişkilerinde ve gelişmede manevi değerlerin de önemli olduğunu vurgulayarak “Etik ilkeler, manevi değerler… Bunlara da sahip çıkmamız gerekir. Medeniyet budur. Yüksek binalar, çok büyük araçlar, köprüler medeniyet değildir. Güvenin kaybolduğu bir dünyadayız. Niye böyle olalım? Tebessüm etmeliyiz. Birbirimize, insanlara güven vermek zorundayız. Gelenek tanımayan bir gençlik bizi temsil edemez. Ecdadımız, binlerce şehidimiz şu an karşıda. Bu kısım bizi çok düşündürmelidir. Dedelerimiz şehit oldular, biz rahat yaşayalım diye. Gençlerimizin bunun farkında olması lazım. Teknoloji, uyuşturucu bağımlısı olmuş bir gençlik istemiyoruz. Gençlerimizi bu konuda yönlendirmemiz gerekiyor” dedi.

“BİR HEYECAN BAŞLATACAĞIZ”

Konuşmasında sıklıkla çalışmanın önemini değinen Rektör Murat şöyle devam etti: “Hocalarımızın bir an durmaması gerekir. Devlet bize niye maaş veriyor? Kendini geliştir, doktora yap, makale yayınla… Bunun için. Önümüzdeki günlerde akademik birimlerde bu heyecanı oluşturmak zorundayız. Başarı eşittir yetenek artı motivasyondur… Geniş kapsamlı olarak bunları tek tek fakültelerde anlatacağız. Bir heyecan başlatacağız. Gönül gözümüzü harekete geçirmek gerekir. Gönül dinamiklerini harekete geçirince önümüz açılır. Birbirimizi sevmek ve motive etmek durumundayız. Karamsarlık yok.”

“ELİMİZDEN, DİLİMİZDEN, GÖZÜMÜZDEN EMİN OLACAĞIZ”

Rektör Murat, liyakatin kendisi için en önemli ilkelerden biri olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Benim önemli bir ilkem vardır. Birisi liyakat. Devletin dini adalettir, yöneticiliklerin dini liyakattır. Hiçbir yöneticinin otoritesini kullanarak hiç kimseye kem, kötü gözle bakmasına tahammül edemem. İnsanlara mobbing yapmaya hakkımız yok. Birbirimizin elinden, dilinden, gözünden emin olacağız. Bu emniyeti sağlamak zorundayız. İkincisi çalışmak… Ben çalışan insanları çok severim. Tembel insanlarla işimiz yok… Bütün dekanlarımızdan, hocalarımızdan destek bekliyorum. Öğrencilerimizi en iyi şekilde değerlendirmemiz lazım.”

“ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ SIFATINI KAZANMAK İÇİN HAREKET EDELİM”

Konuşmasına kendisi için ‘önemli bir rüya’ olarak adlandırdığı ‘araştırma üniversitesi sıfatı kazanma’ isteğiyle devam eden Rektör Sedat Murat şöyle konuştu: “Bu benim için önemli bir rüya… Büyük bir iddia! Araştırma üniversitesi sıfatını kazanmak için hep birlikte hareket edelim, diyorum. Şu an11 tane var. Aday üniversiteler de var. Ama şu anda bizim hedefimiz onlardan birisini zorlayıp listeye girebilmek… Bunun için önce azmedeceğiz, sonra Allah’a tevekkül edeceğiz.”

“HER YİĞİDİN BİR YOĞURT YİYİŞİ VARDIR”

Rektör Sedat Murat, sözlerini eski Rektör Yücel Acar’a da teşekkürlerini sunarak şöyle noktalandırdı: “Yücel Hoca’ya bundan sonraki yaşamında başarılar diliyorum. Bu bir bayrak yarışıdır. Bayrağı ben devraldım… Tabii her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Mutlaka birtakım değişiklikler de olacak. Ama taze kan her zaman için önemlidir.”

Rektör Murat’ın konuşmasının ardından program akademik ve idari personelin de katıldığı kokteylle devam etti.

Esra Çanlı

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech