Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şafak Ayini’nin ardından…

24 Nisan’ı 25 Nisan’a

24 Nisan’ı 25 Nisan’a bağlayan gecenin şafağında tan ağarmadan gerçekleşen Şafak Ayini’ni geçtiğimiz günlerde geride bıraktık. Geride kalan ANZAK Day’in ardından kentteki turizmciler gazetemize değerlendirmede bulundular. Ortak nokta gelen kişi sayısının giderek düştüğü yönünde olurken, turizmciler ANZAK günü için tatmin edici değildi vurgusunda bulundular. Bu sene törenlere Türk vatandaşlarının girememesi ise kentte başka tartışmalar doğurdu. Çanakkaleliler, kendi ülkemizde kendimizi tecrit edilmiş gibi hissettik yorumlarında bulundular.

Şafak Ayini Çanakkale için ayrı bir değer olurken, Avustralya ve Yeni Zelanda vatandaşları için bambaşka bir öneme ve değere sahip… Şafak Ayin için ülkelerinden binlerce kilometre uzaklıkta ANZAK  Koyu’nda gerçekleşen ayine katılan bin 200 kişi 26 Nisan itibari ile şehri terk ettiler. Geride bıraktığımız ANZAK günü ile ilgili kentteki turizmcilerden olan TÜRSAB Başkanı Ahmet Çelik ve ANZAK House İşletmecisi Hanifi Araz, katılımın geçen yıllara göre az olduğunu belirttiler.

“Sayının 750’yi geçmediğini düşünüyorum. Bu kent ekonomisine zarar vermiştir”

ANZAC House İşletmecisi Hanifi Araz, “Söylenen bin 200 sayısı kesinlikle inandırıcı değildir. Biz Çanakkale’de 28 yıldır süreci yakından takip ediyorduk, bu sene 29. defa ANZAK gününü takip edecektim ama maalesef Türk vatandaşlarının içeriye alınmaması sebebiyle ne ben ne rehberlerimiz ne de çalışanlarımız bölgeye intikal edemediğimiz için net bir sayı veremiyoruz. Gözlemlerimle, gazeteci arkadaşlarımdan aldığım fotoğraflarla söylüyorum, turist olan ve düzenlenen etkinliğe katılanların sayısının 750’yi geçmediğini düşünüyorum. Bu kent ekonomisine, turizm ekonomisine son derece olumsuz yansımıştır ve beklentileri karşılamamıştır.

“Türk konukların bölgeye alınmaması abestir”

Her şeyden önce yerli konuklarımızın, ziyaret taleplerini bile geri çevirmek zorunda kaldık. 2019 yılında 21. Yüzyılın içindeyiz, 2019 yılında Gelibolu Yarımadası bu kadar güvenliği kolay sağlanacakken, güvenlik bahanesiyle Türk konukların ve çalışanlarımızın bölgeye alınmaması abestir. Bunu kim yapmışsa, kim ön görmüşse, kim teklif etmiş ve kim uygulamışsa bence yanlış yapmıştır. Çanakkale’ye kötülük yapmıştır.

“Türklerin içeriye alınmamasına kim karar verdiyse protesto ediyorum”

Yüce Atatürk uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analara seslenip, onlar bizimde evlatlarımız olmuştur derken, burada kendi ülkemizin insanını içeriye sokmamak, ziyaretçi sıfatında bile içeriye sokmamak ülkemize haksızlıktır. Buna kim karar verdiyse, etkin rol oynadıysa protesto ediyorum. Bu kadar bizleri incitmiştir. Biz kendi ülkemizde sanki müstemleke gibi bir davranışla karşılaştık. Jandarma ve polisimiz sadece yolda trafik kontrolünü sağladı. Daha önceki yıllarda güvenlik kontrollerini bizzat Türkiye Cumhuriyeti güvenlik güçleri yapıyordu. Şimdi Avustralyalı ve Yeni Zelandalı yetkililere bırakılmıştır, bu karar tamamen utanç vericidir. Önümüzdeki senelerde bunun düzeltilmesi gerektiğini belirtiyorum.

“Hiçbir çıkar çevresi dostluğun ebediyete kadar sürmesine engel olamaz”

Bu sene 29. Yıl oldu ben süreci takip ediyorum. Gerek terörün yükselmesi, Yeni Zelanda’da olan ve Sri Lanka’da olan kanlı eylemler neticesinde turizm olumsuz etkilenmiştir. Bu anlaşılabilir bir nedendir ama ne olursa olsun Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar arasında yüce Atatürk tarafından oluşturulmuş dostluk ebediyete kadar yaşayacaktır. Buna hiçbir çıkar çevresi engel olamayacaklardır” yorumlarında bulundu.

“Kimsenin burnu dahi kanamadan süreç tamamlanmış oldu”

TÜRSAB Çanakkale Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Çelik, “ANZAK günü törenlerini layıkıyla ve güvenli bir ortam içerisinde tamamladık. Özellikle ben bölgede çalışan, asker, jandarma ve güvenlik birimlerine TÜRSAB olarak teşekkür etmek isterim. Eşi benzeri olmayan bir güvenlik tedbiri aldılar, kimsenin burnu dahi kanamadan süreç tamamlanmış oldu.

“Katılan sayı geçen sene ile aynıydı”

Katılan sayısı geçen sene ile hemen hemen aynıydı. Özellikle gençlerin katılmış olması, Çanakkale’nin turizminin geleceğine yönelik umut vaat ediyordu. Gelecekte demek ki daha çok genci ağırlayacağız. Biz daha çok katılımcının gelmesini bekliyorduk. Son zamanlarda yaşanan olayların bunda etkisi olduğunu düşünmüyoruz çünkü Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler dünyanın öbür ucunda ve bu insanlar planlarını, uçak biletlerini aylar öncesinden ayarlıyorlar.

“ANZAK günü beklendiği gibi değildi”

Biz Çanakkaleliler 20 bin 25 bin insanı ağırladığımız için, eski sayıları iyi biliriz. Karşılaştırma yaptığımızda sayılar düşüktür. Sayılar geçen sene ile bir nebze aynıydı. Doluluk oranlarımıza ve acentelerimizin işlerine baktığımızda beklendiği gibi değildi ama tatmin ediciydi” açıklamalarında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech