Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Yağışlar tarım ürünlerini besledi”

Geçtiğimiz hafta Çanakkale yaklaşık

Geçtiğimiz hafta Çanakkale yaklaşık bir hafta yağış aldı ve tarımsal ürünlerdeki durum merak konusu oldu. Yağmurlar tarımsal ürünleri olumsuz mu etkiledi sorusunu Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş’a sorduk ve Savaş yağışlarla ilgili, “Bu zamanda yağan yağmurlar tarımsal ürünleri besler” vurgusunda bulundu.

Çanakkale geçtiğimiz hafta neredeyse 7 gün aralıksız yağış aldı. Yağan yağışlardan sonra Çanakkale’deki tarımsal ürünlerin durumu merak konusu oldu. Yağmurlar tarımsal ürünlere zarar vermiş midir sorusu vatandaşı kaygılandırırken, soruyu Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Türker Savaş’a sorduk. Savaş, “Yağmurlar bu dönemde tarım ürünleri için olumlu sonuçlar doğurur ama yağmurlardan daha ciddi sorunlarımız var” değerlendirmesinde bulundu.

“Bu dönemde yağan yağmurlar tarımsal ürünleri beslemektedir”

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, “Yağan yağmurlar iyiydi. Şiddetlendiği zaman hububatta zarar vermiş olabilir… Onun dışında yer yer Çanakkale’nin belli bölümlerine dolu yağdı ama normalde bu dönemde yağan yağmurlar tarımsal açıdan beklenen ve istenen yağmurlardır.

“Tarımda en büyük problem girdi maliyetlerinin artmasıdır”

Mayıs ayının başında da yağmur yağarsa tarımsal ürünler açısından oldukça avantaj yaratacaktır. Özellikle kış meyveleri için bu yağışlar besleyici ve olumludur. Tarımda yağışlardan ziyade en büyük problem girdi maliyetlerinin artmasıydı.

“Çanakkale’de ekim alanlarımız giderek azaldı”

Çanakkale’de ekim alanlarımız gittikçe azaldı. Tahıllarda, buğday, arpa gibi tarımsal alanlarda ekin alanlarımız azaldı. İnsanlar ekim için gerekli olan gübreyi, mazotu alamıyorlar. Şu anda geçtiğimiz hafta yağan yağmurlar iyidir.

“Yağmurlar yer altı sularını besleyemiyor”

Yağışlardan sonra barajlardaki doluluk oranı da gayet iyi ama yağan yağışlar yer altı sularını doldurmuyor. Kar yağışı beklenenin altında kaldığı için barajları yaz boyunca besleyen özellikle dağların tepelerindeki kar oldukça az. Çok yağan yağmur avantaj gibi gözüküyor ama kışın kar yağışının az olması yazın su potansiyelini düşürecektir. Yağan kar kalıcı olarak havalar ısındıkça eriyip barajları besliyorlardı. Ne kadar yağış alırsak alalım, yer altı sularında sorunlar yaşanmaktadır. Aşırı kullanım ve bazı olumsuzluklar nedeniyle yağışlar yer altı sularını besleyemiyor” açıklamasında bulundu.

Tunahan Ünsal

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech