Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şahinli Maden Projesi TBMM’nin Gündeminde

CHP Genel Başkan Yardımcısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Lapseki’de kamuoyunun tepkilere neden olan Eczacıbaşı’na ait Esan Madencilik Şirketi’nin Şahinli köyü yakınlarında altın madeni açacağına ilişkin haberleri TBMM’nin gündemine taşıdı. Erkek, “Çanakkale’nin Lapseki ilçesi Şahinli Köyü’nde halihazırda bir altın ve gümüş madeni işletmesi faaliyetine devam ettiği sahada; yeni bir altın ve gümüş madeni işletmesinin açılması için harekete geçildiği bilgisi alınmıştır. Birbirine 1 kilometre mesafede altın madeninin işletmeye açılmasının çevre, doğa, tarım, hayvancılık ve gıda ürünleri; başka bir ifadeyle canlı yaşamı ve Çanakkale’nin geleceği açısından sakıncalarına dair bir araştırma yapılmış mıdır? Dünyada bunun benzer örnekleri var mıdır?” sorusunun da yanıtlanmasını istedi.

CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, isim vermeden TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin halihazırda Lapseki’de altın üretimine devam ettiğine dikkat çekerek; hemen bitişiğine Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin de yeni bir altın madeninin işletmeye açılması için başvurduğu iddialarını verdiği yazılı soru önergesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) gündemine taşıdı.

CHP’li Erkek, Lapseki’de endişe ve korkuya yol açan ikinci altın madeni işletmesi konusuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından cevaplandırılması istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sunduğunu açıkladı.

CHP’li Erkek önergesinde; Çanakkale Lapseki Şahinli köyünde; isim vermeden TÜMAD Madenciliğin faaliyetine devam ettiği sahanın bitişiğinde Eczacıbaşı Esan’ın da altın madeni işletmesi açmaya hazırlandığı bilgisinin doğru olup olmadığını sorarak, Bakan Dönmez’den şu sorularının yanıtlanmasını istedi:

“DOĞA TAHRİP EDİLMEMELİ”

“Çanakkale tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin yanında, yeraltı kaynaklarının zenginliğiyle de yurdumuzun önde gelen illerinden birisidir. Çanakkale’nin yeraltı kaynaklarının, insanlara ve çevreye zarar vermeden, doğayı tahrip etmeden, uluslararası standartlarda üretime kazandırılması gereklidir.

“YÖRE HALKI ENDİŞELİ!”

Bu gerçekliğe karşın; Çanakkale’nin Lapseki ilçesi Şahinli Köyü’nde halihazırda bir altın ve gümüş madeni işletmesi faaliyetine devam ettiği sahada; yeni bir altın ve gümüş madeni işletmesinin açılması için harekete geçildiği bilgisi alınmıştır. Lapseki ilçesinde ikinci altın işletmesi açılacağı haberleri yöre halkında büyük bir endişeye neden olmuştur.

“İZİN VERİLDİ Mİ?”

Bu bağlamda: Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde halihazırda siyanürle altın ve gümüş ayrıştırması gerçekleştirilen bir işletme varken, en fazla 1 kilometre uzağına yeni bir siyanürle altın ayrıştıracak işletmeye izin verilmiş midir? Bahsi geçen iddialar doğru mudur? Hangi firma bu konuda girişimde bulunmaktadır?

“SAKINCALARI ARAŞTIRILDI MI?”

Birbirine 1 kilometre mesafede altın madeninin işletmeye açılmasının çevre, doğa, tarım, hayvancılık ve gıda ürünleri; başka bir ifadeyle canlı yaşamı ve Çanakkale’nin geleceği açısından sakıncalarına dair bir araştırma yapılmış mıdır?

“DÜZENLEME YAPILACAK MI?”

Dünyada bunun benzer örnekleri var mıdır? Bölgede başka ruhsatlı altın madeni sahası var mıdır? Her saha için ayrı bir işletme mi kurulacaktır? Bu konuda bir düzenlemeye gidilmesi planlanmakta mıdır?

“TARIM VE HAYVANCILIK NASIL ETKİLENECEK?”

Lapseki, çeşitli tarım ürünleri ve özellikle şeftali ve kiraz üretimi bakımından Türkiye’nin sayılı yerlerindendir. Su kaynaklarının küresel ölçekte azalmaya yüz tuttuğu bir ortamda ilçede ikinci bir maden işletmesine izin verilmesi buradaki tarım ve hayvancılığı nasıl etkileyecektir?

“SU NEREDEN BULUNACAK?”

İkinci bir şirkete maden işletmesi izini verilirken bu çerçevede bir risk analizi yapılmış mıdır? Bölgede tespit edilen cevher ne kadardır? Bunun çıkarılmasında kullanılacak su miktarı ne kadardır? İkinci maden işletmesi için gerekli olan su ihtiyacı nereden ve nasıl karşılanacaktır? İkinci bir maden işletmesine izin verilirken, içme suyu kaynakları konusunda ne gibi tedbirler alınacaktır?

“KAÇ MADEN İŞLETMESİ VAR”

Türkiye’de şu anda üretim yapan kaç altın madeni işletmesi vardır? Bu işletmelerin bölgelere ve illere göre dağılımı nasıldır?”

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech