Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Gider’i Çevre Mücadelesinde Göremedik!”

TMMOB, Ziraat Mühendisleri Odası

TMMOB, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi, İDA Dayanışma Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çanakkale Şubesi, Çanakkale Tabip Odası, Tüketiciyi Koruma Derneği Çanakkale Şubesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Çanakkale Şubesi, ortak yayınladıkları bir bildiri ile AK Parti Belediye Başkan Adayı Ayhan Gider’e 4 madde halinde sorular yöneltti. Atikhisar Barajı su toplama havzasında madencilik yapan şirketin ruhsatını iptal ettirdiğini belirten Gider’den belge isteyen topluluk, çevre hususunda ortaya konulan duruşun samimiyetini sorgulayarak “Sayın Ayhan Gider’i bu güne kadar ne yazık ki çevre mücadelesinin içerisinde hiç görmedik” şeklinde konuştu.

Yedi topluluğun imza attığı bildiriyi, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Türker Savaş okudu. Savaş, metalik madencilik ve termik enerji santrallerinin kent için büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade ederek, geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Belediye Başkanı Adayı Ayhan Gider’e 4 adet soru yönelttiklerini belirtti.

Ayhan Gider’e 4 soru…

Savaş, maddeleri ise şöyle sıraladı:

“1) Sayın Ayhan GİDER, Kentimizin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı su toplama havzasında vahşi madencilik yapan şirketin ruhsatını iptal ettirdiğini ifade etmiştir. Ruhsatın iptaline ilişkin varsa böyle bir belgenin derhal açıklanması gerekir.

2) Eğer ruhsat gerçekten iptal ettirildi ise; bu işi başaran kişinin, Danıştay’ın Çanakkale İdare Mahkemesinin ÇED olumlu kararını bozmasına karşın şirketin işletme alanı içindeki bölgede on binlerce ağacı katletmesine seyirci kalmaması gerekirdi.

3) Benzer şekilde bu konuya duyarlı ve kamuoyu önünde olan bir kişinin İlimizdeki termik santrallerin, vahşi metalik madencilik faaliyetleri sonucu oluşan veya oluşacak olan çevre tahribatına, doğa talanına karşı basın önünde ya da TBMM kürsüsünde mücadele etmesini, konuya ilişkin Meclise önerge vermesini beklerdik.

4) Sayın Ayhan GİDER, yine yukarıda bahsedilen programda Karabiga’da kurulmaya çalışılan termik enerji santrallerinden birine Sayın Bülent Turan’la birlikte karşı durduğunu ifade etmiştir. Bu termik santralin hangisi olduğunu ve bu karşı duruşunun belgesinin açıklanmasını bekleriz.”

“Çevre mücadelesi siyasetler üstüdür”

Türker Savaşi 20 yılı aşkın süredir Çanakkale Çevre Platformunun bileşenleri, Sivil Toplum Örgütleri, Meslek Odaları, Yerel Yönetim ve bireysel aktivistler olarak, verdikleri hukuki ve fiili mücadele ile kentin toprağına, suyuna, havasına ve yaşam alanlarına sahip çıktıklarını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu mücadelemiz bundan sonra da böyle devam edecek. Hukukun üstünlüğü çerçevesinde çevre mücadelesi içerisinde aktif olarak yer alan kurumlar olarak Sayın Ayhan Gider’i bu güne kadar ne yazık ki bu mücadele içerisinde hiç görmedik. Bugüne kadar vermiş olduğumuz bu onurlu mücadele 31 Mart yerel seçimleri öncesi siyasi malzeme haline gelmemelidir. Havamız, suyumuz ve toprağımızın korunması her tür siyasetin üzerindedir. Çevre mücadelemiz, çevre siyasetinin bir unsurudur ve hiçbir başka siyasete malzeme yapılamaz.”

Esra Çanlı

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech