Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Güncel

“Böyle Giderse ‘Fosilden’ Kurtulamayız!”

İDA Dayanışma Derneği, düzenlediği basın toplantısıyla JES’lere karşı duruşunu bir kez daha dile getirdi. Dernek Başkanı Ekrem Akgül, yaptığı basın açıklamasında her ne kadar ihale süreci iptal edilse de JES’lerin kısa zaman sonra tekrar gündeme alınmasından endişe duyduklarını ifade ederek “Ardında yatan olumsuzlukların yerine, yenilenebilir kaynakları mahkum edersek fosilden kurtulamayız” şeklinde konuştu.

İDA Dayanışma Derneği, Çanakkale’de açılmak istenen JES sahaları ile ilgili basın açıklaması yaptı. Dernek adına konuşan Başkan Ekrem Akgül, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bilindiği gibi Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından 28 Şubat 2019 tarihinde ilimizin altı ilçesini kapsayan 15 adet arama ve 2 adet kaynak işletim olmak üzere 17 Jeotermal sahanın ihale ilanını verilmiştir.”

“JES’ler doğayı tahrip ediyor!”

“Ayvacık ilçemizin Tuzla köyünde halen 2 adet JES elektrik enerjisi üretilmektedir. Geçtiğimiz günlerde Aydın, Denizli, Manisa, İzmir illerimizde faaliyetlerini gösteren JES’lerin, yörede meydana getirdiği kirlilik ve tahribat başta insan sağlığı olmak üzere tarım arazilerine, zeytinliklere, bağlara ve incir bahçelerine büyük zarar vermiş, suların, toprağın, havanın kirlenmesine yol açmıştır.”

“Sürdürülebilir olmaktan uzak bir enerji üretimin de sonuçları olarak tüm bunlar yöre insanının haklı tepkisine neden olurken tepki, geniş kitlelerde de destek bulmuştur. Konu kamuoyunun halen gündemindeyken, hassasiyet sürmekte iken yıllardır kömürlü termik santrallerin, siyanürle altın işletmeciliğinin tehdit ve baskısı altında bulunan ilimizde, yine Jeotermal sahaların açılmak istenmesi aynı olumsuzlukları ve doğa tahribatını yaşamak istemeyen duyarlı kesimlerde tepki ile karşılanmıştır.”

“İhale iptal edildi ama…”

Ekrem Akgül, sözlerine şöyle devam etti: “İhale sürecinin iptal edildiğine yönelik açıklamalar da inandırıcı bulunmadığından süreç şimdilik durdurulmuş olsa bile konunun bir süre sonra yeniden gündeme getirileceğine dair kamuoyunda endişe hakimdir.”

Küresel ısınmanın neden olduğu İklim değişikliklerinin tahrip edici sonuçları ortadayken JES’lerde diretilmesinin anlamsız olduğunu söyleyen Akgül “Bu dönüşüme dair yol haritamız dahi bulunmamaktadır. Üstelik fosil enerjiye dolayısıyla dışa bağımlılığımız daha da artarken petrole, doğalgaza, ithal kömüre ödediğimiz meblağ bir yana başta insan sağlığı olmak üzere kirlenen sularımız, toprağımız, havamız yok edilen ormanlarımız, meralarımız, doğal kültürel varlıklarımızla toplumsal maliyet endişe verici boyutlardadır” ifadelerine yer verdi:

“Fosilden kurtulamayız!”

Akgül, sözlerini şöyle tamamladı: “Sorun, mücadeleyi gerekli ve sürekli kılmakta. Sorunla mücadele ederken çözümden yana da sözümüz, tavrımız olmalı. Zira ardında yatan olumsuzlukların yerine, yenilenebilir kaynakları mahkum edersek fosilden kurtulamayız.”

Esra Çanlı

DİĞER VİDEOLAR

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech