Çanakkale Adliyesi’nde bugün karar duruşmaları görülen GESTAŞ – Kolin davalarında, sözleşmenin feshinin iptaline karar verildi. 19 Kasım 2018 tarihinden beri gemileri çalıştırmayan şirket, sözleşme süreleri bitmediği ve mahkemenin GESTAŞ’ın aleyhine karar verdiği için gemileri Kolin şirketlerine ait Kolsan A.Ş’ye de iade edemedi. GESTAŞ’ın avukatları karar duruşmasında kentin “altın yumurtlayan tavuğu” olarak bilinen şirketin batma tehlikesi ile karşı karşıya geldiğini vurgularken, çalıştırılmamakta ısrar edilen gemilerin kamuya verdiği zararı kimin karşılayacağı merak ediliyor.
İade etmek istediği üç gemiyi iskelelerde yatıran GESTAŞ yetkilileri, zaman zaman arıza yapan feribotlarının yerine alternatif de sunamıyor. Değişen sefer saatleri ve sık sık arıza yapan gemilerden dolayı mağdur olan vatandaş, artık isyanın eşiğinde…
Çanakkale’de boğaz ulaşımını sağlayan GESTAŞ A.Ş, Kolin şirketler grubuna ait Kolsan A.Ş’den kiraladığı gemilerin üçünün sözleşmesini feshetmek istemişti. İki ayrı fesih davasının karar duruşmaları, bugün sabah saatlerinde Çanakkale Adliyesi’nde görüldü. Saat 10.00 ve 12.00 itibariyle görülen iki davada, sözleşmesi fesih edilmesi istenen üç gemi için toplamda 300 bin TL teminat ile ihtiyati tedbir kararı verildi.
19 KASIM’DAN İTİBAREN GEMİLER İSKELEDE YATIYOR
2009 yılında ihale edilen ve 2011 yılında teslim edilen Kolsan İnşaat Otomotiv San. ve Tic. A.Ş.’den kiralanan 4 geminin 3’ünün sözleşmesi, geçtiğimiz ay GESTAŞ’a zarar ettirdiği gerekçesiyle şirket tarafından fesih edilmek istenmişti. 10 yıllık sözleşmenin hem süresinin hem bedelinin tamamlanmaması dolayısıyla fesih edilmek istenmesine itiraz eden Kolin tarafından açılan davaların ilk duruşması, 15 Kasım 2018 tarihinde görülmüştü. 19 Kasım 2018 tarihinden itibaren Seddülbahir, Onsekiz Mart ve Mesudiye gemilerini çalıştırmayan GESTAŞ, internet sitesinde yayınladığı filosundan da kaldırmıştı. Davaların karar duruşmaları ise dün sabah Çanakkale Adliyesi’nde görüldü.
Saat 10.00’da görülen davada, Kolsan’a ait Seddülbahir isimli gemi için 100 bin TL teminat ile ihtiyati tedbir kararı verilirken, Onsekiz Mart ve Mesudiye adlı gemiler için de saat 12.00’de görülen davada 200 bin TL teminat ile ihtiyati tedbir kararı verildi.
GESTAŞ BATMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA!
Aylık 250 bin Dolar ödeme yaptıklarını belirten GESTAŞ’ın avukatları, günlük 90 bin TL’ye tekabül eden ödeme ve yüzlerce çalışan ile birlikte şirketin batma tehlikesi ile karşı karşıya geldiğini ve bu nedenle bu 3 geminin sözleşmesini fesih etmek istediklerini belirtti. Kolsan tarafından açılan davanın da reddini talep eden avukatların ret talebi ve fesih edilmesi talebi davasında, yerel mahkeme tarafından istinaf yolu açık olmak üzere tedbir kararı alındı.
Dün görülen ilk davada olduğu gibi ikinci davada da alınan karar doğrultusunda GESTAŞ-Kolsan arasındaki sözleşme feshedilmeyecek. Tedbir kararı sonrası 3 haftadır iskelede yatan gemiler, çalışmaya devam edecek.
BU GEMİLER NE OLACAK?
Öte yandan GESTAŞ’ın filosundan da kaldırdığı görülen 3 geminin durumunun ne olacağı merak ediliyor. Vatandaşlara, geçtiğimiz hafta sık sık arıza yapan Şehid Ömer Halisdemir adlı feribotun yerine çalıştırılacak feribotun olmadığı söylendi. Gemi sefer tarifesinden dolayı birkaç aydır mağdur olan Çanakkaleli vatandaşlar, iskelelerde yatan 3 geminin neden çalıştırılmadığını sorguluyor. Alınteri 18 adlı küçük feribotun çalıştırılması nedeniyle son günlerde Eceabat’ta uzun araç kuyrukları oluşmaya devam ediyor. Feribotun zaman zaman tek sefer yapmasını bekleyen vatandaşlar, düşüncesizle kararlar alan GESTAŞ’ın kusurlu hizmet verdiği gerekçesiyle isyanın eşiğinde…
Eylem Gözeldere