Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Belediye Meclis Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında son gelişmeleri değerlendirdi. Başkan Gökhan, konuşmasında hafta sonu yaşanan su kesintisi, Atikhisar konusu, AK Parti Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın İskele Meydanı’nın otopark olması konusundaki söylemi, küresel ısınma ve doların yükselişine değindi.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, dün saat 11:30’da Çanakkale Belediyesi Meclis Salonu’nda basın mensupları ile bir araya geldi. Başkan Gökhan konuşmasında hafta sonu yaşanan su kesintisi, Atikhisar konusu, AK Parti Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın İskele Meydanı’nın otopark olması konusundaki söylemi, küresel ısınma ve doların yükselişine değindi. Başkan Gökhan yapmış olduğu konuşmada su kesintisinin nedenini ve sonrasındaki gelişmeleri detaylarıyla anlatarak, su kesintisinde ihmali olanların bedelini ödeyeceklerini dile getirdi. Atikhisar’da devam eden maden işletmesine karşı hukuk mücadelesinin devam edileceğini ifade eden Başkan Gökhan, Atikhisar’ın kirletilmesinin Çanakkale için telafi edilemez sonuçlar doğuracağını söyledi. AK Parti Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın İskele Meydanı’nın otopark olması konusundaki söylemine de değinen Gökhan “kamuoyu evet derse otopark yaparım” dedi ve İskele Meydanı’ndaki trafik yoğunluğunun azaltılması için sunduğu önergelerin dikkate alınmadığını dile getirdi. Amerika başkanı Donald Trump’ı da eleştiren Gökhan, küresel ısınma ve doların yükselmesi konularına da değindi.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın konuşmasında şu satırbaşları yer aldı…
“BORUYU DELENLER BEDELİNİ ÖDEYECEKTİR”
Konuşmasında ilk olarak hafta sonu yaşanan su kesintisine değinen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Siyasiler bu sıkıntıyı kullanmaya çalışıyorlar. Yaşanan su sıkıntısı, klasik bir su patladığından oluşmadı. Güzelyalı Dardanos bölgesine su götüren çelik ana borumuz delindiğini öğrendik. Bu borunun tamir edilmesi çok zor bir şey. Üzerinde çok aşırı basın olan bir borudur. Sarıcaeli Köyü’nün su ihtiyacını karşılamak için Özel İdare tarafından bir sondajcı görevlendirilmiş. Orada sondajın yapılmasını söylemiş ve yeri tarif etmiş Ancak arif edilen yerde bizim su aktığı için sondaja orada başlamışlar. Sondaj da tamda bizim burumuza denk gelmiş. Bu daha önceden bize haber verilmeliydi. Olabilir ancak son tahlil de bu boru delinmiş. Orada kişilerin çalışası için taliye edilmesi lazım. Ardında kelepçe yapılması lazım ancak basınçtan kaynaklı o kelepçeler tutmadı. Yeniden tahliye işlemi yapıldı. Sonuç itibari ile hattın tamamının boşaltılması gerektiği kararı ortaya çıktı. Bir parça kayağı ile sorunun çözülebileceği anlaşıldı. Hattın tamamı boşaltıldı. Saat 8 sularında su iyice yenildi, kaynakçılar geldi. Yaş zeminden kurtarıldıktan sonra kaynak işlemi saat 10’a doğru bitti. Bana haksızlık yapılabilir. Ancak bu konuda çalışan arkadaşların yetersizliğinden bahsetmek pek hoş değil. Canla başla o kadar saat uyumadan, taşıma yemeklerle burada mesai harcadılar. Belediyeden kaynaklanmayan, onarım sırasında da belediyenin ihmali olmayan bir konuda belediyeye yüklenmek bence haksızlık. Peki ne olacak? Denildi. Elbette boruyu delenler bedelini ödeyecektir. Hem giden su, artı işçilerin fazla mesaileri bütün bunlarda kim kusurluysa ücretini ödeyecektir. Kabul etmeyen olursa o zaman mahkemeye gidilecektir. Bu kent halkının suyudur. Bilerek veya bilmeyerek hamlen buna sebebiyet verenler bunun faturasını ödeyeceklerdir. Bununla ilgili tutanağımızı tuttu. İlgili birimlerle gerekli yazışmalar yapılacaktır. 3 bin 600 metreküp su, tahminen 90-100 bin TL gibi bir zarar var. Bunların içerisinde çalışanları mesaileri de var.” dedi.
“ÇANAKKALE’NİN SUYUNDAN BAHSEDİYORUZ”
Atikhisar Barajı havzasında devam eden madencilik çalışmalarının kente vereceği zararlar ile ilgili konuşan Başkan Gökhan; “Biliyorsunuz Kirazlı’daki altın işletmesi için GSMR verildi. Esas o konuda bu duyarlılığı gösterenlerden bir ses seda duymadım. 18 saat sular kesildi ama peki ömür boyu sular kesilse ne olacağı konusunda bir ses seda duymadım. Bu mücadele içinde onları da görmek isterim. Belediye Meclisi toplayacaktık. Başkan vekillerinin birçoğu tatilde oldukları için bayramdan sonra Eylül meclisinde bununla ilgili komisyon kurulması ve neler yapılabilir noktasında bunu tartışacağız. Termik Santral mücadelesine de destek veriyoruz. Ancak Atikhisar direk bizim belediye sınırlarımız içerisinde. Çanakkale’nin suyundan bahsediyoruz. Bunun için bunun üstünden çok fazla duruyoruz. Su kirlendiği zaman iş işten geçiyor. Zehirli atığın telafisi yok. Hep siyanüre takıyoruz. Altın çıkartılması için milyonlarca ton su ihtiyacı var. O baraj mecburen oraya yapılacak. Yapıldığı zaman bizim barajın arkasında ki su kaynakları da kesilmiş olacak. Bizim barajımız birçok su kanalından beslenir. Sen suyu altın işletmesi için hapsedersen su kullanılamaz. Biliyorsunuz mahkeme kararı var. Mühendislerden ve ilgililerden oluşan bir bilirkişi heyeti tarafından ÇED raporu incelenmesi gerekir diyor. Mühendis isimlerini dahi veriyor. Bunların raporları üzerinden yeniden ÇED yapılmalı diyor. Bunalın hepsini yok sayarak ormanı kesiyorlar. ÇED yine yok sayılarak GSMR veriliyor. Hukuk mücadelesini devam ettireceğiz. Mahkeme kararına rağmen bu izinlerin verilmiş olmamalı Arkadaşlarımız sürekli takip ediyor. Burada Çanakkale halkının biraz daha duyarlı olması lazım. Bu konuda bir iktidar partisi Milletvekilinin beyanatını görmedim. Biga Yarımadası Termik Santraller cenneti oldu. Her ipini koparan iznini alıyor. Ayvacığa, Çan’a Biga’ya yenilerini yapacaklar” dedi.
“TURAN, BENİM KULAKLARI ÇINLATMIŞ…”
AK Parti Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın İskele Meydanı’nın otopark olması konusundaki söylemi hakkında konuşan Gökhan; “Sayın Milletvekili Bülent Turan, benim kulakları çınlatmış. Trafiği rahatlatacak bir öneri sunmuş. Bunu nasıl düşünmediğimi sordum. Mesela İskele Meydanı’nı otopark yapalım demiş. Şu demokrasi meydanını açın zor bir şey değil demiş. Orası İskele Meydanı. Burayı açalım mı? Kamuoyuna soralım. İskele Meydanı’nı halkın kullandığı o alanı araçların geçişini için otopark olarak kullanalım mı? Sizlerin kanalı ile bunları kamuoyuna soruyorum. Kamuoyu evet burayı otopark yapalım, biz kenarından köşesinden geçelim’ diyorlarsa hemen yapalım. Otoparka çevirelim. Ancak GESTAŞ kendi için otoparka açmasın, Kepez Limanı kullanılmasın. Karacaören hattında İskele yapılmasın, ama Çanakkalelilerin meydanı araç geçişleri için otopark olarak kullanılsın. Ama Çanakkale halkının bu konuda ne düşündüğünü açıkçası merak ediyoruz. Sonuç itibari ile halkın etkinlik ve gezinti alanı. Bu alanın otopark olarak kullanılmasını düşünmek açıkçası Sayın Turan’a çok yakışmış. Çanakkale kentini ve kentlisini, onların duyarlılığını bilmediği için böyle kolayca bir çözüm bulmuş. Orada iki tane geçiş gişesi var. Üçüncü geçiş gişesi yapılsın diye GESTAŞ’a ben önerdim. İskele Meydanı’nın kaldırım bölümünü feda edelim, üç şerit geçsin. Hiç oralı olmadılar. GESTAŞ Kepez’den de sefer yapsın dedik yine kimse oralı olmadı. Dolayısı ile gişelerde birikme oluyor. İnternet üzerinde biletler satılsın sırası olsun gibi birçok öneride bulunduk. Hiç biri dikkate alınmadı. Köprü olsa dahi burası kullanılacak. Herkes köprüyü kullanacak diye bir akide yok” dedi.
“DÜNYA BİR FELAKETE DOĞRU GİDİYOR”
Amerika’yı eleştiren ve ülkedeki ekonomik gelişmeler hakkında konuşan Başkan Gökhan; “Trump bana göre saçma sapan işler yapıyor. bu noktada Amerika ile fazla haşır neşir olmak ayı ile yatağa girmeye benzer: Bunun için hep yıllara emperyalizme karşı mücadele edilmesi gerektiğini, ülkenin kendi ayakları üzerinde gelişmesini sağlayabilmek için Atatürk’ün ortaya koyduğu hedeflere varmak için çaba gösterilmesi gerektiğini yıllarca ifade ettik. Üretimin ve tarımın gelişmemesi için hep bize bir şeyler empoze etmeye çalıştılar. Bize bol bol para verdiler. Bunun o zamanlar bolluk var dediler. Biz bunları aldık. Üretimine yatırmadık. Şimdi sıkıştık. Borç kapıya dayandı. Yeni borç alacak faizci yok.
Dolarda 5.23 oldu. Bizim iki Bakanımız ile ilgili karar aldılar. Bizde aldık ama bunlar işin diplomatik görüntüleri. İşin daha önemli boyutları var Bugün İran’a ambargo başladı. Bu bizim için çok büyük bir risk. Biz İran’la alışveriş yapmak zorundayız. İlişkimizi koparmamız düşünülemez. Buda başımıza dert olacak. Türkiye’yi aşağıdan Suudi Arabistan’dan başlayarak kuşatmaya çalışıyorlar. Muhalefeti ve iktidarı işe oturup bu noktada ne yapılması gerekiyorsa ortak aklı ortaya koymak lazım. Olabildiğince ithal mallardan uzak durmaya çalışacağız ve hızlı bir şekilde üretimle iğli tedbirlerimizi almak zorundayız. Tarımda çok ciddi hamleler yapmak zorundayız. Bunları yapabiliriz.” dedi.
Atakan Alkış