Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Üretmekten Vazgeçmemeliyiz”

Ziraat Mühendisleri Odası Genel

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, Türkiye’nin beş tarım ürünü dışında tüm tarım ürünlerini ithal ettiğini ifade etti. Konuyla ilgili görüşlerini gazetemizle paylaşan Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş; “Maliyet yüksek bile olsa üretmekten vazgeçmemeliyiz.Çünkü biz üretimden vazgeçince daha yüksek fiyatla almaya başlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, açıklamasında; Türkiye’nin 2017 yılında gerçekleştirdiği toplam ithalat değeri yaklaşık 234 milyar doları bulduğunu ve bunun yaklaşık 5 milyar dolarlık kısmını tarım ürünlerinin oluşturduğunu belirtti. 2016’da Türkiye toplamda 199 milyar dolara varan bir ithalat kapasitesine sahipken, tarım ürünlerinin bu kapasite içindeki değerin 4 milyar dolar olduğunu aktardı.
Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, konuyla ilgili açıklamasında; “Normal koşullarda Türkiye’de rahatlıkla üretebileceğimiz birçok ürünü artık dışarıdan alıyoruz. Bunun temel nedeni tarım politikalarındaki yanlışlar. Bizim burada maliyetlerimiz yüksek. Bütün girdiler ile dışa bağımlıyız. Bu girdiler maliyeti arttırıyor. Bugüne kadar olması gerekenin yarısı kadar destek aldı çiftçimiz.” dedi.

“BİZ ÜRETİMDEN VAZGEÇİNCE FİYATLAR ARTIYOR”

Savaş, yüksek maliyetler ve dünya piyasası ile ilgili; “Maliyetler yüksek. Bazı ülkeler doğru politikalarla iyi verim alabiliyor. Örneğin Kanada, iklimi elvermese dahi üretimini yapıyor. Halbuki bizim ülkemizin potansiyeli çok daha iyi. Buna rağmen biz oradaki gibi üretemiyoruz ve ordan almak zorunda kalıyoruz. Rekabet edemiyoruz.Onlar ihracata yönelik bir politika izliyorlar ve kişileri çok iyi destekliyorlar.Dünya piyasalarındaki fiyatları düşürebiliyorlar. Maliyete kadar düşebiliyor, çiftçisini destekliyorlar. Bizler ise maliyetten dolayı birçok ürünü üretmekten vazgeçiyoruz. O zaman da fiyatların yükseldiğini gördük.” yorumlarını yaptı.

“ÜRETİMİN ÖNÜNÜ KESECEK POLİTİKALARDAN VAZGEÇİLMELİ”

Yüksek maliyet de olsa üretimden vazgeçilmemesi gerektiğini söyleyen Savaş; “Maliyet yüksek bile olsa üretmekten vazgeçmemeliyiz.Üretimin önünü kesecek politikalardan vazgeçilmesi gerekiyor. Çiftçinin belli nokta ve ürünlerde desteklenmesi gerekiyor. Bunlar stratejiktir. Kesinlikle Türkiye’nin tarım potansiyeli çok yüksektir. Bunun korunması ve muhafazası için tüm yollar denenmelidir.. Bu kadar yoğun bir ithalata izin verilmemesi gerekiyor. Maliyetli de olsa üretimden vazgeçmemiz gerekiyor. Çünkü biz üretimden vazgeçince daha yüksek fiyatla almaya başlıyoruz.” dedi.

Yıldız Sağlam

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech