Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BAYRAMLAR

Yarın Arife, ertesi gün

Yarın Arife, ertesi gün ise Bayram. Recep, Şaban, Ramazan derken, geldi Bayram. Ne yazık ki, günler koşturuyor. Ömürden geçiyor günler. Olumsuz şeylerle, Bayram neşenizi bozmayalım. Ramazan ayı, iftarlar, seçim çalışmaları, meydandaki atışmalar ile geçti. Seçime de az bir zaman kaldı. Anketler havada uçuşuyor. Hepsi nafile. Millet kararını çoktan vermiş. Etkileme çabaları boşuna. Vaatler. Rakibe hakaretler prim yapmıyor. Birbirimizi kırmanın anlamı yok. Seçimden sonra yine birlikte yaşayıp, birbirimizin yüzüne bakacağız. Bu sebeple, kırıp dökmemek lazım.

Hep eski Bayramları özleriz. Daha canlı, daha heyecanlı geçerdi. Çocukluğumuzu hatırlayacak olursak, küçücük şeylerle mutlu olurduk. Şimdiki çocukların sevincinin karşılığı, bize göre pahalı. Bizim kuşak, delikli yüz para ile horozlu şekerle ya da bir çift ayakkabı ile mutlu oluyordu. Günümüzdeki çocukları bunlarla kandırmak mümkün mü? Her şeye rağmen, insanlarımızın mutlu olması, Bayramı neşe içende geçirmesi tek dileğimiz. Sağlıklı, mutlu, huzurlu bayramlar temenni ederek, Bayramınızı kutluyoruz. Bayramınız, bayram ola…

BAYRAM NEŞESİ

Ramazan hilali görülmeyince oruç tutmanın caiz olmayacağını bilen bir tiryaki, hilali görmemek için evinin pencerelerini kapayıp perdeleri de sımsıkı örter: geceleri mahalle kahvesine giderken de başını önüne eğermiş, nasılsa bir su birikintisi içinde hilalin aksini görünce ürkerek şöyle demiş: – Hey mübarek! Gözüme mi gireceksin, anladık işte Ramazan başlamış!..**** Eskiden toplu Ramazan yemeklerinde, iftar ziyaretlerinden artan yemekleri, yemek masasına hizmet eden çocuklar yermiş.. Yani artan yemekler onların hakkı imiş.  Bir iftar yemeğinde çorba içildikten sonra hoca cemaate: – Çorbayı arttırmayın israf haramdır. Yemeği bitirmek sünnettir, der.

Böylece çorba tamamen biter. Sıra sebze yemeğine gelir, hoca yine:

– Arttırmayın sünnettir, der yemek biter. Sıra pilava gelir, tatlıya gelir. Hoca: -Sünnettir, diyerek, her şeyi cemaate yedirir ve hizmet yapan çocuklar aç kalırlar. Yemekten sonra hocanın ellerini yıkaması için su döken çocuklarla hoca şakalaşmak ister:

– Balam sizin adınız ne, der. Çocuklar: – Farz hoca efendi, derler.

Hoca: -Balam hiç farzdan ad olur mu? der. Çocuklar da:

– Olur ya, sünnet diyelim de bizi de cemaate yediresin öylemi?” derler… Bayramınız kutlu olsun. Sağlıcakla kalınız.

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech