Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yasaklar obeziteye engel değil

Bakanlıklar tarafından zaman zaman

Bakanlıklar tarafından zaman zaman okul kantinlerinde çeşitli düzenlemelere gidiliyor. Çanakkale Kantin İşletmecileri Esnaf Derneği Başkanı ve Türkiye Kantin İşletmecileri Esnaf Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Abdülaziz Asan, gazetemize yaptığı açıklamada okul kantinlerinde uygulanan yasakların obezitenin önüne geçemeyeceğini dile getirdi.

Yapılan araştırmalara göre; Türkiye’de her dört çocuktan biri fazla kilolu ya da obez. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığı obezitenin önüne geçmek için zaman zaman okul kantinlerinde çeşitli düzenlemelere gidiyor.
Bu düzenlemeler içerisinde poğaça ve tost gibi gıda maddelerinin gramajının düşürülmesi, tuz yerine baharat kullanılması, şeker eklenmemiş kahvaltılık gevrekler, yağsız işlenmiş etler, dondurma, yüzde 99’u meyve suyu içeren yenilebilir buzlu ürünler gibi yiyecek ve içeceklerin ise sık tüketilmesinin önlenmesi amaçlanıyor.
Meyve, kuruyemiş, doğal mineralli su, yoğurt, ayran, şekersiz sakızlar gibi yiyecek ve içeceklerin ise çocuklara özendirilmesi amaçlanıyor.
İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerini kapsayan bu düzenlemeler çocukların yasaklı yiyecek ve içeceklere ulaşmasına engel olmuyor. Öğrenciler, okullarına yakın olan büfe veya marketlerden bu yiyecek ve içecekleri rahatlıkla temin edebiliyor.
Okul kantinlerine uygulanan yasaklar için düzenlemeler talep ettiklerini belirten Çanakkale Kantin İşletmecileri Esnaf Derneği Başkanı ve Türkiye Kantin İşletmecileri Esnaf Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Abdülaziz Asan, yapılan uygulamaların obezitenin önüne geçmek için yeterli olmadığını dile getirdi. Gazetemize konuşan Asan, okul kantinlerinde satılamayan bazı yiyecek ve içecekleri, öğrencilerin tarafından okul dışındaki marketlerden alınabildiğini belirtti.  Asan, obezitenin önüne geçilmek isteniyorsa, sağlıklı yemek için okullarda öğle yemeklerinde sulu yemek servisine geçilmesi gerektiğini, okul kantinlerindeki yasaklarla obezitenin önüne geçilemeyeceğini ifade etti.

“BU İŞ YASAKLARLA OLMAZ”
Asan, “Bizim çocuklarımız okul kapıları kapalı olmadığı için kantinde bulamadığını karşıdaki marketten buluyor. Her okulun karşısında marketler, bakkallar, büfeler var. Okul kapıları çoğu ilde kapalı, bir tek Çanakkale’de uygulanmıyor… Okul kapılarının kapalı durması için bakanlığın genelgesi var ancak Çanakkale Valiliği bunu uygulamıyor; sebep olarak da Çanakkale’nin ‘özgürlük şehri’ olduğu açıklamasında bulunuyorlar. Ancak çocuklar kapıdan çıkıp sigara içiyor, marketlerden kola alıyor… Öğrencinin ders saatinde dışarıda ne işi var? Bunun önüne geçilmesi lazım. Kantinde bir şey sattırmıyorsun, çocuk bulamadığını dışarıdan alıyor. Çocuk 24 saat kantinde beslenmiyor ki… Benim okulumda 800 öğrenci var günde 50 tane poğaça satıyorum. Obezitenin önüne geçilmek isteniyorsa, sağlıklı yemek için okullarda öğle yemeklerinde sulu yemek servisine geçilmesi gerekiyor. Bu iş yasaklarla olmaz.” diye konuştu.

Atakan Alkış – G. Nermin Yıldız

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech