Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hoş Geldin Ya ZAM!

Enflasyon artışı, doların rekora


Enflasyon artışı, doların rekora koşması derken ekonominin aslında yetkililerin anlattığı gibi olmadığını halk görüyor ve derinden hissediyor. Temel ihtiyaçların neredeyse tümüne gelen zamlar, vatandaşı gramaj azaltmaya itti. Vatandaşlar, ramazan arifesi olmasına rağmen gıda alışverişinde aldığı miktarı azaltmaya başladı.

Sözcü’nün haberine göre; enflasyon nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.85, önceki aya göre ise yüzde 1.87 arttı.
Dolar, neredeyse her hafta hareketlenerek tarihi rekorlar kırıyor. Vatandaş, ekonomimizin çok iyi olduğunu söyleyen bürokratların sözlerini çürütecek zorluklarla mücadele ediyor.
Hal böyleyken ramazan arifesinde ise zamlar daha çok can yakıyor. Vatandaş, elini neye atsa zamla karşılaşıyor. 2018’e girildiğinden bu yana temel ihtiyaçların birçoğuna zam geldi. Yılın ilk aylarında mutfak ürünlerindeki enflasyonun neredeyse %20’yi aştığı düşünülürken bu duruma çözüm ise gramaj azaltmak oldu. Yüksek enflasyon ile alım gücü gün geçtikçe düşen vatandaşlar, gıda alışverişi yaparken gramajı düşürmeye başladı.
Esnafının konuyla ilgili aktarımlarına göre ise Çanakkale’de de durum çok farklı değil. Vatandaşlar, gıda alışverişini cebine göre yapmaya devam ediyor. Ancak alınan ürünlerin gramajlarda düşüş yaşanıyor.

“ET ZENGİN İŞİ OLDU”
Kasap Ender Öztürk,
piyasa fiyatları ve yaptığı değerlendirmelerde; “Dana kıyma 47 lira, kuzu pirzola yani kemiksiz 75 liradan satılıyor. Ramazan için özel tarife uygulamamız için  hayvan fiyatlarında bir değişiklik yapılması gerekiyor. Geçen yılki ramazan başlangıcı ile bu yıl arasında fark var. Geçen yıl ramazanda biz işlenmiş kuzu etini 52 liradan satarken bu yıl aynı et 70 lira. Çok fazla fark var. Sadece et de değil, günlük hayattaki birçok ihtiyaç artık zamlı.Örneğin, benzin zammı her şeyi etkiliyor. Kıyma 40 lira idi şimdi 47 lira. İnsanlar yine alıyor ama 1 kg alan 10 liralık, 20 liralık almaya başladı. Gramajı düşürüyor. 2 günde bir alacak olan 2 haftada alıyor. Et, zengin işi oldu. Parası olan yiyecek olmayan karşıdan bakacak hale geldi.” dedi.

“TERCİH CEVİZLİDEN YANA FISTIKLININ KİTLESİ BELLİ”
Baklava Satış Görevlisi Gülden Uzman, vatandaşların uygun fiyat dolayısıyla cevizli baklavaya yöneldiğini ifade ederek şöyle dedi: “Cevizli 28 lira, fıstıklı 44 lira, ev baklavası 33 lira, paşa sarığı 35 lira fiyatlarıyla satılıyor. Bizim fiyatlarımız şimdilik geçen yıl ile aynı. Fıstıklıyı da tezgahta bulunduruyoruz zaman zaman ama daha çok sipariş üzerine yapılıyor. Cevizli baklava vatandaşlar tarafından daha çok tercih ediliyor. Müşterilerimiz daha çok cevizliyi tercih ediyorlar çünkü daha uygun. Fıstıklıyı alan kitle farklı ve belli tabi ki.”

“HER YIL DAHA AZ İŞ OLUYOR”
Baklavacı Hilal Demir, işlerde her yıl biraz daha düşüş yaşandığını söyleyerek; “Fıstıklı baklava bizde 35 liraydı bu yıl 40 lira oldu. Cevizli 25 liraydı 30 lira oldu. İkisi de tercih ediliyor. Ancak cevizlinin fiyatı cazip geliyor. İnsanlar için ne kadar ucuz o kadar iyi tabi. Biz 3 yıldır burada tatlıcılık yapıyoruz. İlk açtığımız yıl daha iyiydi. Geçen sene biraz düşüş yaşandı. Bu sene de umutlu olmaya çalışıyoruz ama bilemiyoruz da. Geçen yıl ramazan arifesinde işlerimiz daha iyiydi. Maliyetlerimiz de geçen yıla göre yüksek, biraz zor durumda kalıyoruz. İnsanlar yine almaya devam ediyor ama miktar azalıyor. Bir de alınan süre uzuyor. Haftada bir alınan tatlı artık çok daha uzun aralıklardan sonra alınıyor. Sadece baklavaya bakmıyor daha uygun tatlılara yöneliyor.” dedi.

“ALIŞVERİŞ YAPMAK LÜKS”

Mandıra Çalışanı Gülsüm Çelik, “12 liradan 30 liraya kadar peynir var. Bütçeye göre peynir bulunduğu için satışlarımız devam ediyor. Ucuzu, ortası ve pahalısı var. Her bütçeye hitap etmeye çalışıyoruz. İnsanlar da az az yiyecekleri kadar alıyorlar artık. Her şeye zam geldiği gibi bize de geldi tabi. Bu durumu iyi karşılayan da oluyor, kötü karşılayan da. Vatandaş olarak ekonomik düşündüğümde ne iyi ne kötü diyebiliyorum. Ülkeye bakınca da tabii görüyoruz her şey pahalı. Alışveriş yapmak lükse kaçıyor, her şey pahalı. İnsanların yaşamları biraz daha zorlaştı.” şeklinde konuştu.

“ANTEP FISTIĞINI DOLU VURDU”
Aktar Murat Kurtarılmışcan, ceviz ve hurmada kaliteye göre fiyatın değiştiğini ifade ederken müşterinin miktarları düşürmeye başladığını söyledi: “Antep fıstığına dolu vurduğu için fiyatlar yukarı çıkmış durumda. Şimdiki piyasa bu ama değişir mi tabii bilmiyoruz. Şu anda iç ceviz ve tüm Antep fıstığı 150 liradan satılıyor. 15 liradan 60 liraya kadar da hurma çeşidi var. İç cevizin bizdeki fiyatı 60 lira. Ancak cevizin kalitesine göre fiyat değişiklikleri yaşanabiliyor. Ekonomik olarak düşünüldüğünde geçen yıla göre vatandaşın alım gücünde bir düşüş görünüyor. Müşterilerimiz, ihtiyaçlarını almaya devam ediyor ancak alınan miktarlarda azalma söz konusu.”
Yıldız Sağlam


 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech