Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gelir Düştü Giderler Arttı!

ABD ile Rusya arasında

ABD ile Rusya arasında günlerdir devam eden karşılıklı söz düellosu, dövizi derinden etkiledi. Gün itibari ile Dolar 4.15, Euro 5.10 oldu. Türk Lirası, Dolar ve Euro karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Altının gramı 182,4 lirayı görürken, çeyrek altın ise dün itibariyle 300 TL’yi buldu.

Son dönemde mazota, zorunlu trafik sigortasına ve araç muayene ücretlerine peş peşe zam yapıldı. Tüketicinin gideri artınca, gelirinin yetmesi de imkansız hale geldi. TÜKODER Çanakkale Başkanı Ali Rıza Berkit, gazetemize yaptığı açıklamada sistemin tüketici lehine olmadığını vurgularken siyasi partilerden hiçbir ses çıkmamasına da tepki gösterdi.

Türk Lirası, uluslararası ekonomi piyasasında hızla değer kaybetmeye devam ediyor. ABD ile Rusya’nın Suriye üzerinden sürekli birbirlerine savaş çığlıkları atmalarının ardından Dolar ve Euro fırladı. Dolar an itibariyle 4.15, Euro ise 5.10 oldu. TL, hızla değer kaybetti. Vatandaşın alım gücü oldukça düştü. Oluşan manzarada Zorunlu Trafik Sigortasına ve Araç Muayene İstasyonlarına zam geldi. Son iki günde mazota da peş peşe 17 kuruş ve 13 kuruş zam eklendi. Mazota iki gecede 30 kuruş eklendi. Mazotta benzinin izinden giderek 6 TL bandına yaklaşmış oldu. Tüketici Koruma Derneği Şube Başkanı Ali Rıza Berkit gazetemize açıklamalarda bulundu. Berkit,  “Gelir düşüyor, gider sürekli artıyor” dedi.

“ZORUNLU TRAFİK SİGORTALARI CİDDİ ANLAMDA YÜKSELDİ”

Ali Rıza Berkit, “Tüketiciler son yıllarda gelirlerinin azalmasına rağmen, giderlerinin arttığını düşünüyor. 2018 yılında Araç Muayene İstasyonlarının yaptıkları zamlara ilaveten bir de yetmiyormuş gibi Motorlu Taşıt Vergisi’ne yapılan zamlar vatandaşın belini büktü. Zorunlu Trafik sigortalarının serbest bırakılması ile birlikte 150-200 TL olan sigorta bedelleri 400-500-800 TL olduğu görüldü. Oluşan manzara tüketicileri ciddi şekilde mağdur etmektedir.

“ÖZELLEŞEN KURUMLAR MAĞDURİYET YARATIYOR”

Bu özelleşmenin ülkede yarattığı sorunlar net bir şekilde görülmektedir. Özelleşmenin ilk başladığı yıllarda sanki özelleşen işletmelerin ülke ekonomisine katkı sağlayacağı düşünülmüştü. Gelinen noktada özelleşen kurumların neredeyse hepsi tüketicileri ciddi anlamda mağdur etmektedir. Bunların canlı örneklerini her yerde görebilirsiniz. Tüketicilerin ciddi mağduriyeti bulunmaktadır.

“SİSTEM TÜKETİCİ LEHİNE OLMALIDIR”

Geçtiğimiz günlerde trafik sigortasını geciktiren bir tüketicinin birkaç gün sonra sigorta yapmak istediğinde, sistem üzerinde gecikme faizine uğradığı görüldü. Bu sürede kasıtlı olmasa bile sigorta yaptıramamasının karşılığı olarak kaza ya da benzeri bir durumda sigortasız görünmenin mağduriyet getireceği vurgulandı. Vatandaş kaza anında kendisinin desteklenmeyeceğini iletti. Bir taraftan gecikme faizi uyguluyorsunuz, bir taraftan da mağduriyet karşılanmıyor. Sistem baştan aşağıya gözden geçirilmeli ve tüketici lehine kararlar verilmelidir.

“SİYASİ PARTİLERDEN HİÇ SES SOLUK ÇIKMIYOR”

Siyasi parti temsilcilerini çok merak ediyorum. Dolar, Euro, akaryakıt yükselmiş, gelir seviyeleri düşmüştür. Siyasilerden bu durumda hiç ses gelmemektedir. İktidar olsun muhalefet olsun siyasilerden bir girişim göremiyoruz, ses duyamıyoruz. Siyaset insanların hayatlarını kolaylaştıran bir mekanizma olmalıdır. Siyaset sorunların çözülmesi demektir.

“MAZOTTA ARTIK VERGİLER DÜŞÜRÜLMELİDİR”

Mazota 17 kuruş geçtiğimiz gün, 13 kuruşta bu gece geldi. İnsanlarımız artık çıldırmış bir duruma ulaştılar. Ne yapılırsa yapılsın hiç ses soluk çıkmıyor. Ne diyeceğimizi bizde bilmiyoruz. Mazot herkesi ilgilendiren bir husustur. Mazot fiyatlarının vergi ile yükseldiği ortadadır. Madem dolar bazında alınan mazotun fiyatı yükseliyor. Hükümet biraz fedakarlık yapmalı ve vergilerde düşüşe gitmelidir” açıklamalarında bulundu. Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech