Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı liste ortalığı karıştırdı. Çanakkale’de de 4 okul merkezinin sınav ile öğrenci alacağı açıklandı. Öğrenciler artık lise tercihlerinde Anadolu Liselerini tercih edemeyecekler.
Eğitim Sen, Eğitim İş ve Türk Eğitim Sen’in Çanakkale Şubesi, gazetemize konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Oluşan tabloya isyan eden sendikalarına göre; öğrenciler zorunlu olarak mevcut ve yeni açılacak İmam Hatiplere yönlendirilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçtiğimiz gün yayınlamış olduğu nitelikli ve sınavla girilecek okullar listesi, Çanakkale’yi de doğrudan etkiledi. 8 sınıf öğrencilerinin bu sene Adrese Dayalı Sistem ile liseye gidecek olmaları ortalığı karıştırdı. Sistem neticesinde MEB’in belirlediği okullar Merkezi Sınav ile öğrenci alacak. Belirlenmeyen okullar ise öğrencinin tercihine göre adrese dayalı olacak. Çanakkale’de 4 okul Merkezi Sınav sistemi ile öğrenci alacak. Bu okullar Sosyal Bilimler Lisesi, Fen Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi oldu. Çanakkale’de öğrenciler Anadolu Liselerini tercih edemeyecekler, bu nedenle öğrenciler zorla İmam Hatip Liselerine yönlendirilmiş oldu. Kentte yeni açılacak İmam Hatip liselerinin olduğu duyuldu. Velilerin ve öğrencilerin kaygıları MEB’in yapmış olduğu açıklamalar ile daha da arttı. Çanakkale’de Eğitim Sendikası şube başkanları gazetemize açıklamalarda bulundular. Eğitim İş, Eğitim Sen ve Türk Eğitim Sen bu sistemin MEB’in iflası olduğunu ve tam bir çöküntü sistemi olacağını dile getirdiler.
“AKP VE MEB SINIFTA KALDI”
Eğitim İş Şube Başkanı Ahmet Mantaş, “Bu yeni getirilen sınav sistemi tam bir çöküntü sistemidir. Türkiye’nin geleceğini, gelecek nesilleri yok etmeye yönelik bir sistemdir. Sistem allak bullak oldu. AKP ve MEB tamamen sınıfta kaldı. Bakanlık tamamen çöküntü yaşamıştır. Veliler ve öğrenciler arasında ciddi anlamda hayal kırıklıkları meydana geldi. Moral motivasyon önünden öğrenciler ciddi bir umutsuzluğa kapıldılar. Bu sistem nereye kadar var olur bilmiyoruz.
“ÇANAKKALE’DE HIZLA YENİ İMAM HATİPLER AÇILACAK”
Çok başarılı Anadolu Liselerimiz var. Bu okulların gözden çıkartılıp mahalle mektebi haline getirilmeleri yanlıştır. Bunlar bir sınav yapacaklar ve insanlar bir sınava girecekler. Sözel sayısal anlamda 90 soru sorulacak. 130 dakika verilecek. 9 tercih içerisinde 5 okul tercih edilecek. Son aldığımız duyumlara göre Çanakkale’de iki yeni İmam Hatip Okulu açılacak. Hatta bir tanesi Ayvacık’ta açıldı. Bir kayıtlı öğretmeni ve bir kayıtlı öğrencisi ile okulun açılışı yapıldı. 3-4 İmam Hatip okulu açılacak. İstedikleri okullara gidemeyen öğrenciler ne yapacak, Ya İmam Hatip ya da özel okullara gidecekler. Bu sınav sistemi ile özel okullar müşteri kazanacaklar. Bu sınav sisteminden asla başarı çıkmaz.
“KİMSE ZORLA BİR OKULDA OKUTULAMAZ”
Kimse zorlama ile bir okulda okutulamaz. Türkiye’nin geleceğini kindar ve dindar nesil yetiştirmek uğruna feda ediyorlar. Eğitim sistemi eğer veliler bir direniş göstermezlerse çökecektir. Eğitimde ciddi kaos yaşanacaktır. Bu durumun mutlaka toplumsal bir yansıması görülecektir.
“ÖĞRENCİ İMAM HATİP’E GİTMEYE ZORLANIYOR”
Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Resul Demirbaş, “Öncelikle MEB nitelikli ve niteliksiz okullar diye bir ayrım yaptı. Bu kabul edilir bir durum değildir. MEB kendi kendine ben bu işi yapamıyorum dedi. Sonra TEOG ortadan kalktı. Belirsiz bir durum oluştu. Şimdi bir sınav yapacaklar o sınavında nasıl olacağı belli değil. Çanakkale’deki nitelikli okullara bakıldığında 4 okul görülüyor. Burada en iyi öğrencileri zorlayarak İmam Hatip seçtirecekler. İmam Hatiplere giden öğrenciler genelde çaresizlikten ve veli zorlaması ile giderler. Şimdi bu sistem öğrenciyi İmam Hatip için zorlayacak. Bu zorlama kabul edilemez. Önümüzdeki günlerde bir eylem planı yapacağız. Sınavların değişmesi öğrencinin başarısını ve motivasyonunu çok kötü bir şekilde etkilemektedir” dedi.
“1.367 OKULDAN 747’Sİ İMAM HATİP VE MESLEK LİSESİ”
Eğitim Sen Şube Başkanı Filiz Savaş, “TEOG’un kaldırılmasının ardından Eğitim Sen olarak mücadele ediyoruz. Yönergeye karşı etkinlikler ve eylemler düzenliyoruz. Bununla ilgili Danıştay’a itiraz davası açtık. Her fırsatta dile getiriyoruz. TEOG’un yerine getirilen sistem üniversite sınavları gibi değil. Bir kez giriliyor ve telafisi yok. Öğrencinin katiyen ikinci bir şansı yok. Öğrenciler bu sisteme mahkum ediliyor. MEB tarafından yapılan açıklamada 1 milyon 200 bin öğrencinin sadece yüzde 10’u Merkezi Sınav Sistemi’ne girecek. 126 bin 536 öğrenci sınava girecek. Merkezi sınav sistemi ile girilen okulların sayısı bin 367 oldu. Bu okullardan 747’si İmam Hatip ve Meslek Liseleri… Öğrenciler bu sistemle İmam Hatip ve Meslek Liselerine gitmeleri için zorlanacak” söylemlerinde bulundu.
Tunahan Ünsal