Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tarihe RES Darbesi!

Çanakkale Merkez’e bağlı İntepe’de

Çanakkale Merkez’e bağlı İntepe’de yapılmak istenen Rüzgar Elektrik Santrali(RES) Projesi için düzenlenen imar planı, İl Genel Meclisi’nin Nisan ayı toplantısında apar topar gündeme getirildi. Plan, köylülerin tarihi alanı korumak ve şehrin gelişimini engellememesi için yerinin değiştirilmesini istemelerine rağmen kabul edildi. 2017 yılında karar bağlanan, Hector Tümülüsü ve Ofrenion Antik Kenti’nin olduğu alanın korunmasını gerektiren mahkeme kararı ise yok sayıldı.

RES türbinlerinin dikilmesine; Yenilenebilir Enerji olmasına rağmen doğaya zarar verdiği, şehrin gelişme noktasına konulduğu, tarım alanlarını böldüğü gerekçesiyle itiraz ediliyordu. En önemlisi ise Assos, Truva kadar değerli, yaklaşık 5 bin yıllık tarihi olan Ofrenion Antik Kenti’nin ve Hector Tümülüsü’nün bulunduğu, 1. ve 3. derece sit alanı olan yere yapılmak istenmesi gerekçesiyle şiddetle karşı çıkılıyordu. Köylüler ise sadece türbinlerin yerinin değiştirilmesini istiyordu.

2014 yılında meclisin gündemine gelen ve kabul edilen proje, İntepe halkının itirazlarının ardından 2015 yılında alınan bir meclis kararı ile iptal edilmişti. Türbinleri, inatla boğazın en güzel yerine ve tarihi alana dikmek isteyen, proje üstlenicisi Kovancılar Enerji Üretim Pazarlama A.Ş, bu kez kararı yargıya taşıdı. 2015 yılında mahkemeye gitmiş, Mahkeme ise 1. ve 3. derece sit alanı olan tarihi alanın korunması gerektiğini düşünerek meclisin iptal kararını olumlu bulmuş, şirketin iptal davasını 2017 yılında karara bağlayarak reddetmişti.

Kamulaştırılan 10 bin dönümlük alana, 17 türbinli Rüzgar Enerji Santrali yapılması planlanıyor. Son birkaç aydır meclisin gündemine getirilmesi beklenen ancak iki kere ertelenen gündem maddesi, Nisan ayında apar topar oylanarak mahkeme kararına rağmen kabul edildi. İYİ Parti’li, MHP’li üyelerin tümünün kabul oyu verdiği gündem maddesi, AK Parti ve CHP gruplarının yanı sıra Bağımsız üyeleri de ikiye böldü. 16 oya karşı 18 oyla, rüzgar güllerinin projede belirlenen alana yapılmasına mahkeme kararı yok sayılarak onay verildi. Kabul oyu kullanan CHP’li üyelere köylülerin ve çevrecilerin tepkisi büyük… Tarihi alan büyük tehdit altında!

Köy sakinleri ve çevreciler, kentin doğal güzelliğine zarar verecek 6 rüzgar gülünün yerinin değiştirilmesi isterken, Mahkeme kararına karşı çıkarak Nisan toplantılarında oy çokluğu ile alınan İl Genel Meclisi kararına tepkiler büyüyor.

Aynı zamanda İntepe sakinlerinden olan ÇOMÜ’den Emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, “Yenilenebilir enerji kaynakları doğal güzelliklerimize zarar vermeden hayata geçirilmeli. Rüzgar güllerinin planlanandan biraz daha geriye alınmasını talep ettik ama firma bunu istemiyor. Bizler, bu alanı, rüzgar gülü direkleriyle değil ülkemizin vatandaşlarıyla paylaşmak istiyoruz” diyerek altı rüzgar gülünün, Çanakkale’nin boğaz manzarasına dikileceğini belirtti.

MAHKEME KARARI YOK SAYILDI

Perinçek, ayrıca kabul oyu verenler CHP’li Üyelere de sert tepki gösterirken “2015 yılında Çanakkale İl Genel Meclisi aynı konuda lehimize karar almış ve bu karar Mahkemece onaylanmıştı. Son meclis kararı ile sadece Erenköy (İntepe) halkının oyları hiçe sayılmamış aynı zamanda MAHKEME kararı da yok sayılmış, yasalar çiğnenmiştir. Erenköy halkı ve Çanakkaleliler bu işin peşini bırakmayacak ve yapılan doğa katliamı ve halkoyunu hiçe saymanın hesabı yasalar önünde sorulacaktır. Geçmişte yerel basın yanımızda yer almıştı, onların yardımları ile mücadelemizin ikinci aşamasında da yüzümüzün akıyla başarıya ulaşacağız.”

“ERENKÖY’ÜN SATILMASINA SEYİRCİ KALDILAR”

“Şeker vatandır deyip haklı bir mücadele verenler ne yazık ki ERENKÖY’ün satılmasına seyirci kalmışlardır. Çok merak ediyorum, birileri önce VATAN çıkarı mı diyecek yoksa önce BENİM çıkarım mı? Bu arada partilerdeki idareyi maslahatçı yöneticilerin gerçek yüzü ortaya dökülecek. Belki de Erenköy aleyhine oy veren üyelerden milletvekili seçimlerinde gelecek desteğe ihtiyacı olan kişiler suskun kalacak; ne dersiniz? Ya da bazıları şirketlerin desteğine mahkum.” iddiasında bulundu.

“BELKİ TRUVA’DAN DAHA DEĞERLİ BİR YER”

CHP İl Genel Meclisi Üyesi olan aynı zamanda Çanakkale İDA Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Hicri Nalbant da konu ile ilgili gazetemize yaptığı açıklamada “Bu alanda kazı yapılması halinde arkeolojik alanın içinde kalmayan direklerde de sorun yaşanma ihtimali var. Gelecekte Assos kadar, Truva kadar önemli bir yer olabilecek tarihi alanı korumak amacıyla mahkeme iptal etmiş ve şirketin başvurusunu reddetmişti.” diyerek türbinlerin alana yapılması için ret oyu verdiğini vurguladı.

“MAHKEME KARARINA RAĞMEN KABUL EDİLMESİ HUKUKSUZDUR”

“Burası Ofrenion Antik Kenti ve Hector Tümülüsü’nün bulunduğu yer, 1. ve 3. derece sit alanı ve buraya bu direklerin dikilmemesi gerekiyor. Uygun değildir. Yarın burada kazı  yapılacak ve kat kat şehir çıkacak içinden… Truva gibi Assos gibi çok önemli bir tarihi şehir olacak. Belki oralardan daha değerli olacak. Tarihi açıdan bunun korunması lazım. Korunması gerektiğine yönelik mahkeme kararı da var.” diyerek bunu her yerde dile getirdiğini ifade eden Nalbant, “Grup toplantımızda da bunu tartıştık. Köylülere her zaman dediğim gibi bu kez de söylüyorum. Ben de sizinle beraberim ve çözüme ulaşmazsa, dava açacağım. Aleyhte oy kullandığımı da tespit ettirdim. Dava açma hakkım da oldu. Evet diyenler de mahkeme kararına karşı gelerek doğru bir hareket yapmadılar. Yaptıkları hareket hukuksuzdur. Meclis bu kararı düzeltir veya düzeltmez. Düzeltmediği takdirde yargıya başvurulacak ve ben de İntepelilerin yanında davacı olarak yerimi alacağım.” dedi.

Yenilenebilir Enerjiyi her zaman desteklediklerini kaydeden CHP’li Üye Nalbant, “yanlış yerlere kurulmamak ve doğaya zarar vermemek kaydıyla…” şeklinde vurgusuyla konuşmasına son verdi.

Eylem Gözeldere  

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech